Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Poslanec Janckulík: Do KDH som vstúpil práve preto, že má problémy

.michal Magušin .rozhovory

Po vražde prestal podporovať vládnu koalíciu. Štiepenie konzervatívcov pokladá za výzvu a vstupuje do Kresťanskodemokratického hnutia. Prečo to urobil a ako chce KDH pomôcť?

Poslanec Janckulík: Do KDH som vstúpil práve preto, že má problémy Boris Németh

vládnu koalíciu ste sa po voľbách v roku 2016 rozhodli podporovať z pragmatických dôvodov. Chceli ste dosiahnuť konkrétne výsledky pre ľudí, hlavne v oblasti dopravy. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ste ale z koalície odišli. Ako toto vaše rozhodovanie vyzeralo?

Situácia sa vyvíjala rýchlo, každým dňom vyplávali na povrch nové závažné informácie, musel som reagovať a rozhodovať sa v krátkom čase. Pár dní po vražde zasadal poslanecký klub strany Most-Híd, ktorého som bol členom. Na klub som išiel s tým, že zostať v koalícii je obrovský problém, respektíve musí dojsť k zásadným výmenám vo vláde i na jej čele. Už sa totiž vedelo, že ľudia spájaní s talianskou mafiou pracujú na úrade vlády, dokonca v bezprostrednej blízkosti premiéra Fica. Čakal som, že na klube sa dohodneme na razantnom stanovisku a s tým som aj vystúpil. Vtedy  zdieľala rovnaký názor jedine Lucia Žitňanská. Zarazil ma postoj ministra dopravy Arpáda Érseka, ktorý sa postavil a povedal niečo v takom zmysle, že nemám čo mudrovať, nie som ani členom strany a moje názory nikoho nezaujímajú.

minister bol pritom človek, s ktorým ste ako splnomocnenec vlády pre rýchlostné cesty mali najviac spolupracovať...

S ministrom som nemal ako splnomocnenec vlády ani predtým ideálny vzťah, v tejto mojej funkcii ma trochu ignoroval a nevytvoril mi podmienky, ktoré som potreboval na chod môjho úradu. Ja som pritom svoju funkciu vykonával bezplatne a tieto peniaze, ako aj tie, ktoré sa v niektorých položkách dali ušetriť na chode úradu, som presúval do regiónov, napríklad na inteligentné priechody pre chodcov. V mnohých obciach majú neľahkú situáciu, rýchlostné cesty, ktoré potrebujú a roky sú zakreslené v mapách, sa nestavajú, tak som chcel zo svojho skromného rozpočtu pomáhať aspoň takto. Nemal som z toho žiadne výhody. Zorganizoval som pracovné skupiny, čím som sa snažil predísť protestom a riešiť veci dialógom, prepájaním samospráv so štátnymi inštitúciami. Nečakal som, že minister ma bude nejako oceňovať, ale čakal som spoluprácu, a nie že mi niekedy dokonca bude hádzať polená pod nohy. Keď proti mne ešte vystúpil aj na poslaneckom klube, v takej vážnej situácii, povedal som si v duchu: Čo tu ja ešte robím? Ja sa snažím a on ma ešte bude osočovať? Videl som, že niektorí ľudia sa nechcú situácii postaviť čelom, vtedy som sa postavil a Bélovi Bugárovi som povedal, že končím. Samozrejme, z funkcie splnomocnenca ma odvolali. Hoci som to čakal, dotklo sa ma, že som sa o tom dozvedel len z médií a nikto mi ani jedným slovom nepoďakoval. Aj odvolať sa dá slušne a korektne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite