Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novinár zo socialistickej Kuby: Všetko, čo vonia väčšou slobodou, komunisti sledujú a blokujú

.matúš Dávid .rozhovory

Kedysi bol Fidel Castro aj mojím idolom. Dnes viem, že komunizmus nefunguje. Veď topánky stoja až dva mesačné platy inžiniera, hovorí nezávislý novinár a občiansky aktivista Juan Miguel Fernández Capote. Na Kube vedie zakázaný časopis, podporuje LGBT komunitu, šíri osvetu a pomáha ľuďom s HIV/AIDS.

Novinár zo socialistickej Kuby: Všetko, čo vonia väčšou slobodou, komunisti sledujú a blokujú Mária Mokrá/Človek v ohrození Respondent Juan Miguel Fernández Capote.

na Slovensku ste po prvý raz. Aké sú vaše dojmy?

Toto je dokonca moja prvá návšteva Európy. Veľmi sa mi u vás páči, aj keď je tu zima. (Smiech.) V minulosti som už navštívil Trinidad a Tobago, Peru, ostrov Barbados a Spojené štáty americké. Vždy to však bolo na pozvanie neziskových organizácií, ktoré podporujú lídrov občianskej spoločnosti na Kube. 

pri rovnakej príležitosti ste zavítali aj do Bratislavy?

Áno, spolu s tromi kubánskymi nezávislými novinárkami a občianskymi aktivistkami sme tu už od 2. marca. Pozvala nás nezisková mimovládna organizácia Človek v ohrození. Ako mladý novinár a zároveň predstaviteľ občianskej spoločnosti môžem vďaka tomu získať nové skúsenosti v oblasti komunikácie či médií a zároveň sa učíme, ako posilniť naše aktivity, ktoré sú, samozrejme, často ilegálne.

čomu sa na Kube venujete?

Mám bakalára z účtovníctva a doštudoval som v  meste Holguín v odbore komunikácia. Teraz ešte chodím na sociálnokultúrne štúdiá, čo by mohol byť môj druhý univerzitný diplom. Pracujem ako vedúci a koordinátor nezávislého časopisu Palabras Abiertas (v preklade Otvorené slová). 

„Mám účet na sociálnych sieťach. Používať ich síce môžem každý deň, ale len pár minút.“

Je to mesačník a vychádza aj v tlačenej podobe. Okrem toho som aj zástupcom šéfa národnej organizácie Centro Esperanza (v preklade Centrum nádeje), ktorá podporuje LGBT komunitu na Kube a pomáha tiež ľuďom s vírusom HIV.

zaujalo ma, že ste študovali komunikáciu, teda vlastne médiá a žurnalistiku, v krajine, kde vládne cenzúra. Je to vôbec možné?

Musíte si uvedomiť, že vysokoškolské štúdium na Kube je určené iba pre „Revolucionarios“, teda mladých nositeľov odkazu revolúcie a stúpencov komunistického režimu.

to však vy rozhodne nie ste. Ako to, že ste mohli študovať?

Keď som sa ešte len uchádzal o štúdium, nebol som súčasťou občianskej spoločnosti a nevyvíjal som žiadne aktivity. Účtovníctvo aj komunikáciu sa mi podarilo dokončiť, ale teraz mám už štúdium prerušené. Dá sa to urobiť až na tri roky. No som si úplne istý, že keď budem chcieť opäť začať študovať, už mi to nedovolia. Myslím si, že veľmi dobre vedia, čo robím alebo čomu sa venujem.

stále platí, že internet na Kube je veľmi obmedzený, príliš drahý a cenzurovaný?

Áno. Akékoľvek naozaj demokratické, kritickejšie či otvorenejšie stránky sú blokované, nejdú otvoriť. 

môžete ako mladý nezávislý novinár v takejto situácii vôbec používať sociálne siete?

Je to komplikované, ale mám účet na sociálnej sieti Facebook a aj na Instagrame. Používať ich síce môžem každý deň, ale len pár minút, nie viac. Na Facebooku mám aj vlastnú stránku, ale veľmi ju nepromujem, nemám tam veľa fanúšikov, a tak nie som veľmi viditeľný. Niektorým mojim známym, ktorých stránky sa na sociálnej sieti časom rozšírili, však už vláda zablokovala účty. Všetko, čo je obsahovo otvorené, režim sleduje.

Twitter kubánskeho prezidenta:

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite