Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Poliak skúmal život írskych teroristov: Vojna tam už nebude, hranica však áno

.matúš Dávid .rozhovory

Keď raz Briti naháňali teroristu, v stodole rozdelenej hranicou im ušiel na írsku stranu. Nacionalisti budú za jednotu ostrova bojovať bez ohľadu na brexit, hovorí poľský expert na terorizmus Kacper Rękawek. Ako vidí budúcnosť mieru v Írsku a čo by sme podľa neho nemali v strednej Európe podceniť?

Poliak skúmal život írskych teroristov: Vojna tam už nebude, hranica však áno BORIS NÉMETH

v januári, keď britskí poslanci horlivo diskutovali o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie, otriasol centrom severoírskeho mesta Londonderry bombový výbuch. Bol to náhodný pokus o atentát alebo dôkaz narastajúceho napätia a neistoty v dôsledku brexitu?

Podľa mňa to s tým nesúviselo. Pýtal som sa na to priateľov a známych zo Severného Írska a povedali mi, že to bola taká silnejšia petarda. Iste, nálož v aute vybuchla pred budovou súdu a v okolí boli ľudia, ktorí mohli prísť o život. Ak to však porovnáme s útokmi v minulosti, bola to naozaj „len“ petarda. Spájanie s brexitom či napätím okolo možnej tvrdej hranice na ostrove znie lákavo, no podobné incidenty tam budú tak či tak.

podľa polície útok spáchali členovia organizácie Nová IRA, teda odštiepeneckej skupiny polovojenskej organizácie Írska republikánska armáda, známej tiež pod skratkou IRA. Čo sú zač?

Nie sú silní. Ich moc je minimálna, ide im v prvom rade o značku. Na írskom ostrove budú vždy existovať republikánske skupiny, ktoré tvrdia, že kým sú tam britskí úradníci, policajti a vojaci, budú proti nim bojovať.

robili to ich starí rodičia, otcovia a budú robiť aj ich deti...

Presne. Prítomnosť Britov v Severnom Írsku je pre týchto ľudí dostatočným dôvodom na útok, hlboko v DNA majú totiž zakorenenú jedinú schopnosť vyjadrovania, a to zbraň. Nie je ich, našťastie, veľa a sú rozdelení vnútornými konfliktmi. Mladí si už nepamätajú, aké hrozné bolo násilie v Írsku, keď ešte neboli na svete. Veteráni rebelských jednotiek sú zas sklamaní, že stále neoslobodili ostrov spod britskej nadvlády. Povedal by som, že je medzi nimi veľa lídrov a málo pešiakov, pričom nikto už nechce bojovať.

s viacerými teroristami ste sa počas vášho pôsobenia na univerzite v severoírskom Belfaste stretli osobne. Čo je s nimi dnes?

Na doktorandskom výskume som pracoval od roku 2006 do 2009 a venoval som sa odštiepeneckým skupinám vnútri Írskej republikánskej armády. Pred tými desiatimi rokmi sa práve pokúšali o akýsi reštart a páchali časté útoky v mnohých mestách. Zahynuli pri nich vojaci, policajti, dokonca jeden roznášač pizze z Poľska vtedy utrpel zranenia. Dnes však už republikánsky mainstream reprezentuje Sinn Féin, politická strana aktívna v Írsku a Severnom Írsku. Spomínané skupiny rebelov označuje za irelevantné a pasuje sa za ústredný hlas republikánskej, nacionalistickej a katolíckej skupiny ostrovanov. Roky sľubuje voličom spojené Írsko, sociálne istoty a lepší život, no neúspešne.

šéfka strany Sinn Féin May Lou McDonald nedávno vyzvala na usporiadanie referenda o „írskej jednote“ po tom, čo sa Briti rozhodli opustiť Úniu. Tvrdí, že teraz je ten správny čas, keďže obyvatelia Severného Írska, podobne ako Škóti, hlasovali v referende za zotrvanie v EÚ. Má pravdu?

Nie je to prekvapivé, robia to odjakživa. Nacionalisti zo Sinn Féin by chceli byť najvplyvnejšou politickou stranou v celom Írsku a vládnuť v Dubline aj Belfaste. Lenže v parlamentnej republike Írsko dnes vládne kresťanskodemokratická strana Fine Gael premiéra Lea Varadkara a v Severnom Írsku ako krajine Spojeného kráľovstva zas dominuje probritská Demokratická unionistická strana (DUP) severoírskych protestantov. Tí teraz navyše v britskom parlamente podporujú vládu premiérky Theresy Mayovej. Strana Sinn Féin by chcela vládnuť, no momentálne prežíva krízu a zdá sa nepotrebná.

Líderka strany Sinn Fein Mary Lou McDonald (v strede) a jej prvá tajomníčka Michelle O´Neill (vľavo) prichádzajú na zámok Stormont v Belfaste na stretnutie s premiérkou Theresou Mayovou. Brian Lawless/PA via AP/SITALíderka strany Sinn Fein Mary Lou McDonald (v strede) a jej prvá tajomníčka Michelle O´Neill (vľavo) prichádzajú na zámok Stormont v Belfaste na stretnutie s premiérkou Theresou Mayovou.

to sa však môže zmeniť, či nie?

Áno, diskusia okolo brexitu a hrozby spojené s hranicou sú pre Sinn Féin ideálnou príležitosťou začať sa aktivizovať. Môžu mobilizovať svojich podporovateľov a členov, usporadúvať protestné pochody k hranici. Nepredpokladám, že dôjde k násiliu, ale veľká mobilizácia stúpencov to určite bude. Republikánski nacionalisti budú chcieť ukázať svoju relevantnosť a túžbu po vládnutí.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite