Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Analytik Duleba: Putin už Rusom len tak ľahko nenahovorí, že Zelenskyj je fašista

.matúš Dávid .rozhovory

Mandát komika Volodymyra Zelenského je veľmi krehký, prvé mesiace nesplní žiadny sľub, hovorí riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba. V okolí novozvoleného ukrajinského prezidenta vidí oligarchov, ktorých kedysi vyšachoval Petro Porošenko. Aké časy čakajú Ukrajinu?

Analytik Duleba: Putin už Rusom len tak ľahko nenahovorí, že Zelenskyj je fašista Boris Németh Analytik a expert na ukrajinskú či ruskú politiku Alexander Duleba pôsobí ako riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA)

aký je odkaz prezidentských volieb u našich východných susedov? Koho si to Ukrajinci zvolili za novú hlavu štátu?

Zvolili si novú tvár. Voľby boli predovšetkým referendom o vyslovení nedôvery Petrovi Porošenkovi a až v druhom rade víťazstvom Volodymyra Zelenského. Volili ho totiž aj ľudia s úplne inými politickými preferenciami a to sú tí, ktorí chceli v prvom rade hlasovať proti súčasnému prezidentovi.

čo z toho vyplýva?

Volodymyr Zelenskyj síce získal veľa hlasov, no jeho mandát je veľmi krehký. Zhruba polovica voličov chce od neho niečo, čo nebude schopný zrealizovať. Je preto otázne, ako dlho sa bude komik ešte viesť na súčasnej vlne politickej podpory. Som presvedčený, že v najbližších mesiacoch nebude schopný zrealizovať absolútne nič z toho, čo sľuboval.

to zaváňa ďalším sklamaním ukrajinských voličov. Čo to urobí so Zelenského mandátom?

Obávam sa, že tak rýchlo, ako svoj mandát získal, môže ho aj stratiť. Boli to totiž voľby o emóciách. Čím ďalej, tým viac sú voľby o emóciách, a preto ich ľahko vyhrávajú aj šoumeni, akési vzory ľudu.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite