Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako ďalej po voľbách?

.michal Magušin .rozhovory

Je v krajine politická sila, ktorá by dokázala preniesť aj do vlády a parlamentu túžbu po zmene, volajúcu z námestí a župných, komunálnych či prezidentských volieb? Čo ukázali prezidentské voľby o našej opozícii a ako krajinu očistiť tak, aby sa fenomén Kočner nemohol opäť objaviť?

Ako ďalej po voľbách? BORIS NÉMETH

prezidentské voľby o slovenskej opozícii ukázali veľa. Napríklad to, že postoj KDH k voľbám vyznel zmätene. Pred prvým kolom predseda Alojz Hlina povedal, že hnutie podporuje Františka Mikloška, ale rešpektuje, ak si voliči strany budú vyberať z mien Mikloško a Mistrík. A keď Mikloško získal vo voľbách 6 percent, Hlina Mikloškovi odkázal: „Škoda, že sme sa na to dali.“ Súhlasíte s týmto výrokom?

Pavol Zajac: KDH podporilo Františka Mikloška, zvyšok sú len komentáre. Strana už pred vyše rokom navrhla ako možného kandidáta Maroša Čaučíka, šéfa Dobrej noviny a o jeho podporu sme sa snažili rokovať s ďalšími konzervatívnymi hráčmi. Medzitým ohlásil kandidatúru František Mikloško, ktorý má v našej strane rešpekt. Z OĽaNO sme počuli, že majú niekoľko kandidátov vrátane Veroniky Remišovej. Keď bolo jasné, že k dohode na jednom kandidátovi nedôjde, Čaučík stiahol kandidatúru a podporili sme Mikloška.

alojz Hlina tvrdí, že slabý volebný výsledok pre konzervatívcov bol spôsobený Mikloškovou chybou. Bol alebo nebol?

Pavol Zajac: Bola chyba, že sa konzervatívny priestor nedokázal spojiť na jednom silnom kandidátovi. Mikloška nepodporilo ani konzervatívne krídlo OĽaNO. 

v druhom kole KDH povedalo: „Máme za to, že naši voliči sa rozhodnú zodpovedne a podľa svojho svedomia.“ Koho budete voliť vy osobne? 

Pavol Zajac: U nás o podpore kandidáta rozhoduje Rada KDH, ktorá sa ešte pred prvým kolom vyjadrila aj k tomu druhému. Vyjadrila podporu buď pre Františka Mikloška, alebo Róberta Mistríka. Keďže ani jedno z mien sa do druhého kola nedostalo, prijala uznesenie, že nepodporí ani jedného z dnešných kandidátov. V druhom kole voliť pôjdem, pretože v demokracii sú voľby potrebné. Budem komplexne posudzovať jednotlivých kandidátov a rozhodnem sa podľa uznesenia Rady KDH, ktoré okrem iného hovorí, že na Slovensku si už nemôžeme dovoliť pokračovanie agónie Smeru a návrat mečiarizmu. 

takže budete voliť Zuzanu Čaputovú. 

Pavol Zajac: To ste povedali vy. Ja to nepoviem. 

prečo? 

Pavol Zajac: Pretože som člen Rady KDH, podľa ktorej nechávame rozhodovanie na svedomí nášho voliča.

počul som v poslednom čase viac vyhlásení od konzervatívcov, ktorí tvrdili, že žiaden ich kandidát sa nedostal do druhého kola aj preto, že nekandidovala Veronika Remišová. Neľutuješ to? 

Veronika Remišová: Určite nie. Keď som hovorila o rozhodnutí nekandidovať, povedala som aj to, že cítim túžbu ľudí po zmene. No zároveň viem, že hlboká zmena môže prísť len v parlamentných voľbách. Išla som do politiky s cieľom, aby zákon a spravodlivosť platili pre každého rovnako a aby sme zlepšili fungovanie štátu a aby sme mali Slovensko bez korupcie. V súčasnosti prezident nemá právomoci na žiadnu z týchto zmien. Chcem sa sústrediť na parlamentné voľby.

pôjdeš voliť v druhom kole? 

Veronika Remišová: Pôjdem, je to občianska povinnosť. OĽaNO sa vyjadrilo jasne. V prvom kole sme podporili Mistríka, Čaputovú a Mikloška. Nie je teda pravda, že naše konzervatívne krídlo nepodporilo Mikloška. A nikdy nebudem voliť kandidáta Smeru.

„Tieto voľby ukázali, že máme na výber medzi konštruktívnym a deštruktívnym antisystémom.“

pán Galko, vaším kandidátom bol Robert Mistrík. Keď sa neskôr vzdal, boli ste v SaS trochu naštvaní, že to urobil predčasne. Je pravda, že keď sa to Richard Sulík dozvedel, tak rozkopával stoly? 

Ľubomír Galko: Určite nie. Nebol však Mistrík naozaj famózny kandidát, ktorý by nám nerobil hanbu?! To, čo urobil pred voľbami, by sa malo zapísať do dejín Slovenska. Urobil to, čo nie je schopný urobiť žiadny iný politik a pritom len dodržal slovo. Ja dúfam, že Robert Mistrík ešte v politike neskončil. 

pôjdete voliť Zuzanu Čaputovú aj napriek tomu, že v diskusii Denníka N povedala, že by jej prekážalo, keby ste boli vo vláde, keďže za vášho šéfovania prišlo k odpočúvaniu novinárov?

Ľubomír Galko: Pôjdem, aj keď s mierne zdvihnutým obočím. Na Ivana Štefunka sa nedávno „vyliali“ podozrenia z finančných podvodov. Pani Čaputová si s ním sadla a neskôr povedala, že jej vysvetlenie pána Štefunka stačí a považuje ho za morálneho človeka. Garantujem vám, že keď si ja raz s pani Čaputovou sadnem, bude si myslieť, že som dvakrát taký morálny ako Ivan Štefunko. 

michal, ako tipuješ výsledok volieb? 

Michal Truban: Máme interné čísla, čiže by to nebol práve poctivý tip. Aj keď sa v deň volieb môže všetko zmeniť, podľa mňa sa bude Zuzana blížiť k sedemdesiatim percentám. Ale mne veľmi tipy nevychádzajú.

BORIS NÉMETH

konzervatívne prostredie zápalisto diskutuje o postojoch Zuzany Čaputovej k potratom, registrovaným partnerstvám a adopciám detí pármi rovnakého pohlavia. Keď sa pozeráš na túto diskusiu a hádky z „liberálneho brehu“, čo ti beží hlavou? 

Michal Truban: Mám k tomu dva postoje. Som z Kysúc, vyrastal som v kresťanskom prostredí. Do osemnástich rokov som bol miništrant a mám silno veriacu rodinu. Chápem ich obavy, ale zároveň vidím to isté, čo Zuzana – že liberalizmus a viera sa nevylučujú. Mrzí ma, že diskusia sa zúžila len na etické otázky, ktoré podľa mňa vo viere nie sú podstatné, iba v poslednom čase paralyzujú konzervatívny svet. Ale poviem pohľad z druhej strany. Keby pán Mikloško postúpil do druhého kola s pánom Šefčovičom, väčšina členov Progresívneho Slovenska by nepotrebovala žiadne stretnutia a žiadne rady predsedníctiev na to, aby každý vedel jasne povedať, že bude voliť Františka Mikloška. Bolo by to úplne bez debaty. 

istá skupina konzervatívcov tvrdí, že s Čaputovou má spoločných 90 percent hodnôt, ale majú problém s tým, že jej zvolením podporia liberálne sily. Posilňuje úspech Zuzany Čaputovej aj Progresívne Slovensko? 

Michal Truban: Určite nám to pomáha. Ale po voľbách to môže byť aj riziko. Zuzana je silný kandidát a ľudia budú posudzovať každý jej krok, zároveň sa budú prísne pozerať aj na nás. Ak Zuzana vyhrá voľby, pre Progresívne Slovensko to neznamená, že máme vyhraté. Hneď v pondelok už, dúfam, vypraceme jej kanceláriu a usídli sa tam štáb, ktorý sa bude pripravovať do eurovolieb. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite