Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Najväčší problém cirkvi? Moc

.carlo Belardi .anežka Šebová .rozhovory

Sexuálne škandály cirkvi zapĺňajú titulky novín a otriasajú aj vierou veriacich. Reagoval pápež František správne na rozsiahlu kritiku? Čo je skutočnou výzvou jeho pontifikátu? O čo sa snaží vo svojej reforme? Odpovedá profesor na Pápežskej Gregorovej Univerzite Rocco D’Ambrosio.

Najväčší problém cirkvi? Moc TAINENWA DAKOL Rocco D’Ambrosio, profesor politickej filozofie, pred budovou Pápežskej Gregorovej univerzity v Ríme.

katolícka cirkev dnes čelí rozsiahlej kritike najmä pre sexuálne a ekonomické škandály kléru. Niektorí dokonca pápeža vyzvali, aby odstúpil z úradu rímskeho biskupa. Reaguje pápež primerane na súčasné výzvy alebo je zdržanlivý?

Treba zdôrazniť dva predpoklady: prvým je nevyhnutná interpretácia Františkovho pontifikátu ako úsilia o aktualizáciu a realizáciu Druhého vatikánskeho koncilu. Druhý predpoklad sa týka reformy, ktorú pápež začal v jej inštitucionálnom rozmere. Táto reforma nachádza vnútri cirkvi aj svojich odporcov a prúdy, ktorým nie je po vôli. To je však realita každej reformy, politickej aj cirkevnej, že vždy nachádza aj svoju opozíciu. Ako hovorí známa britská antropologička Mary Douglas, inštitúcie odporujú reformám a akejkoľvek inovácii už zo svojej prirodzenosti.

takže podobne je to aj s reformou cirkvi.

Áno, zo sociologického hľadiska absolútne normálne. V súčasnosti cirkev skutočne čelí trom vážnym problémom: pedofília a fakt, že bola krytá zo strany cirkevných autorít; ekonomická otázka a spôsoby spravovania finančných zdrojov; a po tretie otázka moci v cirkvi. Toto sú tri hlavné pápežove znepokojenia a všetky tri sa dotýkajú aj reformy, v ktorej sa František húževnato snaží pokračovať.

no nie každý chce otvárať tieto témy a aj pápež občas mlčí.

Dotýkať sa týchto problémov znamená dotýkať sa krehkosti a zranení a každé zranenie kričí svojím vlastným spôsobom. Vy sa ma pýtate, prečo pápež reaguje mlčaním, prečo je príliš opatrný. Nie vždy reaguje tichom: niekedy odpovedá na otázky novinárov priamo, inokedy do tej miery, do akej sa mu to zdá vhodné, potom zas odpovie pápežským dokumentom či listom. A niekedy, áno, odpovedá aj mlčaním.

čo si máme predstaviť pod jeho reformou?

Sú to konkrétne a aktívne kroky v politike pápeža Františka dovnútra cirkvi a navonok a tiež jej dve dimenzie.

o aké dimenzie ide?

Prvá je negatívna, čo znamená odstrániť všetko zlé, skorumpované, negatívne zo stredu cirkvi aj jej inštitucionalizovanej podoby. Druhá je pozitívna, čiže posilniť všetky pozitívne impulzy cirkvi vo svete, jej schopnosť byť otvorenou komunitou, ktorá vychádza sama zo seba v ústrety človeku a životu, ktorá prijíma, pomáha a je blízko aj tomu, kto je iný, kto je cudzinec alebo hľadajúci. O toto sa pápež František usiluje na všetkých úrovniach cirkvi, počnúc výchovou k zodpovednosti a rozlišovaniu u každého konkrétneho veriaceho.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite