Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

McCain bol veľký Američan

.marína Gálisová .rozhovory

Je expertkou na zahraničnú politiku a obranu v American Enterprise Institute. Osobne sa poznala so senátorom Johnom McCainom.

McCain bol veľký Američan AEI

trvá na tom, že mnohé rozhodnutia americkej administratívy v zahraničnej politike, hoci dnes aj kritizované, boli správne, no myslí si, že iba útočiť a nenačúvať svojim oponentom je chyba. Danielle Pletka.

nedávno zosnulého senátora Johna McCaina mnohí vnímali ako jedinečnú osobnosť. Vy ste s ním priamo spolupracovali, osobne ste sa poznali. Ako ste ho vnímali vy?

Neviem, či je úplne výstižné povedať, že bol jedinečný... nechápte ma zle, hovorím to preto, lebo v amerických dejinách bolo aj veľa iných veľkých osobností. No myslím si, že existuje predsa len jeden výraz, ktorý sa často nadužíva a ktorý sa neraz používa celkom nevhodne, ale na senátora Johna McCaina sedí úplne: Bol to veľký Američan.

mohli by ste presnejšie vysvetliť, čo pod tým máte na mysli?

John McCain bol všetko, čo je na Spojených štátoch úžasné, všetko, čo je na Amerike inšpirujúce. Konkrétne mám na mysli oddanosť službe vlasti, silný zmysel pre lojalitu, obrovskú osobnú odvahu, pevný súbor názorov a princípov – toto všetko z neho robilo veľkého Američana.

v roku 2008 kandidoval na post prezidenta Spojených štátov, no vtedy ho porazil Barack Obama. Je podľa vás škoda, že ten zápas prehral?

Nuž, je rozhodne škoda, že vtedy nezvíťazil, ale treba si zas otvorene priznať, že nemal práve najlepšiu kampaň.

v akom zmysle nebola najlepšia?

To je tak, keď niekto zomrie, máme vo zvyku hovoriť už o ňom iba v dobrom, uchovávať len svetlú pamiatku, idealizovať si zosnulého. No John McCain bol človek z mäsa a kostí, nebol to nijaký svätec. A k jeho slabším stránkam patrilo aj to, že nebol najlepší manažér, takže jeho kampaň bola veľmi zle zorganizovaná.

bol vtedy problém aj v nedostatku financií na kampaň?

Iste, nemal dostatok peňazí, a to najmä preto, lebo vtedy šlo do volieb veľa kandidátov a bola tam silná konkurencia o financie od donorov. No tak či onak, viedol svoju kampaň s obrovským odhodlaním a musím uznať, že prehral ako džentlmen.

rozhodne sa však počas tej kampane prejavoval veľmi zdvorilo, a to aj voči svojmu oponentovi Barackovi Obamovi.

Presne tak. Pritom nemožno povedať, že by bol v politike vždy zdvorilý, to ani náhodou. Naopak, býval nesmierne výbušný, čo si z čias, keď som pracovala v americkom Senáte, až priveľmi dobre pamätám. Ale k jeho najsympatickejším vlastnostiam patrilo, že keď už raz vybuchol a neskôr dospel k názoru, že nemal pravdu, bez váhania sa zakaždým ospravedlnil. V tom bol skutočne veľká osobnosť.

skúste si predstaviť, čo by bolo, keby sa stal prezidentom Spojených štátov John McCain, a nie Barack Obama. Vyzeral by dnes globálny svet inak?

Je to možné, ale, ako iste viete, v tejto brandži je ťažké predpovedať dokonca aj minulosť, nie to ešte budúcnosť. (Smiech.) Takže aj keby som sa akokoľvek usilovala, sotva si môžem pred sebou naprojektovať alternatívny vesmír, v ktorom by bol John McCain zvíťazil. A svet sa odvtedy výrazne zmenil, čo je takisto jeden z dôvodov, prečo takých ľudí ako senátor McCain zostalo veľmi málo.

a to je moja ďalšia otázka, ku ktorej som chcela dospieť. Koľko ľudí v Senáte alebo celkovo v americkej politike, prípadne v think-tankoch dnes uznáva rovnaké zásady, akých sa držal on?

Myslím, že je stále veľa ľudí, ktorí uznávajú rovnaké zásady ako John McCain. No zároveň vidím, že tu zavládlo obrovské sklamanie z politiky, sklamanie z toho, čo robia tradiční politici, čo poskytujú voličom. A nie je to len chyba súčasného prezidenta Donalda Trumpa, že dnes už máme tak málo priestoru pre ľudí ako McCain. Pravda je taká, že toto je vôľa voličov, verejnosti.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite