Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deviatakom pri výbere škôl nikto neradí, po strate zamestnania sa často zosypú

.denisa Gdovinová .rozhovory

Kariérová výchova na slovenských školách v podstate neexisuje, hovorí Alžbeta Štofková Dianovská, ktorá robí už dvadsať rokov výchovnú poradkyňu na základnej škole v Leviciach. Deviatakom dnes nemá kto poradiť, ako si dobre vybrať povolanie.

Deviatakom pri výbere škôl nikto neradí, po strate zamestnania sa často zosypú Boris Németh

je január ťažkým mesiacom pre rodičov deviatakov? 

Je to obdobie, keď prichádza prvá skutočná smerová voľba v živote ich dieťaťa. Na talentové školy, medzi ktoré patria aj bilingválne gymnázia, treba prihlášky poslať vo februári. Za nami sú tak sviatky a niektoré rodiny už majú za sebou prvé diskusie a hádky o tom, na akú školu by ich dieťa malo ísť. Obzvlášť ťažké je to v rodinách, kde sami rodičia nezvládli svoju túto voľbu a prenášajú svoje sny a strach na dieťa. Nie je to však len o tom, čo by rodičia či dieťa chceli. Musia sa na situáciu pozrieť aj reálne. Ak je na jednej škole pretlak, musia rodičia uvažovať aj o alternatíve, o poistke, kde majú väčšiu istotu, že ich dieťa bude prijaté. Tento január je však ešte o niečo ťažší ako obvykle. 

prečo? 

Tento rok sa zmenil počet študijných odborov , tried a aj samotné počty v triedach, ktoré môžu stredné školy otvoriť. Doteraz vždy počet miest schvaľovali samosprávy a poslanci, pričom zvyčajne boli počty nadstavené. Teda voľných miest bolo aj o niekoľko tisíc viac, ako bol reálny počet deviatakov. Tento rok však nariadilo presný počet miest ministerstvo a prerozdelenie miest a tried rozhodlo vedenie krajov. Miesta sa radikálne zoškrtali, niekde zmysluplne, niekde podľa odozvy verejnosti v rozpore so zdravým rozumom. Zašlo až tak ďaleko, že aj niektoré špičkové gymnáziá nebudú otvárať triedy, napriek tomu, že dlhodobo dosahujú vynikajúce výsledky a je o štúdium na nich je veľký záujem.

ministerstvo tvrdí, že počty miest na stredných školách nezohľadňovali počty voľných pracovných miest v regióne. Nebol dobrý krok, že miesta redukovali? 

Samo osebe redukovanie nie je zlé. Ak sme prechádzajúce roky nechali napríklad päťtisíc miest navyše, mali sme ich znižovať postupne, napríklad o polovicu. Aby si rodičia aj školy zvykli a mohli sa pripraviť. Navyše, ministerstvo takto vytvára pre všetkých časový stres. Stredné školy dostali možnosť odvolať sa a urobilo tak asi 80 z nich, čo je asi štvrtina stredných škôl na Slovensku. Im príde rozhodnutie až na konci januára, čiže rodičia ešte stále nevedia, koľko bude otvorených miest. Racionalizácia mala byť pripravená oveľa skôr a už na začiatku školského roku malo byť jasné, s čím môžu žiaci i rodičia počítať. Ako Asociácia výchovných poradcov sme hovorili, že zmena nie je dobre pripravená a doplatia na to rodičia. Ale ministerstvo v poslednom čase vôbec neberie do úvahy pripomienky z praxe. Ide podľa svojho plánu, ktorý bol vytvorený v realite úradníka v kancelárii.

je za snahou ministerstva nahnať deti skôr na odborné školy? Majú z vašej praxe rodičia záujem skôr o gymnáziá? 

Bohužiaľ, je to tak. Rodičia vidia, že škola a realita sa líšia a mnohí robia to, čo nevyštudovali. Preto im ide hlavne o to, aby dali dieťa niekam na dobrú školu, lebo v budúcnosti bude robiť aj tak niečo iné. Rozumiem tomu tak, že ministerstvo stále rieši duálne vzdelávanie a potrebuje mať zapojených 12-tisíc žiakov. Teraz ich má asi 5-tisíc a času je málo. Obrazne a prehnane hovorím, že teraz ideme obetovať dva ročníky, aby sme žiakov dostali do duálneho vzdelávania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite