Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vladimír Krčméry: Kresťania sú vďaka extrémizmu a militantnému liberalizmu prenasledovaní už aj v Európe

.michal Oláh .rozhovory

Rozhovor o prenasledovaní kresťanov, ľavicovom liberalizme, antisemitizme a voľbe menšieho zla.

Vladimír Krčméry: Kresťania sú vďaka extrémizmu a militantnému liberalizmu prenasledovaní už aj v Európe BORIS NÉMETH

kresťania sa podľa organizácie Open Doors čoraz častejšie stávajú obeťami prenasledovania a diskriminácie. Vladimír Krčméry je známy filantrop a držiteľ šiestich zahraničných čestných doktorátov. Vďaka jeho aktivitám nás v mnohých rozvojových krajinách považujú za autenticky kresťanskú krajinu ochotnú podeliť sa so svojím bohatstvom.

blíži sa druhé kolo prezidentských volieb po prvom kole, v ktorom hlavne kresťanskí konzervatívci búrlivo diskutovali o podpore liberálneho kandidáta. Často sa pred druhým kolom objavuje v tejto skupine názor „nevoliť radšej nikoho“. Koho budete voliť vy? 

Po prečítaní publikovaného rozhovoru vo vašom časopise s nositeľom Templetonovej ceny, svetovým teológom a profesorom Karlovej Univerzity, prof. Mons. Tomášom Halíkom o etike volieb, a zvážení pre a proti, budem voliť Zuzanu Čaputovú. Kým v minulosti sme museli zvažovať niekedy voľbu menšieho zla, teraz sme sa posunuli a nevolím už menšie zlo, ale väčšie dobro.

až v 38 krajinách sveta sú podľa informácií organizácie Open Doors kresťania alebo veriaci iných vierovyznaní diskriminovaní. Predstavuje to približne 300 miliónov kresťanov. Prečo podľa vás dochádza k takému masívnemu prenasledovaniu tejto náboženskej skupiny? 

Kresťanstvo je ideológia alebo filozofický smer, ktorý veľmi zdôrazňuje demokraciu. De facto Boh vo svojej prozreteľnosti a demokracii úplne nepochopiteľne ponechal ľuďom právo slobodne sa rozhodnúť.  Aj vo veciach života a smrti. Ten Boží dar slobody zdôrazňovaný kresťanstvom je taký obrovský a rozsiahly, že je nebezpečný pre totalitné ideológie. 

Kresťanstvo nie je najohrozenejšie v moslimských krajinách, ako si mnoho ľudí myslí, ale v krajinách fundamentálneho komunizmu presadzujúci ateizmus. Ak sa pozrieme do histórie posledných 50 rokov, najkrutejšie zúčtovanie kresťanov bolo v Kambodži, kde všetkých do posledného vyvraždili, pretože predstavovali so svojou ideológiou slobody a rovnosti pre komunistický alebo agrárno-socialistický režim obrovské nebezpečenstvo. 

„Mladým ľuďom nemá kto dôveryhodne hovoriť o 2. svetovej vojne, čo je hlavný problém.“

Druhé najhoršie prenasledovanie, v ktorom boli s výnimkou podzemnej cirkvi takmer všetci kresťania zlikvidovaní, bolo v Sovietskom zväze. Nakoniec ten cézaropapizmus v Sovietskom zväze skolaboval. Stalin bol, paradoxne, predsedom zväzu náboženských obcí. Tá servilnosť išla až tak ďaleko, že ho protestantské cirkvi, aby niektoré mohli prežiť, urobili predsedom zväzovej Rady cirkvi.

Pravdepodobne všetci kňazi a všetci aktívni laici boli vyvraždení v táboroch Severnej Kórey. Čína má situáciu trošku inú, dáva trochu slobody cirkvi, ktorú štát uznáva, snaží sa ju však rozčesnúť. Voči tým, ktorí sú verní Vatikánu, svojim demokratickým zásadám, sú oveľa prísnejší ako voči  spolupracovníkom režimu.

napriek tomu počuť v Číne o masívnom prenasledovaní kresťanov a iných náboženských či filozofických hnutí. Hovorí sa o vraždách a pracovných táboroch podobných sovietskym gulagom.

Ja by som to zhrnul, že kresťanstvo je obrovské nebezpečenstvo pre všetky totalitné režimy. Najmä komunizmus, ale máme aj iné typy obdoby komunistických režimov, akými sú pravicové fašistické režimy v Latinskej Amerike, ktoré likvidovali čelných predstaviteľov cirkvi. Dôkazom je Óscar Arnulfo Romero, ktorý bol vyhlásený za svätého a bol pravicovými fašistami zastrelený. Takýchto prípadov je v Južnej Amerike viacero. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite