Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Riaditeľ na východe: Našu školu už nikto nevolá inak, než cigánska. Mesto by to mohlo zmeniť

.denisa Gdovinová .rozhovory

Základná škola Kukučínova v Čemernom, ktoré je mestskou časťou mesta Vranov nad Topľou, tvorí 98 percent rómskych žiakov. Jej riaditeľ Martin Babiak hovorí, ako by im mesto mohlo pomôcť.

Riaditeľ na východe: Našu školu už nikto nevolá inak, než cigánska. Mesto by to mohlo zmeniť Archív Martina Babiaka Martin Babiak so svojimi žiakmi.

poradňa pre ľudské a občianské práva podala na mesto Vranov nad Topľou podnet na prokuratúru. Pretože mesto podľa nich rozdelilo školské obvody tak, že sa rómski žiaci koncentrujú v jednej škole. Prokuratúra podnet zamietla, jej rozhodnutie podporil aj Ústavný súd. O prípade sme písali viac tu. 

Aký to má reálny dopad? Vo vranovskej mestskej časti Čemerné bude aj naďalej fungovať takmer výlučne rómska škola, ktorá sa borí s veľkými problémami. Podobný problém má pritom viacero obcí na Slovensku. Ak mesto prerozdelilo školské obvody tak, aby bolo vo všetkých školách menej ako 20 percent rómskych žiakov, nedial by sa tzv. biely únik. Nerómski rodičia by nebrali svoje deti do iných škôl. Príbeh škôl vo Vranove si môžete prečítať tu. Riaditeľ ZŠ Kukučínova Martin Babiak vysvetľuje, ako sa ich rozhodnutie Ústavného súdu dotklo. 

keď sme boli pred rokom vo vašej škole, dali ste nám hneď pri vstupe antibakteriálny gél do ruky. Zároveň ste hovorili, aké množstvo financií míňate na čistiace prostriedky a dezinfekciu školy. Zmenilo sa niečo? 

Zmenilo sa, máme už aj osýpky. Jeden prípad bol u nás na škole a jeden v neďalekej obci Vechec. 

Dostal som od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva výzvu, aby sme im zaslali zoznam žiakov. Úrad potom kontroluje, koľkí žiaci sú preočkovaní. Týka sa to rómskych škôl, školy vo Vranove s nerómskymi deťmi takýto list nedostali. Stálo ma to ďalších 1 200 eur, ktoré som minul na dezinfekciu všetkých priestorov základnej školy. 

„Ako zafinancujem učiteľku, keď budem mať päť prvákov? Nebudem mať na jej mzdu ani na polrok.“

Prišli odborníci, ktorí vystriekali v piatok poobede celú školu a ešte v pondelok ráno to smrdelo tak, že sme museli vetrať. Tie peniaze som mohol minúť na iné pomôcky, ale musím chrániť zamestnancov aj žiakov školy. 

vaša škola mala 98 percent rómskych žiakov, pričom väčšina nie je z vášho obvodu, ale z priľahlých obcí Vechec a Banské. Zmenilo sa niečo? 

Aktuálne je vo vranovskej mestskej časti Čemerné zhruba 45 detí, ktoré by mali prísť na zápis do prvého ročníka. Ani jedno nerómske dieťa však do našej školy nejde. Viacerí rodičia mi doslova povedali, že je to pre vysoký počet Rómov. Na zápis mi teda prišlo len 11 rómskych detí z Čemerného. Minimálny počet na otvorenie prvého ročníka je pritom jedenásť detí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite