Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Expolicajt Diďák: Dušan Kováčik by mal ako šéf Špeciálnej prokuratúry chrániť štát a jeho záujmy, nie záujmy Bödörovcov

.michal Oláh .rozhovory

Expolicajt Branislav Diďák čelí po zverejnení kontaktu Bödörovcov so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom predžalobným výzvam a zastrašovaniu.

Expolicajt Diďák: Dušan Kováčik by mal ako šéf Špeciálnej prokuratúry chrániť štát a jeho záujmy, nie záujmy Bödörovcov Michal Oláh Expolicajt, plukovník Branislav Diďák s knihou McMafia.

miroslav Bödör tvrdí, že Kováčika nepozná, jeho syn Norbert ho vraj len kdesi stretol pred mnohými rokmi. Čo si myslí o ich vplyve na prokuratúru? Ako môže firme BONUL pomôcť známosť s Kováčikom?

Mená Bödörovcov začínajú byť čoraz častejšie skloňované vo výpovediach súvisiacich s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Objavujú sa aj v prípade zmeniek televízie Markíza. O problematickom  prepojení Bödörovcov so špeciálnym prokurátorom hovoril Diďák v jednom z prvých profilových rozhovorov pre .týždeň už minulý rok v septembri. Pri autorizácii sme sa dohodli túto časť pre bezpečnosť jeho rodiny neuverejniť. 

Po trištvrte roku je situácia iná. Diďák čelí rôznym formám zastrašovania a za najlepšiu obranu považuje zverejnenie mafiánskych praktík.  

hlava klanu Bödörovcov, Miroslav Bödör, na vás podal predžalobnú výzvu za vaše vyjadrenia o jeho nadštandardnom vzťahu s prokurátorom Dušanom Kováčikom uverejnenú na portáli Aktuality.sk. O čo presne vás vo Výzve na ospravedlnenie žiadal?  

Žiadali ma o verejné ospravedlnenie v médiách a o vysokú finančnú sumu. V tejto výzve bolo uvedené, že tento finančný obnos by použili na charitatívne účely. Mal som im ju vyplatiť do piatich dní, čo som, samozrejme, nespravil.  

o akú sumu šlo?

Desaťtisíc eur. Ich právnik z advokátskej kancelárie Kucek  Partners, s.r.o., ma žiadal v mene pána Miroslava Bödöra o ospravedlnenie, ale ja som to odmietol, pretože sa nemienim ospravedlniť za niečo, za čím si stojím.

v predžalobnej výzve vás Miroslav Bödör žiadal okrem finančnej sumy o verejné ospravedlnenie a budúce nezverejňovanie akýchkoľvek nepravdivých či nepresných tvrdení o ňom. 

Áno, bolo to takto v tej výzve naformulované. Oni mi to posielali najskôr nejako šifrovane, aby som to nezverejňoval, ja som si to nevedel ani prečítať, tak som ich požiadal, aby mi to poslali normálne. 

ako ste sa prvýkrát dozvedeli o kontaktoch Bödörovcov s prokurátorom Kováčikom? 

Zo skúsenosti ľudí, ktorí boli pri tom a znepokojilo ich to. Dnes to už neviem len ja, ale vie to veľa iných ľudí. Každý máme svoje zdroje, ale veľa sa dozviete aj z verejne dostupných informácií.

ako dlho trvá tento kontakt?

Na to neviem odpovedať. Viem o ňom trištvrte roka. 

po predžalobnej výzve očakávate žalobu, prípadne iné právne kroky proti vám zo strany Bödörovcov?

Pravdepodobne áno. 

„Celý systém, ktorý oni pomáhali budovať aj so stranou Smer, sa môže zrútiť a môže skončiť.“

vnímate to ako zastrašovanie?

Beriem to ako ich obranu, lebo celý systém, ktorý oni pomáhali budovať aj so stranou Smer, sa môže zrútiť a môže skončiť. Takže sa snažia ukázať silu. Žijeme v demokratickej republike, takže si to môžu dovoliť.

vyhrážali sa vám?

Nenazval by som to vyhrážaním, lebo to by bol trestný čin. Chceli, aby som im do päť dní poslal peniaze na účet. 

vo svojich vyjadreniach voči rodine Bödörovcov ste z pochopiteľných dôvodov pomerne opatrný. Verejne ste nepovedali nič osočujúce či urážlivé. Ktoré vaše vyjadrenia im najviac prekážajú? 

V princípe som nepovedal nič, za čo by ma podľa môjho právnika mohli žalovať. V podstate som povedal iba to, že pán Bödör si telefonoval s pánom Kováčikom. Nepovedal som, o čom sa rozprávali,  ale veľmi sa ich to dotklo. Pán Kováčik je šéf špeciálnej prokuratúry a mal by chrániť štát, jeho záujmy, a nie záujmy nejakej rodiny.

Bödörovci so svojimi podnikateľskými aktivitami si musia uvedomiť, že nie sú súkromná spoločnosť. Majú veľkú mieru vzťahov so štátom. Štát im platí nemalé peniaze a majú právo strpieť takéto vyjadrenie, ako aj kontrolu, lebo obchodujú s našimi peniazmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite