Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľavica upadá, veľkým mestám vládne opozícia. Lokálne voľby ukázali rozdelené Poľsko

.matúš Dávid .rozhovory

Poliaci si volili nových starostov, primátorov a poslancov samospráv. Komunálne a regionálne voľby boli predohrou pred budúcoročnými parlamentnými voľbami. Prečo sa za víťaza pasuje nielen vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), ale aj opozícia? Odpovedá redaktor Českého rozhlasu Filip Harzer.

Ľavica upadá, veľkým mestám vládne opozícia. Lokálne voľby ukázali rozdelené Poľsko Alik Keplicz/AP/SITA Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť sa po voľbách tešil z víťazstva.

po víkendových komunálnych a regionálnych voľbách v Poľsku sa za víťaza považuje nielen vládna strana Právo a spravodlivosť Jarosława Kaczyńského, ale aj spojená opozícia. Prečo?

Obe strany musia hovoriť o víťazstve, pretože je to dôležité pre ich imidž pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami v roku 2019 a prezidentskými voľbami v roku 2020. Ani jedna z tých veľkých poľských politických strán nechce z týchto volieb vyjsť s mediálnym obrazom porazeného. Je však dôležité pripomenúť, že celá povolebná diskusia je zatiaľ založená iba na takzvaných exit polloch. Oficiálne výsledky komisie zverejňujú iba postupne a tie svedčia o tom, že strana PiS bude môcť vládnuť samostatne či v koalícii možno až v deviatich vojvodstvách. A to je veľký úspech. V každom prípade, mediálny obraz víťazov a porazených sa môže v najbližších dňoch zmeniť. Obe strany sa však takticky vyhlásili za víťazov, pretože nechcú byť porazenými.

voľby však predsa len poukázali na akýsi trend v súčasnej poľskej politike. Aký?

Vidíme, že opozícia uspela vo veľkých poľských mestách. Vo Varšave už v prvom kole jasne vyhral Rafał Trzaskowski, proeurópsky centristický kandidát Občianskej koalície (tvorí ju Občianska platforma (PO) a strana Moderná (Nowoczesna). Vo veľkých mestách sa teda opozícii podarilo zmobilizovať liberálnejších voličov, ktorí tieto voľby považovali za plebiscit o vláde a povedali jej jasné nie.

a čo sa týka vládnej strany Právo a spravodlivosť?

Je vidieť, že rozdelenie Poľska na západ a východ naďalej platí. Strana PiS vyhrala najmä na východe, kde má najviac podporovateľov a svoje bašty. V niektorých regiónoch bude môcť vládnuť sama, bez koaličného partnera. PiS uspela aj v menších mestách a obciach na vidieku, hoci nejaké percentá jej určite odobrala Poľská ľudová strana, ktorá tiež zaznamenala dobré výsledky. Zdá sa, že od strany PiS sa niektorí voliči odkláňajú a volia radšej ľudovcov.

čím to môže byť spôsobené?

Dozaista niektorými kauzami, ktoré sa otvorili tesne pred voľbami.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite