Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Advokát Kvasnica: Aj mne chcel Kočner prehnať guľku hlavou

.štefan Hríb .rozhovory

S Mariánom Kočnerom má ako advokát Hedvigy Malinovej neuveriteľnú osobnú skúsenosť. Neskôr sa aj jemu tento človek vyhrážal smrťou. Napriek vedomiu, kto ovláda tento štát, a napriek skepse z toho, ako sa takýto štát postavil k rôznym kauzám, však tentoraz vyšetrovateľom dôveruje. Roman Kvasnica.

Advokát Kvasnica: Aj mne chcel Kočner prehnať guľku hlavou BORIS NÉMETH Roman Kvasnica, kedysi advokát Hedvigy Malinovej, dnes zástupca rodiny Kušnírovcov v prípadne vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

v súvislosti s vraždou novinára a jeho snúbenice sa teraz hovorí, že v tom má prsty Marián Kočner. Neviem, koľkí si ešte pamätajú kauzu Hedviga Malinová, ktorú si zastupoval. Štát išiel vtedy proti tomuto dievčaťu. Už vtedy Kočner prišiel do styku aj s tebou. Ako to bolo? 

Asi dva roky po tom, ako sa začalo trestné stíhanie Hedvigy, ma Kočner vyhľadal cez jedného môjho známeho a chcel sa stretnúť. 

aký mal dôvod na stretnutie? 

To som nevedel, bolo mi len povedané, že sa chce stretnúť. Nemám problém stretávať sa s ľuďmi. Pri stretnutí mi povedal, že ide o Hedvigu a o to, že on má predstavu, ako by vedel tú vec vyriešiť. Hedviga Malinová by vraj nemusela byť trestne stíhaná, ak by sa aspoň sčasti priznala, že si útok na seba vymyslela.  Mala sa podľa neho teda aspoň sčasti priznať, že  útok na jej osobu z 25. augusta 2006, keď ju prepadli dvaja páchatelia v Nitre počas jej cesty na štátnicu z maďarského jazyka, bol vymyslený. 

hovoríme o kauze, do ktorej boli osobne zainteresovaní predseda vlády Fico, minister vnútra Kaliňák a ďalší. V tejto megakauze, ktorú riešilo celé Slovensko, si len tak príde za advokátom Hedvigy Malinovej nijako oficiálne nezainteresovaný Marián Kočner a povie mu, že on vie, ako to vyriešiť? 

Pamätám si, že celkom dobre ovládal obsah vyšetrovacieho spisu a keď som sa ho pri tom prvom stretnutí spýtal, v čom mene hovorí, povedal mi, že v mene premiéra, alebo teda, že to riešenie mi hovorí za premiéra. Pri druhom stretnutí, o mesiac alebo dva neskôr, mi to už spomínal ako odkaz od generálneho prokurátora Trnku. Už po prvom stretnutí som mu povedal, že jeho riešenie neprijímam, lebo by som musel vyzerať ako podvodník, keby som takéto riešenie Hedvige navrhol. Hedviga si totiž nič nevymyslela. 

on ti povedal, že hovorí v mene predsedu vlády? 

Áno, povedal, že hovorí v mene premiéra, alebo teda, že má riešenie za premiéra, skrátka, že prišiel za Roberta Fica.

a keď si mu povedal, že Hedviga si nebude vymýšľať a že sa to celé tak nestalo, čo urobil? Spokojne odišiel? 

Povedal, že sa ešte ohlási. Vravel som mu, že ten jeho návrh jej vôbec neponúknem. Zhruba o mesiac až dva prišiel s novým riešením – aby šla na detektor lži. 

to už hovoril v mene generálneho prokurátora Trnku? 

Áno, vraj je to už dohodnuté s doktorom Trnkom, teda vtedajším generálnym prokurátorom. Pri vyšetrení Hedvigy na detektore sme mali byť iba doktor Trnka, ja a Hedviga. Nesúhlasil som s tým s argumentáciou, že detektor, ktorý organizuje Trnka, Kočner alebo Kaliňák absolvovať Hedviga  nebude. Uviedol som mu tiež, že ak už doktor Trnka tak veľmi chce, môže ísť s nami na opätovné vyšetrenie v Izraeli, kde už Hedviga vyšetrenie absolvovala a odkiaľ  máme  výsledky. S tým by som problém nemal, s detektorom na Slovensku áno. 

toto ti ponúkol Kočner v mene prokuratúry?

Áno, toto mi ponúkol za generálneho prokurátora. Vyzeralo to, že si nevymýšľa, veď jeho priateľstvo s doktorom Trnkom bolo verejne známe a Trnkom viac krát verejne  potvrdené. Nezabúdajme, že vyšetrovanie Hedvigy vtedy viedol doktor Kozolka, ktorý priamo podliehal pod švagra pána Kočnera.

takže v prvom prípade hovoril za vládu, v druhom za generálneho prokurátora. 

Nemyslím si, že klamal. 

čo je toto za štát, v ktorom niekto, kto má problémy so zákonom v rôznych kauzách, chodí v mene vlády alebo Generálnej prokuratúry vybavovať veci s advokátmi? 

To bola a myslím si, že ešte dlho bude, slovenská realita. Situácia bola mimoriadne komplikovaná, pretože sme museli bojovať  s väčšinou slovenských médií, so slovenskou polí­ciou, s prokuratúrou, postupne so

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite