Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kresťania v Sýrii nemôžu moralizovať. Podporujú diktátora, aby prežili

.matúš Dávid .rozhovory

Vojna v Sýrii je rozhodnutá, krajina sa nerozpadne. Ak by sa tam dnes konali voľby, vyhral by ich Baššár al-Asad. Prečo sa v najväčšom konflikte súčasnosti okrem Rusov, Američanov a Turkov angažujú aj Iránci či Izraelčania? Odpovedá publicista, pedagóg a expert na Blízky východ Břetislav Tureček.

Kresťania v Sýrii nemôžu moralizovať. Podporujú diktátora, aby prežili sita

v poslednom čase sa v súvislosti so Sýriou hovorí najmä o provincii Idlib, kde sú okrem státisícov civilistov aj desiatky teroristických skupín. Čo čaká poslednú baštu sýrskych povstalcov a prečo je pre režim prezidenta Baššára al-Asada taká dôležitá?

Idlib je posledným miestom, kde pôsobia a operujú sýrski a zahraniční povstalci spolu s teroristami. Z ostatných oblastí Sýrie ich už prakticky vytlačili. Pred dvoma rokmi vytvorili Rusi, Iránci a Turci akýsi mechanizmus deeskalačných zón, kde posielali ozbrojencov z dobytých území. Preto sú dnes v Idlibe sústredení rebeli z celej Sýrie, či už ich tam vyhnali sýrske vojská s podporou Rusov, alebo ide o ľudí, ktorí utiekli z mesta Rakka, niekdajšej bašty teroristickej organizácie Islamský štát (Daíš), keď ho oslobodzovali Američania a Kurdi. Bolo by nelogické, keby sa vodca sýrskeho režimu nesnažil aj toto ohnisko odporu proti vláde zlikvidovať.

akú úlohu zohráva v Sýrii, špeciálne v provincii Idlib, susedné Turecko?

Pre Turkov je vidina toho, že Idlib bude raz dobytý sýrskou armádou, nepríjemná. A to z dvoch dôvodov. Množstvo povstalcov, desiatky rôznych frakcií, Turecko dlhé roky podporovalo. Sú to jeho spojenci ešte z čias, keď dúfali, že zvrhnú režim Baššára al-Asada. Druhou vecou je otázka hranice. V Turecku dnes žijú vyše tri milióny sýrskych utečencov a pokiaľ by sa dali do pohybu ďalšie státisíce ľudí z Idlibu, je jasné, že by sa tlačili na turecké územie. Turci tú hranicu de facto uzavreli, ale nemôžu ju držať zatvorenú večne.

prečo sa musí o Idlib a vôbec celú Sýriu stále bojovať? To už nie je možné žiadne diplomatické riešenie a mier bez ďalšieho krviprelievania?

Problémom Sýrie je, že revolta proti režimu sa tam začala približne v rovnakom čase, ako v niekoľkých ďalších krajinách. Azda s výnimkou Líbye sa ten konflikt do určitej miery podarilo vyriešiť za pomerne krátky čas, teda ešte skôr, než sa do neho stihli vložiť zahraniční hráči. Sýria mala tú smolu, že sa konflikt vyvíjal dlho a vonkajší hráči tam preniesli vlastné ambície. Iránci, Saudskoarabi, Turci, Američania a ďalší. Bojuje sa ďalej, pretože sa zatiaľ títo hráči nedohodli. Vidíme to aj na príklade džihádistov a islamistov. Mnohí z nich nie sú Sýrčania, ale Ujguri z Číny, Čečenci z Kaukazu či Arabi zo severnej Afriky.

Väčšina kresťanov stojí za Asadom aj po siedmich rokoch vojny.sitaVäčšina kresťanov stojí za Asadom aj po siedmich rokoch vojny.

môže bitka o Idlib definitívne rozhodnúť sýrsku vojnu?

Tá vojna už je rozhodnutá. Idlib je pre Asada aj bezpečnostným rizikom, ale myslím si, že je to pre neho v prvom rade otázka cti a prestíže. Mohol by to územie odrezať a povedať Turkom: „Starajte sa, živte ich!“ To by bolo to najjednoduchšie, čo by mohol urobiť, ale on to neurobí, pretože jedna z téz sýrskeho režimu, Rusov, Iránu aj Turecka je, že Sýria musí zostať celistvá. Preto sa Asad snaží Idlib dobyť, ale zo strategického hľadiska je už vojna rozhodnutá približne rok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite