Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Učitelia potrebujú silnú motiváciu

.lea Dianová .rozhovory

Slovenské školstvo nie je prispôsobené modernej dobe. V čase, keď treba mladých ľudí učiť kriticky premýšľať, vyžadujeme od nich, aby vedeli naspamäť poučky a vzorce. O problémoch slovenského školstva hovorí členka programu Change for Slovakia Martina Beďatšová.

Učitelia potrebujú silnú motiváciu

rozhodli ste sa podporiť projekt Teach for Slovakia (TFS). No vy sama ste odišli študovať do zahraničia. Prečo ten návrat?

TFS som mala v hľadáčiku už dlho. Prvýkrát som o programe počula po strednej škole. Ako stážistka som sa prihlásila na ich letný program. Chcela som získať dobré vzdelanie, študovať v zahraničí, no zároveň som mala veľmi rada Slovensko. Nikdy som neplánovala dlhodobo odísť a nevrátiť sa. Záležalo mi na tom, čo sa tu deje. Po prvej stáži som bola z TFS nadšená. Dozvedela som sa viac o problémoch školstva, výrazne nad rámec toho, čo som vnímala ako študentka, napríklad o nerovnosti vo vzdelávaní na Slovensku a potrebe riešiť ju.

čo bolo náplňou vašej práce pre TFS?

Prvý rok som pracovala ako prekladateľka. Bol to zároveň prvý ročník TFS, keď sme ešte nemali dosť slovenských lektorov. Tlmočila som, čo sa na hodine deje, čo hovoria žiaci a čo učiteľ. Ďalší rok som pomáhala s prípravou letnej školy, pracovala som s deťmi, pripravovala som im aktivity, krúžky.

napriek tomu nie ste členkou Teach for Slovakia. Nechceli ste sa ňou stať?

Chcela. Mala som nastúpiť po štúdiu v Anglicku. Bohužiaľ, nešlo to, pretože nemám magisterský titul. Prebehol síce aj pokus získať od ministerstva experimentálnu výnimku, aby mohli učiť aj ľudia zo zahraničných škôl s bakalárskym titulom, no nepodarilo sa presadiť to.

prečo to ministerstvo nepodporilo?

Detaily nepoznám. Bol to dlhý proces, ktorý napokon nebol schválený.

ste úspešná v zahraničí, rozhodli ste sa pomáhať slovenskému školstvu, a naša vláda tomu nevyjde v ústrety. Neznechutilo vás to?

Veľa ľudí chce byť v živote súčasťou väčšieho úsilia. Môžeme to vidieť napríklad na nedávnych protestoch. Vždy som chcela prispievať k zmene a profesionálne ma to pohýna vpred viac než iné motivácie. Bez dobrého školstva sa nepohneme. Množstvo problémov pramení z toho, že nemáme dobre zabezpečené vzdelávanie pre mladých ľudí. To ma motivuje.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite