Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neskoro, ale predsa. Horná Nitra si môže umyť zaprášenú tvár

.michal Magušin .rozhovory

Región hornej Nitry čaká zásadná zmena. Útlm ťažby uhlia znamená úľavu pre životné prostredie, ale zároveň aj otvorenie priestoru pre úplne nové možnosti. Ako vládou čerstvo schválený Akčný plán pre transformáciu hornej Nitry vníma poslanec Karol Galek, tímlíder strany SaS pre energetiku?

Neskoro, ale predsa. Horná Nitra si môže umyť zaprášenú tvár Boris Németh Karol Galek, tímlíder pre energetiku strany Sloboda a Solidarita.

čo schválenie Akčného plánu prakticky znamená pre obyvateľov regiónu hornej Nitry v najbližších rokoch?

Prakticky to znamená, že v roku 2023 sa ukončí dotovanie výroby elektrickej energie z domáceho uhlia. Základným princípom bolo, aby sa Slováci neskladali v cenách elektriny na takúto výrobu, pretože dnes to znamená 115 miliónov eur, ktoré každý rok pošleme do Slovenských elektrární a oni asi za 90-percent tejto sumy povinne nakúpia uhlie od súkromnej firmy Hornonitrianske bane Prievidza (HBP). Toto im prikazovala vláda do roku 2030, teraz sa to skrátilo na rok 2023.

opis situácie je v zásade jednoduchý. Ťažba hnedého uhlia a jeho spaľovanie v tepelnej elektrárni Nováky na hornej Nitre je škodlivá pre životné prostredie, ekonomicky neefektívna a výroba energie je dotovaná z peňazí spotrebiteľov elektriny. Vláda Roberta Fica však celé roky argumentovala, že ťažba uhlia na hornej Nitre „ťahá“ celý región a jeho zamestnanosť, a preto sa oplatí neefektívny biznis cez výrobu energie dotovať. Ukázalo sa však, že sa to neoplatí.

Inštitút environmentálnej politiky na ministerstve životného prostredia vypočítal, že benefity, o ktoré prichádzame vinou tej tepelnej elektrárne, predstavujú sumu až pol miliardy eur ročne. To je obrovská suma. Do tejto sumy patria všetci ľudia, ktorí nemôžu nastúpiť do práce pre chorobu vyvolanú znečisteným životným prostredím v dôsledku pálenia uhlia, baníci liečení na choroby z povolania, ale aj onkologickí pacienti, ktorých medziročný prírastok bol v okrese Prievidza o 20 percent vyšší, ako je priemer Slovenska. Ale pravda je, že tepelná elektráreň okrem elektriny, ktorá sa dá nahradiť z iných zdrojov, zvlášť po vybudovaní novej rozvodne v elektrickej stanici Bystričany, vyrába aj teplo. Zásobuje mestá Prievidza, Nováky a aj ďalšie dedinky okolo. To bude treba do budúcnosti nahradiť, ale aj na to existuje viacero alternatív.

otvorene si povedzme, že sú silné indície, že toto „dotovanie“ výroby energie z hnedého uhlia Ficove vlády nepodporovali z ľudomilstva, ale z osobnej priazne vedenia súkromnej firmy Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) so špičkami strany Smer. Toto podozrenie posilnila takzvaná alobalová kauza. Čo sa však zmenilo, keď teraz vláda utlmenie ťažby schválila?

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite