Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo je dobré cez Vianoce štrikovať?

.denisa Gdovinová .rozhovory

Do bratislavskeho obchodu Opletačky prichádzajú manažérky aj ženy na materskej. Čo majú spoločné? Majú prácu náročnú na pozornosť a zároveň nevidia jej výsledky. Bibiána Zelinová vysvetľuje, ako môže pomôcť štrikovanie či iné ručné práce.

Prečo je dobré cez Vianoce štrikovať? denisa gdovinová

pre mnoho ľudí je vianočný čas aj stresujúcim obdobím. Čo si o tom myslíte vy? 

Vianočný čas je náročný, pretože ľudia bilancujú. Tým, ktorí majú problémy v rodinách, to práve v tomto čase najviac dochádza. Všade je zhon, spoločnosť nás núti všetko uzatvárať, naplánovať a nachystať. A potom zrazu sek! A nastane ticho. Vtedy ľudia ochorejú alebo sa začnú hádať. Aj štrikovanie pomáha tomu predísť. Ak mám čas byť sama so sebou a nechať si veci prejsť hlavou, viem priebežne udalosti prijať vyrovnanejšie. 

čo presne znamená byť pri štrikovaní alebo akejkoľvek inej ručnej práci sám so sebou? 

Často buď myslíme na minulosť – na zlosť alebo výčitky, alebo na budúcnosť a máme strach z toho, čo bude. Máme dnes problém byť v prítomnosti. Cvičenie, alebo háčkovanie a pletenie nám v tom pomáha, človek si vychutnáva aktuálne momenty, upokojí sa. Pomáha trénovať ako udržať pozornosť, neutiekať sa vždy niekam, nebyť roztržitý. Časom tieto vlastnosti dokážeme aplikovať napríklad aj v práci.

Netreba na to ani fyzickú kondíciu, dokonca ani zrak, ako sa často hovorí. Do obchodu mi raz prišli aj dve nevidiace ženy, ktoré sa chceli naučiť háčkovať. Dodnes chodia za mnou a perfektne štrikujú aj zložité veci. Vypĺňa im to chvíle. A mám aj zopár starších žien, pravidelne chodí ku mne osemdesiatročná bývalá učiteľka. Raz si u mňa kúpila vlnu na deku a zabudla si barlu!

je asi prirodzenejšie, keď štrikujú staršie ženy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite