Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako poraziť nacionalistov? Záujmy strednej Európy musí brať vážne celá EÚ

.matúš Dávid .rozhovory

Spolupráca dvanástich krajín v regióne medzi Baltikom, Jadranom a Čiernym morom môže posilniť Európsku úniu. Sľuby sa však musia stať realitou, hovorí poľský analytik Wojciech Przybylski. Iniciatíva troch morí by aj vďaka plánom Američanov mohla znížiť energetickú závislosť strednej Európy od Ruska.

Ako poraziť nacionalistov? Záujmy strednej Európy musí brať vážne celá EÚ Evan Vucci/AP Photo/SITA Donald Trump, Andrzej Duda a Kolinda Grabar-Kitarovičová počas minuloročného summitu Iniciatívy troch morí vo Varšave.

v Bukurešti sa dnes stretávajú lídri dvanástich štátov strednej a východnej Európy, ktoré sú združené v neformálnej Iniciatíve troch morí (Baltského, Jadranského a Čierneho mora). Čo je cieľom samitu?

Stretnutie má priniesť viac investícii z Európskej únie do rozvoja infraštruktúry, ktorá spája celý región. Kľúčovými oblasťami spolupráce týchto európskych krajín sú cesty, energetická politika, teda plynové potrubia, ale aj rozšírenie internetového pripojenia. Je to dôležitá platforma, ktorá umožňuje aj zapojenie Spojených štátov amerických.

iniciátorom tohto projektu bol ešte v roku 2015 poľský prezident Andrzej Duda, ktorý sformuloval rámec budúcej spolupráce tucta krajín medzi tromi morami. Nechcú Poliaci takto oslabiť Vyšehradskú skupinu a posilniť svoj vplyv vo východnej Európe?

Iniciatíva troch morí je v skutočnosti rozšírením Vyšehradskej skupiny, sleduje rovnaké ciele. Poľsko má v súčasnosti vysoké ambície a táto platforma môže byť jedným z mála fór, kde môže Varšava preukázať konštruktívny prístup. Ale problémami, ktoré súvisia s ohrozením právneho štátu v Poľsku, ako aj spormi so susedmi poľská vláda obmedzuje tento potenciál.

„Európska únia musí začať poriadne reagovať na problémy, ktoré definujú členské štáty na národnej úrovni.“

poľský prezident navyše nedávno označil Európsku úniu za „akúsi imaginárnu komunitu“ s neveľkým významom pre Poľsko. Znamená to, že on a poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá ho do úradu dostala, už sledujú inú ako európsku cestu?

Andrzej Duda to mohol povedať, hoci tomu sám neverí, a to z dvoch dôvodov. Výrokom chcel možno odviesť pozornosť verejnosti od svojho nesprávneho konania v súvislosti s kontroverznou novelou zákona o poľskom Najvyššom súde. Na medzinárodnej scéne sa chcel zase pravdepodobne naladiť „proti EÚ“ pred stretnutím s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktoré bude tento týždeň v Bielom dome.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite