Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Anton Šťastný: Prehry mi dali viac

.ján Košturiak .rozhovory .nový svet

Bývalý legendárny hokejista Anton Šťastný hovorí o tom, čo mu dal hokej, čo zo športového pôsobenia dokázal využiť aj pri svojom podnikaní, ale aj to, ako vníma slovenskú náturu.

Anton Šťastný: Prehry mi dali viac Christophe95/WIKIMEDIA

v živote aj v športe si musel prekonať veľa prekážok – ostro strážené hranice Československa, Rakúsko, Quebec. Čo ti to dalo do biznisu?

Vnímam to veľmi pozitívne. Kariéra vrcholového športovca, zvlášť v kolektívnom športe, je ideálnym prostredím na kultivovanie tých hodnôt, ktoré podnikateľ potrebuje – práca v tíme, leadership, prijatie prehry. Po prehre v športe analyzuješ prečo si prehral, a pripravíš sa na ďalší zápas. Podobne aj v podnikaní sa môžeš vyhnúť chybám, ktoré si urobil predtým. Naučiť sa prehrávať je veľmi dobré. 

Prvý rok života v Kanade ma naučil viac ako 20 rokov predtým. Boli tam iné pravidlá a hodnoty, to všetko som sa musel rýchlo naučiť a presadiť sa v hokeji, ktorý je veľmi konkurenčným biznisom. Na každé miesto v tíme čaká 20 hráčov, aby ťa nahradili. Popritom sa musíš starať o rodinu, riešiť ekonomické, spoločenské, kultúrne a jazykové problémy. To bola vysoká škola života. Nemali sme však inú možnosť ako uspieť. Nebolo cesty späť.

„Treba byť hrdý na to, odkiaľ som a treba podporiť národ v tom zdravom.“

čo ti teda dalo viac – prehry alebo výhry?

Myslím si, že prehry. Na prehrách sa učíš. Výhry ťa uspokoja, dostanú do stavu pohodlia, a to je úhlavný nepriateľ napredovania. Výhry som sa snažil prijímať s pokorou. Je to ako keď dávaš alebo dostávaš. Čo ti robí väčšiu radosť? Keď dávaš darček, alebo ho prijímaš? Samozrejme, že je človek hrdý, keď vyhrá, ale zároveň si uvedomuje, že to nie je súdené každému.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite