Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Víťazka MasterChef Česko: V kuchyni strach nepoznám

.denisa Koleničová .rozhovory

Začalo sa to vraj ako hra, prisypávaním cukru do cesta. V ôsmich rokoch už s kamarátkou piekla sviečkovú Wellington a v sedemnástich sa stala víťazkou súťaže MasterChef Česko 2019.

Víťazka MasterChef Česko: V kuchyni strach nepoznám Eva Nemčková

v júni vydala svoju prvú kuchársku knihu #UPGRADE. Tá však nie je len jej osobným príbehom, ale aj príbehom babičky Pavlíny z Piešťan, ktorá je pre ňu veľkou inšpiráciou. Kristína Nemčková. 

tvoj vek sa v súťaži MasterChef často zdôrazňoval. Keď vám v jednom z kôl dali za úlohu pripraviť sviečkovú Wellington, obľúbené jedlo svetoznámeho šéfkuchára Gordona Remsaya, na otázku, či si ho už pripravovala, si odpovedala, že áno. Skúšali ste to s kamarátkou, keď si mala asi osem rokov. Jeden zo súťažiacich vtedy vyhlásil, že keď mal osem, zrejme sedel na pieskovisku a jedol piesok. Ty si však doma pripravovala sviečkovú Wellington! Odkedy sa naozaj venuješ vareniu? A kto ťa k nemu priviedol? 

V kuchyni sa pohybujem „odjakživa“. Neviem definovať presný čas, odkedy. Začalo sa to ako hra, keď mi mama dovolila prisypávať cukor do cesta, nechala ma miešať alebo vaľkať cesto a na Vianoce som vykrajovala koláčiky. Možno bol jediný dôvod to, aby ma na chvíľu zabavila, no ja som v tej kuchyni zostala dodnes. Vtedy to bola hra, prerástlo to vo vášeň a ja dúfam, že raz to bude moje zamestnanie. 

odkedy som to počula prvýkrát, tak sa stále snažím predstaviť si to. Ako niekto, kto má osem rokov, pripravuje sviečkovú Wellington?

S kamarátkou Laurou sme v televízii sledovali prvú československú sériu súťaže MasterChef. So zatajeným dychom sme žasli, čo všetko súťažiaci vedia uvariť. Dostali za úlohu upiecť Wellington a nám napadlo, že to skúsime tiež. Rodičia nám to dovolili, nakúpili suroviny a hneď na druhý deň sme mohli piecť. Bolo to prvé „komplikovanejšie“ jedlo, ktoré som robila. Keď sa na to pozerám s odstupom času, tak samozrejme vidím milión chýb, ktoré sme urobili. 

Dôležité však je, že sme Wellington dopiekli a celá rodina ho aj zjedla. Takže vo výsledku sa nám to podarilo. Dokonca mám tento náš experiment natočený aj na videu. Nahrávala nás mama, lebo nechcela uveriť, že to dokážeme. 

takže rodičia pristupovali k tomuto tvojmu koníčku vždy pozitívne? Nikdy ich nevyľakal nejaký ambiciózny nápad? Predsa len, je iné piecť doma s deťmi koláčiky a iné, keď samo dieťa príde s receptom, na ktorý si často netrúfajú ani dospelí.

Moji rodičia sú moji najväčší fanúšikovia, no zároveň tí najostrejší kritici. Dávajú mi dostatok priestoru sa realizovať, ale zároveň mi vedia aj dosť jasne povedať, čo nebolo dobré. 

Takže ešte v tom najútlejšom detstve boli so mnou v kuchyni, postupne ustupovali, až z nej zmizli skoro úplne a objavia sa len pri umývaní riadu. Vnímam však, že mi veria a podporujú ma vo všetkom, čo dáva zmysel.

Kristína so svojou prvou kuchárskou knihou #UPGRADE.Eva NemčkováKristína so svojou prvou kuchárskou knihou #UPGRADE.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite