Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bojuje proti tomu, aby stredoškoláci volili Kotlebu: Najhoršie sú Hlavné Správy, mladí politike vôbec nerozumejú

.dominik Harman .rozhovory

Kamarát sa mi smeje, že to robím pre moc a pre peniaze. Že mám na karte dve eurá, to mu nevysvetlím, hovorí o reakciách rovesníkov stredoškoláčka Michaela Knošková.

Bojuje proti tomu, aby stredoškoláci volili Kotlebu: Najhoršie sú Hlavné Správy, mladí politike vôbec nerozumejú Archív Michaely Knoškovej Michaela Knošková, ktorej projekt bojuje proti tomu, aby mladí volili extrémistov.

michaela Knošková (19) je študentkou bilingválneho gymnázia Sučany. Už od šestnástich rokov spolu so spolužiačkou Adriánou Repáňovou organizujú celoštátny projekt pre stredoškolákov Create & Control, v ktorom učia mladých ľudí zaujímať sa o politiku a spravovať svoj fiktívny štát. V marci pomáhali organizovať zhromaždenia Za slušné Slovensko, ešte v roku 2017 organizovali Veľký protikorupčný pochod v Žiline. 

bol rok 2016, mala si 16 rokov. Čo sa vtedy stalo, že si začala uvažovať o projekte, ktorý by mladých učil záujmu o politiku?

V tom roku sa konali celoštátne simulované voľby do parlamentu medzi stredoškolákmi. Ukázalo sa, že 31 kresiel by získali extrémisti z ĽSNS a 33 kresiel populisti zo Sme Rodina. Prišlo nám, že je to priveľmi veľké číslo. Rozmýšlali sme, čo mohlo našich spolužiakov viesť k takej veľkej podpore extrémistov. V tom čase sme obe boli už pomerne aktívne, tak sme premýšľali, ako tomu vieme pomôcť, ako zvýšiť informovanosť u našich spolužiakov. Dali sme dokopy prvky projektov, na ktorých sme sa dovtedy podieľali, „upgradli“ to a vznikol z toho Create and Control.

čo presne je Create & Control?

Create and Control je národná celoročná súťaž pre stredoškolákov. Je to mládežnícka iniciatíva, organizovaná čisto stredoškolákmi. Momentálne chystáme jej tretí ročník. Po celom Slovensku sú počas roka tímy študentov, ktoré vládnu svojej fiktívnej krajine. Musia si ju založiť a spravovať. Riešia národné aj medzinárodné problémy. 

ako takáto „vláda“ vyzerá v praxi? 

V septembri vyberáme koordinátorov za jednotlivé tímy, tiež stredoškolákov. Oni majú za úlohu zohnať od päť do desať spolužiakov.  V októbri prídu koordinátori na koordinačné stretnutie, minulý rok ich bolo 20 z celého Slovenska od Bratislavy až po Michalovce. Na tomto stretnutí si vyžrebujú polohu svojej krajiny, s ktorým prichádza aj nejaká história, geopolitické pozitíva a negatíva. Vo svojich tímoch si musia vymyslieť politický systém, ekonomický systém a krajinu založiť.

môžu si zvoliť aj diktatúru?

Áno, nijako ich neobmedzujeme. Ale počas roka musia znášať dôsledky – pozitívne, aj negatívne. 

„Obviňujú nás, že sme platení Sorosom. Že máme na karte dve eurá, to im nevysvetlíme.“

spomínala si prieskum, kde získal Kotleba 15%. Aj u vás na gymnáziu by ho volilo toľko žiakov?

U nás na škole to bolo lepšie. Ale nejakých sympatizantov má aj u nás.

prečo chcú tvoji rovesníci voliť fašistov?

Pretože tieto strany ponúkajú rýchle riešenia. Ak sa človek nezaujíma o politiku a ekonomiku a nerozumie, čo s čím súvisí a čo spôsobuje aké následky, tak Kotlebom navrhované riešenia mu musia znieť veľmi príťažlivo. Ak si neuvedomujem, aký vplyv by malo na Slovensko vystúpenie z EÚ, tak to znie ako celkom dobrá myšlienka. 

takže dôvod je ten, že mladí nerozumejú politike?

Ten, že sa o ňu nezaujímajú. A nemotivuje ich k tomu ani škola. Veď si zober, ako na našej škole funguje občianska náuka, to bolo niečo hrozné. Nemali sme ani základné informácie o tom, ako funguje štát, kam sa môžeme obrátiť, pokiaľ niečo potrebujeme. A keď je to takéto na našej škole, ktorá je jedna z najlepších na Slovensku, aké to asi bude vo zvyšku Slovenska? 

S Adriánou Repáňovou organizujú projekt Create and Control. Na fotografii z protestu v Žiline z roku 2017 aj s riaditeľom ich gymnázia, Vasilom DorovskýmĽubo BechnýS Adriánou Repáňovou organizujú projekt Create and Control. Na fotografii z protestu v Žiline z roku 2017 aj s riaditeľom ich gymnázia, Vasilom Dorovským

ale veď osnovách Náuky o spoločnosti je vysvetlený celý právny systém Slovenska a podobne. 

No, ani nie. Často sú to len teoretické znalosti, veľmi vzdialené nášmu svetu. My sme na to mali vyhradený jeden školský rok…

to predsa nie je málo.

Pozri, mali sme dotáciu jednu hodinu týždenne a do toho sme preberali aj filozofiu, ľudské práva, psychológiu. To naozaj nie je dostatočné. Navyše sme nemali ani ideálnu učiteľku. Na konci toho roka sme, skrátka, nemali pocit, že tomu dostatočne rozumieme. Chceli sme si to overiť, tak sme medzi spolužiakmi urobili dotazník základných politických vedomostí.

aký bol výsledok?

Veľa ľudí nevedelo rozdiel medzi ľavicou a pravicou. Bežný bol názor, že vláda a parlament je to isté. Skrátka, spolužiaci v tom mali poriadny guláš.

poznáš Kotlebových sympatizantov aj osobne?

Áno, v Budatíne (mestská štvrť Žiliny, pozn. red) kde som niekoľko rokov bývala, ich bolo viacero. 

rozprávaš sa o tom s nimi?

Pokúšam sa o to, ale úprimne, ide mi to veľmi ťažko. Hneď, ako začnem argumentovať, začnú na mňa rozprávať výmysly z konšpiračných webov. Snažím sa to chápať a vysvetľovať, ale je to náročné.

aké konšpiračné weby najčastejšie spomínajú?

Jednoznačne Hlavné Správy. Ja sama som nimi bola často obviňovaná, keď sme minulý rok organizovali Veľký protikorupčný pochod v Žiline. 

obvinená z čoho?

Že sme platení Sorosom a podobne. Takému človeku nevysvetlíš, že mám dve eurá na karte.

„Pokiaľ sa chceš len presvedčiť o svojej pravde, nikto ti v tom nezabráni.“

stalo sa ti aspoň raz, že si to niekto vysvetliť dal?

Áno. Snažím sa o to najmä teraz, keď vláda a konšpiračné weby šíria nezmysly o mimovládnych organizáciách. Snažím sa teda rovesníkom vysvetľovať, že slovo „mimovládka“ neznamená nič zlé. Veď tieto združenia robia v podstate to, v čom štát zlyháva. Keby si štát plnil svoju úlohy, nemusel by existovať ani Create and Control. 

Ale je to skutočne ťažké. Ak aj prijmú, že my dve Sorosom financované skutočne nie sme, tak povedia „dobre, ale tak tamtí by mohli byť.“ Pokiaľ je „mimovládka“ len abstraktný pojem a ľudia nemajú osobnú skúsenosť s ich členmi, tak sa ich názor podľa mňa nezmení. 

čiže riešením je osveta?

Ja neviem. Lebo dnes si nájdeš na internete akékoľvek informácie. Pokiaľ sa chceš len presvedčiť o svojej pravde, nikto ti v tom nezabráni. Keby sme poznali zaručený liek, tak ti ho poviem. Robíme, čo vieme. 

vráťme sa ku Create & Control. Ako súťaž prebieha?

Počas roka sa konajú samity. Samit je akoby modelové zasadanie OSN. Z každej krajiny prídu dvaja delegáti. Témou každého samitu je konkrétny medzinárodný problém. Posledný samit mal napríklad tému „udržateľný populačný rast.“ Riešili sme aj tému migrácie. Cieľom je spísať záverečnú rezolúciu, tak ako na skutočnom zasadaní OSN. Zároveň máme počas samitu prítomných „porotcov“ – expertov na dané témy, ktorí hodnotia výstupy jednotlivých tímov a dávajú im spätnú väzbu. Podľa tohto hodnotenia získavajú jednotlivé krajiny financie na realizovanie svojich plánov. Tieto peniaze môžu investovať do „investičných sektorov“, čo je niečo ako ministerstvá. 

a čo národné problémy?

Po skončení samitu sa určí päť národných problémov. Tie potom riešia jednotlivé tímy v rámci svojej krajiny. V júni je potom záverečné vyhodnotenie. Víťazný tím ide na exkurziu do Europarlamentu do Štrasburgu s pánom poslancom Štefancom (europoslanec za KDH, pozn. red.). Prvé tri tímy idú aj na exkurziu do Národnej rady.

s pánom poslancom Dankom.

(smiech) Nie.

znie to ako obrovský, náročný projekt. Jedna vec je vaša motivácia, druhá praktická realizácia. Ako sa rodili jednotlivé časti tohto programu?

Prvý ročník sme nemali vôbec žiadne financie, všetko sme robili na kolene. Samit bol jednodňový a konal sa v kultúrnom centre Stanica v Žiline. Na pár hodín sme sa stretli a riešili jeden medzinárodný problém. Jednotlivé prvky sme pridávali postupne, počas roka. Keď sme videli, že účastníci nedokážu navzájom kooperovať v rámci tímu, pridali sme povinné tímové úlohy. Boli to také voľnejšie veci ako „vytvorte video národného tanca vašej krajiny“ a podobne. Druhý rok sme všetko robili už vo veľkom, získali sme podporu z programu Erazmus+. Na to, aby sme tento grant získali, sme museli najprv napísať kvalitný projekt. Práve pri jeho písaní sme vymysleli väčšinu ďalších prvkov tak, aby bol program čo najkvalitnejší. Samity sme urobili dvojdňové, mali sme teda oveľa viac času na workshopy a budovanie vzťahov medzi účastníkmi. 

Súčasťou projektu sú aj workshopy, na ktorých účastníci riešia problémy svojich fiktívnych krajínArchív M.K.Súčasťou projektu sú aj workshopy, na ktorých účastníci riešia problémy svojich fiktívnych krajín

všetky tímy, ktoré sa prihlásili, to aj dokončili? Celoročný projekt, to je dosť záväzok. 

Za dva roky sme mali 240 účastníkov v tridsiatich tímoch. V prvom ročníku jedna krajina odstúpila. Tak sme ju zaplavili (smiech). Ostatné krajiny potom museli riešiť, kto si vezme akú časť tej krajiny pod seba. Veľmi však pomohli viacdenné samity. Len čo sa účastníci viac spoznajú, majú o motiváciu navyše. 

aké sú celkové náklady na jeden ročník súťaže?

Prvý rok to bolo nula eur (smiech). Rodičia tlačili veci u seba v práci, naše babky piekli koláče, aby mali účastníci samitu čo jesť. Doslova. Minulý rok sme mali náklady približne sedemnásťtisíc eur. Trinásťtisíc  boli organizačné náklady, zvyšok cestovné. Tento rok sme chceli expandovať ešte viac. Chceme trojdňové samity a viac interaktívnych prvkov. Grant nám však tento rok neschválili, preto zbierame peniaze cez crowdfunding.

hovoríš, že impulzom pre vaše aktivity bolo, aby mladí nevolili Kotlebu. Ale veď jeho sympatizanti sa do vášho projektu aj tak nezapoja, nie? 

Bol by si prekvapený, ale nie všetci účastníci sú práve liberálne naladení. Vzniklo nám niekoľko diktatúr a ku rôznym problémom sme mali rôzne návrhy riešení. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite