Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozhovor so Zuzanou Piussi: Boj Kremničanov s ťažobnými spoločnosťami je nekonečný

.peter Bálik .rozhovory

Slovenská filmárka Zuzana Piussi prichádza s novým dokumentárnym filmom. Volá sa Obliehanie mesta a je o nekonečnom boji Kremničanov so slovenskými a nadnárodnými ťažobnými spoločnosťami.

Rozhovor so Zuzanou Piussi: Boj Kremničanov s ťažobnými spoločnosťami je nekonečný BORIS NÉMETH

kedy si sa dostala k tejto téme?

Pred siedmimi rokmi. Funguje to takto: Do Kremnice príde nejaká firma, povie, že chce ťažiť, no ľudia sa postavia na odpor. Miestni politici sa boja kriku občanov. Aj oni povedia, že sú proti ťažbe, ale nadnárodné spoločnosti si založia PR agentúru a začnú si kupovať priazeň obyvateľov mesta, čím sa snažia ochabiť odpor aktivistov. Začal mi o tom hovoriť miestny aktivista Ľubo Kurthy, že už aj poslanci sú za ťažbu a začína to byť krehké, či by som sa tam nechcela ísť pozrieť.

spomínam si, že táto kauza spojená s Kremnicou je tu už dlhšie, však?

Áno, stále tam krúžia nejaké firmy. Ide o to, že zlato v Kremnici je už vyťažené. Dnes sa dá ťažiť len kyanidom. Ide o brutálnu metódu, ktorá v rumunskej dedine Rosia Montana napríklad zapríčinila ekologickú katastrofu. Nie som ten, kto tvrdí, že ťažiť sa nesmie, ale nie na miestach, kde bývajú ľudia. Je nonsens, aby sa ťažilo v blízkosti starého mesta, kde sú vodné zdroje a okolo krásna príroda. Obliehanie mesta je aktivistický film. Ľudí, ktorí bojujú s podobnými problémami, je na Slovensku veľa. Málo sa o tom vie. Napríklad Tokaj. Miestne vinice sa mali vysekať a malo sa tam začať ťažiť. Šialené! Chceme preto film distribuovať na všetky možné miesta, aby sme podporili debatu o tomto probléme. Teraz sa pripravuje nový surovinový zákon, ktorý je šialený v tom, že samosprávy nebudú mať dosah na to, čo sa bude diať v ich lokalite. Vládne tu nejaká banská loby, ktorá si to chce potichu schváliť. 

ľudia si volia poslancov, ktorí by ich mali zastupovať, no v tvojom filme to vyznieva, akoby poslanci išli proti vlastným voličom. Je to tak?

Preto aj Kotleba vyhral voľby v Banskobystrickom kraji. Aj preto, lebo jediný povedal, že je proti ťažbe. Vyzerá to, akoby predchádzajúci župan Vladimír Maňka bol za ťažiarov. Vždy, keď sa o zákone, spojenom s ťažbou kyanidu, malo rokovať, Maňka ho zhodil zo stola. Ľudia v Kremnici ho už nechceli voliť, a aj preto vtedy vyhral Kotleba. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite