Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Donald Trump chce, aby sa ho krajiny báli. Čo sa skrýva za oponou jeho účtu na Twitteri?

.matúš Dávid .rozhovory

Keď ide o biznis, spojencov neváha označiť za nepriateľov. Vyhráža sa Turecku a Iránu, s Kim Čong-unom a Vladimirom Putinom sa chce priateliť. Schvaľuje brexit aj politiku talianskych populistov. Má Európa ešte v Bielom dome spojenca? Odpovedá expert na americkú politiku Dušan Fischer z SFPA.

Donald Trump chce, aby sa ho krajiny báli. Čo sa skrýva za oponou jeho účtu na Twitteri? Matúš Baňovič

koncom júla sa na Twitteri pochytili politici Turecka a Spojených štátov. Diplomatickú roztržku vyvolala kauza okolo amerického pastora Andrewa Brunsona. Režim v Turecku ho obviňuje z terorizmu a špionáže. Mal byť napojený na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) aj hnutie tureckého duchovného Fethullaha Gülena. O čom tento spor vypovedá?

Pripomína nám, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už dlho požaduje od Američanov, aby do Turecka vydali islamského duchovného Gülena , ktorého Ankara obviňuje z organizovania pokusu o prevrat v júli 2016. Turci to chceli už od Baracka Obamu, no ten nesúhlasil. Americký pastor zadržiavaný v Turecku je preto esom v rukáve Erdogana. Turecký prezident si od Donalda Trumpa veľa sľuboval. Očakával, že vzťahy medzi Tureckom a USA budú lepšie.

matúš Baňovič
Analytik Dušan Fischer zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku vysvetľuje, čoho by sme sa od šéfa Bieleho domu mali obávať najviac.

spočiatku to tak aj vyzeralo...

Áno. Erdogana prijali v Bielom dome, s Trumpom sa stretol aj v New Yorku na pôde OSN. Ale potom sa podľa všetkého dostal k americkému prezidentovi aj prípad pastora Brunsona a nálada sa zmenila. Vidíme, že turecký aj americký prezident majú v rukách tromf.

washington podľa Turecka dodnes neurobil žiadne kroky proti hnutiu duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v americkom exile. Mali americké orgány nejako zakročiť?

Verím, že Američania vedia, čo islamský duchovný Gülen v USA robí a s kým sa stýka. Mali by ho mať pod kontrolou americké spravodajské služby a komunikovať s Tureckom.

Brusel 11. júl 2018: Americký prezident Donald Trump sa zhovára s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom pred otváracou ceremóniou summitu NATO.Ludovic Marin/Pool via AP/SITABrusel 11. júl 2018: Americký prezident Donald Trump sa zhovára s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom pred otváracou ceremóniou summitu NATO.

američania teraz opäť tvrdia, že pre väznenie amerického pastora Andrewa Brunsona neexistujú dôveryhodné dôkazy. Prečo ich Turecko neukáže, ak ich má?

Jednou z možností je, že žiadne dôkazy nemajú a je to len „hon na čarodejnice“, ako zvykne hovoriť Donald Trump. Alebo sú to dôkazy, ktoré by mohli poškodiť aj samotný režim v Turecku. Ak by napríklad vniesli viac svetla do špekulácií okolo neúspešného pokusu o prevrat.

pastor Andrew Brunson obvinenia odmieta. Presunuli ho do domáceho väzenia, no nemôže opustiť Turecko. Washington pohrozili Ankare prísnymi ekonomickými sankciami. Môže sa tento spor ešte vystupňovať?

Vzťahy sa zhoršili, ale nie radikálne. Väčším problémom by bolo zrušenie americko-tureckého obchodu s lietadlami F-35 alebo to, ak by Turci ako členovia Severoatlantickej aliancie ešte viac nakupovali techniku z Ruska.

„Ani v prípade Billa Clintona nebolo najväčším problémom to, čo spravil, ale to, že o tom klamal a zavádzal.“

je Turecko problémovým štátom NATO?

Takto by som to neklasifikoval. Turecko je stále riadnym členom Severoatlantickej aliancie a spĺňa všetky predpoklady. Samozrejme, situáciu v Turecku by NATO malo pozorne sledovať. Je znepokojujúce, ak začne niektorý členský štát naberať nedemokratické smerovanie. Ale keď hovoríme o Turecku dnes, je strategickou krajinou a úprimne, takmer každá z členských krajín NATO má svoje vnútropolitické problémy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite