Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Donato Moriconi: Ponúkam svoju realitu

.michal Oláh .rozhovory

Streamovaním ponúka ľuďom svoj pohľad na život. Natáča po celom svete často kontroverzné videá vysielané v reálnom čase. Sledujú ho tisícky mladých ľudí, ktorým ponúka vlastný pohľad na svet. Najsledovanejší slovenský streamer, Donato Moriconi.

Donato Moriconi: Ponúkam svoju realitu Boris Németh

vaše meno znie neobvykle. Odkiaľ ste a čo Vás viedlo k streamovaniu?  

Narodil som sa v roku 1990 a celý život žijem v Bratislave. Cítim sa tu ako doma, od detstva sledujem ako sa toto mesto rozvíja. Napriek tomu, že som polovičný talian z otcovej strany sa v Bratislave cítim taký svoj, všetko mi je tu blízke. Napadlo mi preto raz, že by bolo dobré túto moju Bratislavu ukázať viac ostatným mojimi očami. Spravil som to streamovaním.

čo to vlastne znamená streamovať? 

Začnem tým, že prečo to vlastne robím. Pre mňa je to akási forma voľného prejavu a slobody mojej osobnosti. Až by som povedal nekonečnej slobody, kde mám v čomkoľvek voľné ruky. Má to podľa mňa blízko k umeniu. Každým jedným streamom sa píše jedinečný príbeh. Streamovanie je živý prenos obrazu i zvuku v reálnom čase. Ja pôsobím na platforme twitch.tv, na ktorej som v minulosti streamoval predovšetkým počítačové hry a rôzne večerné talkshow, ktoré sledovali ľudia s nepravidelným spánkovým režimom. Väčšinou som začínal vysielať v neskorých hodinách okolo 22.00 a končil niekedy okolo 4 ráno. 

tak ste sa dostali k streamovaniu?

Áno. Rozprával som sa tam s ľuďmi o rôznych životných problémoch alebo zážitkoch. Keď sa na to pozriem spätne, tak by som to asi opísal ako svoju psychoterapiu. Neskôr, keď som sa viac uvoľnil, tak som začal vidieť v twitch.tv viacero iných možností, ktoré mi otvárali dvere. Predsa len sedieť a hrať neustále hodiny a hodiny, a mať pred sebou obrazovky je dosť skľučujúce. Po niekoľkých rokoch som nad tým začal rozmýšľať, kam by sa to dalo ďalej posunúť a dnes robím to, čo robím. Bolo to veľmi spontánne. 

„V minulosti som trpel rôznymi fóbiami, streamovanie mi ich pomohlo prekonať.“

koľko streamerov je na Slovensku? 

Na to veľmi nechcem odpovedať. (smiech) Nájde sa ich rozhodne niekoľko. Nerád by som nasadol na vlak porovnávania sa. Tým, že do toho každý z nás vkladá svoju osobnosť, bolo by to hlúpe. Vnímam to tak, že medzi nami neexistuje nič také ako konkurencia. 

prečo ľudia radšej sledujú živý váš videoprenos ako klasickú televíziu alebo Netflix, YouTube, AppleTV atď.? 

Myslím si, že spoločnosť je už dosť unavená tým, ako im sú veci predstavované a korigované. Ľuďom vadí, že sú k niečomu nasilu smerovaní, aj ku veciam o ktoré nemajú prirodzený záujem.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite