Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Musíme vyhrať parlamentné voľby, dajte mi ešte trochu času, hovorí Andrej Kiska

.filip Minich .matúš Dávid .rozhovory

Zuzana Čaputová bude podľa dosluhujúceho prezidenta „famózna prezidentka”.

Musíme vyhrať parlamentné voľby, dajte mi ešte trochu času, hovorí Andrej Kiska BORIS NÉMETH

andrej Kiska navštívil naše volebné štúdio a poskytol nám exkluzívny rozhovor. Dozviete sa:

  • aká bude podľa neho Zuzana Čaputová prezidentka
  • čo je podľa Kisku úlohou prezidenta
  • kedy oznámi vstup do politiky

ako ste prežili volebný deň?

Trochu som sa bál o účasť. Teraz sú už prvé výsledky a vyzerá, že sme to dali, ale ešte vydržme. (rozhovor sa udial počas toho, ako prichádzali prvé priebežné výsledky, pozn. red.) Inak sme mali rodinno-volebný deň. V Poprade bolo nádherne, svietilo slnko, takže som bol so svojím malým, skoro dvojročným synčekom veľa vonku. Boli sme s manželkou voliť. 

Musím úprimne povedať, že byť prvou dámou nie je jednoduché. Všetky médiá sa zamerajú na to, aké mala šaty a topánky. Keď sme odchádzali, pýtala sa ma, či sú to posledné voľby, ktoré ide voliť ako prvá dáma. Povedal som, nie, ešte sú eurovoľby. Ešte máš právo kúpiť si jedny šaty. Smiali sme sa. Odvolili sme, dal som rozhovory pre médiá, a potom som si skutočne užíval rodinu. Následne som šiel do Bratislavy. 

čo očakávate od Zuzany Čaputovej ako budúcej prezidentky?

Som presvedčený, že to bude výborná prezidentka. Udalosti posledných týždňov, všetko okolo Kočnera, všetka tá špina, ktorá odtiaľ vyviera, ukazuje, že veľmi potrebujeme mať v politike ľudí, ktorí zabojujú o to najdôležitejšie. A to je vrátenie dôvery ľudí v štát. A Zuzka je presne taká politička. Je autentická, jasná, morálne a hodnotovo ukotvená. Som presvedčený, že tá kontinuita bude veľmi silná a budeme mať famóznu prezidentku. 

„Nerozdeľovať sa a naučiť sa spájať. Ak to dokážeme, spoločnosť sa nebude polarizovať.“

povedali ste: „Ak chce, prezident môže byť viac ako len hlavou štátu. Môže byť silným hlasom ľudí.“ Čím ešte a ako to môže dosiahnuť? 

Dovolím si povedať jeden príbeh. Po prvom kole som bol so synom na ihrisku. Hojdal som ho na hojdačke a vedľa mňa sympatická blondína hojdala svojho syna. Dali sme sa do reči o tom, či nám v noci deti spia a podobne. Potom som sa jej spýtal, koho volila. S odpoveďou otáľala. Volila Kotlebu. Hojdal som teda ďalej, hojdal, hojdal. Pýtam sa, prečo Kotlebu? Nahnevane odpovedala, že on jediný dokáže s tými Cigánmi urobiť poriadok. Stále hojdám, hojdám, hojdám. Pýtam sa jej, ako sa jej v živote darí. Bola to slobodná mamička s 230 eurami na mesiac. Ak by jej nepomohla mama, bola by na ulici. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite