Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eduard Kukan o eurovoľbách: Diktát Bruselu neexistuje a ten, kto vám sľubuje vyššie platy, klame

.matúš Dávid .rozhovory

Slovensko sa vzdalo časti suverenity a v niektorých otázkach sa jej ešte len vzdá, inak Európska únia nebude hráčom svetovej ligy, hovorí europoslanec a bývalý šéf slovenskej diplomacie Eduard Kukan. Koho bude 25. mája voliť a čo si myslí o spojenectvách Borisa Kollára s európskymi nacionalistami?

Eduard Kukan o eurovoľbách: Diktát Bruselu neexistuje a ten, kto vám sľubuje vyššie platy, klame Hektor Pustina/AP/SITA 26. júna 2017 Tirana, Albánsko: Poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan reční počas tlačovej konferencie v albánskom hlavnom meste Tirana. Krajina sa uchádza o členstvo v Európske únii.

prečo ste sa rozhodli viac nekandidovať za poslanca Európskeho parlamentu?

V europarlamente som strávil desať intenzívnych rokov. Bavilo ma to azda preto, že som pracoval v oblasti zahraničnej politiky a medzinárodných vzťahov.

Ciele, ktoré som si stanovil, som už dosiahol, takže teraz treba dať príležitosť mladým proeurópskym politikom.

aké sú vaše plány po návrate na Slovensko?

Chcem napísať knihu o rokoch strávených v diplomacii a možno by som rád odovzdával svoje skúsenosti študentom. Návrat na Slovensko nepovažujem za ukončenie činnosti, ale za ďalšiu etapu.

Politicky sa angažovať nebudem, ale chcem sa živo zapájať do verejného diania na Slovensku.

niektorí slovenskí voliči majú pochybnosti o tom, čo jeden poslanec z malého Slovenska dokáže v Štrasburgu alebo Bruseli urobiť. Aký je teda hlas slovenského europoslanca, môže niečo zmeniť?

Jeden poslanec nemôže zmeniť Európsky parlament, ale môže zamiešať kartami. Treba tiež pripomínať a zdôrazňovať, že na počet obyvateľov má Slovensko viac europoslancov ako napríklad Nemecko či Francúzsko.

Hlas slovenských voličov má váhu a Európsky parlament je aj parlament Slovákov. Prijímajú sa tam veci, ktoré ovplyvňujú náš život, ale toto opakujeme už 15 rokov a volebnú účasť je stále nízka.

ako to zmeniť?

Musíme nájsť iné, zrozumiteľnejšie argumenty. Ak má poslanec talent a charakter lídra, vie dobre argumentovať a presviedčať druhých, nemôžu ho zakríknuť ani mu vypnúť mikrofón. Vtedy môže zmeniť niektoré plány Európskej únie.

Treba sa však vedieť spájať a hľadať väčšiu negociačnú páku. Európsky parlament je postavený na fungovaní politických skupín, nie národných delegácií. Europoslanec, ktorý je členom početnej, silnej frakcie, má väčšie možnosti ovplyvniť ostatných, ako tí, ktorí sú v skupine nezaradených.

potom je tu ešte jedna vec, a to aktivita europoslancov a komunikácia s voličmi po tom, čo vás zvolia. Prečo máme niekedy pocit, že o vašej práci takmer vôbec nepočuť? A nemusí to byť len pocit, existujú aj základné ukazovatele ako počet vystúpení, množstvo položených otázok či účasť na rokovaniach...

Myslím si, že takéto výčitky sú neopodstatnené. Naozaj tam vystupujeme a sme aktívni. Doma na Slovensku však pozitívna správa nikoho nezaujíma, médiá zobrazujú najmä násilnosti, požiare a vraždy.

Keby sme v Európskom parlamente urobili nejaký prešľap, istotne by to hneď bolo v správach.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite