Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Organizátorka protestov proti Babišovi: Ľudí nezvážame ani neplatíme, premiér musí odstúpiť

.matúš Dávid .rozhovory

„Ukazujeme Čechom, čo sa v našej republike skutočne deje. Do politiky a spoločnosti chceme vniesť viac slušnosti. Prezident Miloš Zeman aj premiér Andrej Babiš si totiž myslia, že majú neobmedzenú moc,“ hovorí občianska aktivistka a spoluzakladateľka iniciatívy Společne Brno Hana Strašáková.

Organizátorka protestov proti Babišovi: Ľudí nezvážame ani neplatíme, premiér musí odstúpiť Petr David Josek/AP/SITA 23. jún 2019 Praha, Česká republika: Na pražskej Letnej sa zišlo viac ako štvrť milióna ľudí, aby protestovali proti vláde trestne stíhaného premiéra.

v rozhovore s Hanou Strašákovou nájdete video, podcasty a dočítate sa:

  • či chce vstúpiť do politiky
  • ako to vyzeralo na pražskej Letnej
  • kto v skutočnosti financuje protesty proti Babišovi
  • aký je hlavný cieľ demonštrácií
  • či sa organizátori už stretli s premiérom

predposlednú júnovú nedeľu sa na Letnej zišlo viac ako štvrť milióna ľudí. Demonštrovali za nezávislú justíciu a protestovali proti vláde trestne stíhaného premiéra Andreja Babiša. Boli ste medzi nimi. Aký to bol pocit stáť pred najväčším demonštrujúcim davom v Česku od pádu komunizmu v roku 1989?

Bolo to niečo neskutočné. Keď sme na záver spievali na pódiu hymnu, pocítila som nával emócií, triasla som sa a bolo mi do plaču. Možno to bol aj prejav úľavy pred blížiacou sa letnou pauzou.

Musím však zároveň povedať, že všetky doterajšie protesty sprevádzal jeden spoločný menovateľ, a to slušnosť. Je až neuveriteľné, že sa toľko ľudí zišlo len preto, aby hovorili o situácii v krajine a demonštrovali za spoločný cieľ.

čo bolo pre vás tým najsilnejším momentom demonštrácie na Letnej?

Keď vystúpili Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř s piesňou „Pod dubem, za dubem“. Tou nadčasovou skladbou akoby vystihli všetko podstatné.

Veľmi silný bol však aj moment, keď predseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář hovoril o našom zámere.

A síce, že nechceme mať na čele vlády premiéra, ktorý je trestne stíhaný a robí z lží bežnú, každodennú vec. Chceme, aby sa naša občianska spoločnosť niekam posunula a aby sa do našich duší znovu vrátila slušnosť.

„Keď sme na záver spievali na pódiu hymnu, pocítila som nával emócií, triasla som sa a bolo mi do plaču.“

protesty proti Babišovej vláde spoluorganizuje brnianska iniciatíva Společne Brno, ktorú ste pomáhali zakladať. Václav Klaus teda aj o vás povedal, že ste na Letnú zvážali zaplatených ľudí. Uveril konšpirácii na dezinformačných weboch a neskôr sa za svoje slová musel ospravedlniť. Prekvapilo vás to?

V prvom rade si myslím, že Václav Klaus by sa mal ospravedlniť aj za veľa iných vecí. Samozrejme, že sme tam nezvážali ľudí.

Naopak, ľudia sa ozývali nám a ponúkali, že objednajú autobus a odvezú každého, kto si cestu zaplatí za vlastné. Veď aj my sme si sami platili cestovné náklady alebo obed.

26. júna 2019 Bratislava, Slovenská republika: Hana Strašáková (druhá zľava) diskutovala v relácii .glóbus o tom, kam kráča Česko, spolu s novinármi Jindřichom Šídlom a Dávidom Pásztorom.Boris Németh26. júna 2019 Bratislava, Slovenská republika: Hana Strašáková (druhá zľava) diskutovala v relácii .glóbus o tom, kam kráča Česko, spolu s novinármi Jindřichom Šídlom a Dávidom Pásztorom.

v súvislosti s demonštráciami sa objavil aj mýtus, že proti vláde protestuje „iba“ Praha...

Nie je to pravda, veď na protesty v Prahe či Brne prichádzali napríklad aj ľudia z Ostravy či z obcí pri poľských hraniciach. Zatiaľ do poslednej série demonštrácií v regiónoch sa zapojilo viac ako tristo miest a obcí po celom Česku.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite