Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pavol Demeš: Eurovoľby budú hodinou pravdy, hrozí vzostup národného egoizmu

.matúš Dávid .rozhovory

Na Slovensku pôsobia aj politici, ktorí zneužívajú emócie ľudí, snažia sa tak získať moc a zničiť súdržnosť Európskej únie, hovorí zahraničnopolitický analytik a bývalý šéf slovenskej diplomacie Pavol Demeš. Čo očakáva od eurovolieb a ako hodnotí návštevu premiéra Petra Pellegriniho v Bielom dome?

Pavol Demeš: Eurovoľby budú hodinou pravdy, hrozí vzostup národného egoizmu Diana Černáková/SITA 10. december 2018 Bratislava, Slovensko: Analytik a bývalý šéf slovenskej diplomacie Pavol Demeš reční počas konferencie Paneurópskeho centra politicko-ekonomických analýz a prognóz.

od vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie uplynulo 15 rokov. Keď sa obzriete späť, čo vidíte?

Príbeh dobiehania zameškaného. Procesy, ktoré vyústili do vstupu do Aliancie by sa zas označil za zlatú éru slovenskej zahraničnej politiky. Za tých 15 rokov sme prešli veľký kus cesty. Bol to tiež nácvik zjednotenia našej vnútornej a zahraničnej politiky. 

Členstvo v EÚ a NATO urobilo zo Slovenska modernú európsku krajinu. Väčšina ľudí si členstvo v Únii váži, aj keď, samozrejme, nastalo aj určité vytriezvenie, tak ako v každej krajine. Čelili sme viacerým krízam, ale konečne sedíme za stolom. Rozhodujeme aj o budúcnosti eurozóny a sme teda spomedzi krajín Vyšehradskej štvorky najviac integrovaní.

na Slovensku sa však čoraz viac ozývajú hlasy, ktoré spochybňujú naše spojenectvo so Západom. Niektorí politickí predstavitelia by nás chceli otočiť viac na východ, ďalší zas vyzývajú na odchod z NATO alebo dokonca na vystúpenie z EÚ po vzore Britov. Čo sa stalo?

Dospeli sme do bodu, keď čelíme rozpadu doterajšieho zahraničnopolitického konsenzu Slovenska. Objavili sa sily, ktoré spochybňujú niečo, čo dosiaľ nikto nespochybňoval.

to môžeme vidieť nielen na Slovensku, ale aj ďalších európskych krajinách...

Prvý šok a akési varovanie, že všetko môže byť inak a EÚ sa môže začať rozkladať, prišiel z Veľkej Británie v podobe brexitu. Je to paradoxné, pretože Briti kedysi cez rozličné programy veľmi pomáhali Slovákom a ďalším so vstupom do Únie, a potom oslavovali spolu s nami. Teraz krkolomným spôsobom odchádzajú a ich tradičná demokracia, veľká a silná krajina čelí mnohým problémom.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite