Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lukáš Reich: Voľby zo zahraničia blokuje 5 ľudí. Medzi nimi Fico a Kaliňák

.šimon Jeseňák .rozhovory

Bojuje za to, aby mohli Slováci voliť zo zahraničia vo všekých voľbách. Politici naprieč spektrom túto iniciatívu slovne podporili, dodnes však zmena zákona neprešla. Kto jeho iniciatívu Srdcom doma podporil a na čom to stroskotalo? Zmení sa situácia, keď na jeseň prestane platiť koaličná zmluva?

Lukáš Reich: Voľby zo zahraničia blokuje 5 ľudí. Medzi nimi Fico a Kaliňák Boris Németh

ako to v krajinách EÚ vyzerá s možnosťou voliť zo zahraničia?

Okrem Malty môžu v parlamentných voľbách voliť poštou obyvatelia všetkých krajín, teda aj my. Iná situácia je pri prezidentských voľbách. V tomto prípade nemôžu zo zahraničia hlasovať občania Malty, Írska a Slovenska. Írsko to však čoskoro zmení. Koncom októbra sa tam koná referendum o tejto téme. Čo sa týka hlasovania v eurovoľbách tak len minimum krajín neumožňuje hlasovanie zo zahraničia. Aj tu je, žiaľ, Slovensko na chvoste.

častým argumentom proti voľbe zo zahraničia je, že ľudia, ktorí sa odsťahovali do cudziny, by nemali mať právo rozhodovať o tých, ktorí na Slovensku zostali.

Hovoríme skôr o ľuďoch, ktorí idú na rok študovať alebo na niekoľko rokov pracovať do zahraničia. Títo ľudia však stále de facto žijú doma. To, že na nejaký čas odídem do zahraničia ešte neznamená, že sa nemám zúčastňovať na tom, čo sa deje doma. Práve preto sme našu iniciatívu pomenovali Srdcom Doma. Napriek tomu, že v pracujeme, sme sa neprestali zaujímať o dianie na Slovensku. Stále máme doma rodiny, priateľov a susedov a chceme, aby sa na Slovensku žilo lepšie. Nestačí nám, že môžeme voliť zo zahraničia v parlamentných voľbách. Chcem sa zúčastniť aj tých zvyšných.

slovensko je však parlamentná demokracia a prezident nemá tak silné právomoci. Nie je teda možnosť voliť zo zahraničia v parlamentných voľbách dostačujúca?

Prezident reálne reprezentuje krajinu navonok. Keď bol v úrade prezident Kiska, tak sme reálne cítili, že nám ho v zahraničí závidia. Po tom, čo bola do úradu zvolená Zuzana Čaputová, sa tento obdiv strojnásobil. Počas nedávnych prezidentských volieb sme videli, že mnoho Slovákov cestovalo stovky až tisíce kilometrov, aby využili svoje ústavné právo voliť. Nie všetci však z práce dostanú voľno a môžu letieť domov. Vojaci na misiách či diplomati si nemôžu odskočiť na Slovensko, aby šli voliť. Cestovanie je navyše nákladné, takže zavedením voľby zo zahraničia by sme ľudom ušetrili nemalé prostriedky.

vaša idea je teda jasná. Aké kroky ste podnikli preto, aby ste voľby zo zahraničia presadili?

Najprv sme zanalyzovali, čo sa dá spraviť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite