Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo chytíte na Domaši a čo v trópoch? Vladimír Krčméry o (ne)bezpečnom kúpaní

.michal Oláh .rozhovory

Ako sa Slováci správajú v exotike? Čo ohrozuje ľudí v trópoch a čo doma? Aké choroby hrozia v bazénoch, jazerách, riekach a moriach? V rozhovore odpovedá infektológ a farmakológ Vladimír Krčméry.

Čo chytíte na Domaši a čo v trópoch? Vladimír Krčméry o (ne)bezpečnom kúpaní Marko Erd/SITA

pri kúpaní sa mnoho ľudí obáva chlamýdií či mykóz. Je vôbec možné získať v bazéne či jazere pohlavnú chorobu? 

Pri plávaní v bežnom bazéne je šanca, že dostaneme nejakú pohlavnú chorobu - teda chlamýdie, gonokokytrichomonádykandidy -, úplne minimálna. Rovná sa pravdepodobnosti, že sa výbuchom vašej tlačiarne naskladajú písmenka tak, že vytvoria titulku .týždňa. Mykózy môžeme dostať najmä na nohách a nechtoch, ale nie vo vode. Keď, tak pri chodení naboso po okolí, na betóne, v kabínkach na prezliekanie, v sprchách s drevenou podsadou a pod.

čo by ste ako infektológ a mikrobiológ odporučil turistom dovolenkujúcim na Slovensku? 

Epidemická situácia u nás aj v štátoch V4 je pri rozumnom správaní veľmi dobrá, infekcie hrozia len výnimočne. Ak sa už vyskytnú, tak najmä počas ekologických havárií.

Kožné prejavy po kúpaní sú viac následkom alergickej dermatitídy po mŕtvych organizmoch alebo alergie na chemické a biologické škodliviny. Preto sú zriedkavé, s výnimkou stredne ťažkých a ťažkých alergikov. Ak dodržíme zásadu, že voda v bazéne, či termálna alebo minerálna, je určená výlučne len na kúpanie, a nie na pitie, naozaj sa nemôže nikomu nič stať. Preto je pravdepodobnosť infekcie počas balneoterapie výnimočná a pri rekreačnom kúpaní v hygienicky kontrolovaných prírodných kúpaliskách a bazénoch doslova výnimočná.

čoho najhoršieho sa môžeme obávať v slovenských vodách? 

Pri použití kúpacích topánok, odstránení trblietavých retiazok na členkoch, prsteňov na ruke, odstránení ligotavých lakov na nechtoch (úsmev), a to najmä v rybárskych lovných revíroch prírodných jazier, je riziko sekundárnej infekcie po pohryzení dravcom ako šťuka, zubáč, sumec alebo ostriež len minimálna.

„V trópoch niekedy vidím dovolenkárov, ktorí sa kúpu aj v žraločích vodách Mombasy a Zanzibaru.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite