Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stuart Freeman z rádia FM4: Brexit je nezdar a nočná mora

.filip Minich .rozhovory

Je Brit a moderuje v kultovom rakúskom rádiu FM4. Občas nechá zahrať aj slovenské kapely a vraj by niekedy rád prišiel na Pohodu. Z brexitu sa smeje a vraví, že z Viedne, kde žije už 25 rokov, ho nevyhostia. O hudbe, jazykoch, živote Brita v strednej Európe sme sa rozprávali so Stuartom Freemanom.

Stuart Freeman z rádia FM4: Brexit je nezdar a nočná mora BORIS NÉMETH

ako vnímate brexit?

Pred dvoma rokmi, keď sa to stalo, bol som totálne šokovaný. Keď som sa ráno zobudil a videl, že výsledok referenda je odchod z Európskej únie, nemohol som tomu uveriť. V tom čase sa ma veľa médií pýtalo, že čo si o tom myslím a odpovedal som, že neviem, prečo to ľudia spravili. No dôvod je možno ten, že v skutočnosti nevedeli, čo robia. 

čo očakávate, že sa bude diať ďalej?

Sledujem naozaj veľa správ o brexite, no stále neviem úplne odhadnúť, čo by sa mohlo stať. Celý brexit je v mojich očiach jeden obrovský nezdar, ktorý robí z Veľkej Británie terč posmechu. Každý sa na to pozerá. V Spojených štátoch majú Trumpa, v Británii je zas táto nočná mora. A ľudia, vrátane mňa, sa na to len neveriacky pozerajú a krútia hlavou.

myslíte, že by sa vás brexit mohol dotknúť aj nejako osobne? 

Ľudia to teraz často riešia – „nastane 29. marec a ak si Brit žijúci v EÚ, tak ťa vykopnú preč“. Neverím však, že to tak bude. Veď musí byť nejaké prechodné obdobie na vybavenie papierov. Robím pre ORF vo Viedni dvadsaťpäť rokov. Veľa mojich priateľov a známych Britov si už teraz v panike vybavuje povolenie na pobyt a je možné, že si onedlho budú musieť vybavovať aj povolenie na prácu. Osobne nie som presvedčený, že brexit na konci marca naozaj nastane. A ak by aj nastal, určite bude nejaké prechodné obdobie. Čiže ja teraz čakám, uvidím, čo bude a potom budem riešiť nevyhnutné veci. (Rozhovor sme nahrávali ešte pred vyhlásením premiérky Mayovej o možnom oddialení brexitu – pozn. red.)

nie je to však celé obrovská neistota?

Minulý týždeň som napríklad pozeral britskú telku a je tam jeden veľmi známy moderátor, ktorý je pôvodom Ír. Ten v priamom prenose vyhlásil, že „toto je moja posledná šou a neviem, čo bude ďalej. Či budeme pokračovať o tri mesiace, alebo o rok alebo nikdy. Mám totiž len svoj írsky pas.“ To je presný príklad toho, čo to robí s ľuďmi. Dvaja moji kolegovia, ktorí sú Briti, si zasa už vybavili írske pasy, aby tu v Rakúsku mohli zostať a mať práva ako občania EÚ. Niektorí kolegovia sa tu oženili, čiže môžu dostať rakúske občianstvo. Ja by som však naozaj o svoj britský pas prísť nechcel. Tu v Rakúsku pôsobia rôzne združenia, ktoré organizujú informačné stretnutia pre Britov, organizuje ich dokonca aj britská ambasáda. Problém je, že ani oni sami nevedia, čo sa bude diať. Čiže musíme čakať. Je možné, že nakoniec z toho celého nič nebude, že to odložia alebo úplne zrušia.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite