Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gejza Adam: Kotleba chce novodobú genocídu

.michal Oláh .rozhovory

Chcú byť protiváhou kotlebovcov. Tvrdia, že žiadna politická strana doposiaľ neobhajovala záujmy Rómov, pretože nestáli na jej čele Rómovia. Majú ambíciu stať sa prvou rómskou parlamentnou stranou. Strana rómskej koalície, ktorú založil a vedie Gejza Adam.

Gejza Adam: Kotleba chce novodobú genocídu michal oláh Gejza Adam bol prvý rómsky poslanec federálneho zhromaždenia po roku 1989.

ste prvý Róm, ktorý  po revolúcii uspel v politike a stal sa poslancom federálneho zhromaždenia. Aká bola vaša cesta do politiky? 

Pred revolúciou som pracoval ako učiteľ na základnej škole, kde som začal narážať na diskrimináciu, lebo som si robil malý doktorát z pedagogiky. Už tam sa jeden profesor vyjadril, že pre rómsky pôvod doktorát neurobím. V práci ma prekladali z miesta na miesto, bol som preto na viacerých školách. Nakoniec som prišiel učiť do Prešova, medzitým vypukla Nežná revolúcia. Zapojil som sa preto do VPN, kde som sa skontaktoval s Rómami z Česka.

potom ste založili federálnu politickú stranu ROI (Rómska občianska iniciatíva). Aké boli jej začiatky? 

Áno, ja som bol podpredseda za slovenskú časť ROI a za českú stranu bol predsedom Dr. Emil Šťuka. Kandidoval som do Federálneho zhromaždenia,  za Slovensko sa do Slovenskej národnej rady dostal ešte jeden človek. Do Federálneho zhromaždenia sme sa dostali dvaja a do Českej národnej rady siedmi a desiata bola pani Koptová v Slovenskej národnej rade. Za ROI nás bolo vo všetkých parlamentoch 10. Mali sme programové vyhlásenie strany, svoju koncepciu riešenia problémov Rómov, ale pre krátkosť času sa tento program nepodarilo zrealizovať. Poslaneckú kanceláriu som mal v Prahe a v Košiciach. Poslancom som bol dva roky, až do rozdelenia federácie.

v súčasnej dobe rastúceho nacionalizmu a fašizmu až na úroveň ústavných činiteľov znie parlamentná rómska strana ako utópia. S akou víziou ste zakladali prvú rómsku stranu v deväťdesiatych rokoch a čo z toho chcete realizovať v súčasnosti?

Našou víziou bolo, aby sa konečne aj Rómovia mohli zúčastniť na politickom dianí a sami rozhodovať o svojom osude. To bolo možné jedine založením politickej strany. Vo Federálnom zhromaždení som bol za Slovensko jediný a ešte tam bola z Česka Dr. Klára Samková. Podarilo sa nám nastoliť myšlienku vzdelávania Rómov. S bývalým ministrom sociálnej práce a rodiny pánom Milerom sme pracovali na koncepcii hospodárskeho a sociálneho rozvoja Rómov. Začali sme viac tlačiť na rozmach  našej kultúry, neskôr sme navrhli divadlo Romathan. Vzniklo aj Rómske múzeum v Brne a Stredná umelecká škola v Košiciach. Pripravovali sme koncepciu rozvoja rómskej národnostnej menšiny, čo malo dať základ systémovým riešeniam. V tom by sme chceli pokračovať. 

„Naša strana sa kúpiť nenechá, chceme mať prvého rómskeho ministra. “

odvtedy prešlo 26 rokov, čo je dlhý čas. Nepokúšali ste sa dostať do parlamentu už skôr? Na Slovensku žije podľa kvalifikovaných odhadov do 500 000 Rómov. To je dostatočná voličská sila. 

Samozrejme, pokúsili sme sa o to v roku 2010, ale získali sme málo hlasov, lebo hnutie ROI sa rozpadlo po rozdelení federácie. Novovzniknutá ROI na Slovensku už nemala dostatočnú politickú silu a hlavne nebola jednotná. Nemali sme ani peniaze na volebnú kampaň. A tak si postupne veľké strany kúpili Rómov. Druhá vec bola naša roztrieštenosť. Rómovia si začali zakladať samostatné strany namiesto toho, aby sa zjednotili do jednej a získali 5 percent.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite