Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanec britského parlamentu: Rómovia mi hovoria, že hocičo je lepšie než Slovensko

.denisa Gdovinová .filip Olšovský .rozhovory

Clive Betts je dlhoročným poslancom britského parlamentu za Sheffield. Príchod slovenských Rómov do mesta sledoval od úplných začiatkov a tvrdí, že až tak veľa sa za tých takmer pätnásť rokov nezmenilo.

Poslanec britského parlamentu: Rómovia mi hovoria, že hocičo je lepšie než Slovensko

kedy ste si po prvý raz všimli slovenských Rómov vo vašom obvode?

Bude to už vyše desať rokov. Bolo to niekedy po tom, ako Británia otvorila hranice ľuďom z Európskej únie. Prví, kto si slovenských Rómov všimol, boli podomové zdravotné sestry v štvrti Tinsley. Práve ony prišli za mnou a spýtali sa ma, či o tom viem – a ja som nevedel. Rómovia začali prichádzať do štvrtí ako Tinsley či Darnall a časom sa premiestnili hlavne na Page Hall. Ten ma dnes asi najväčšiu koncentráciu slovenských Rómov.

v čom sú slovenskí Rómovia odlišní od iných menšín?

Veľmi ťažko sa zapájajú. Nikdy v živote za mnou ako za poslancom neprišiel nikto z komunity slovenských Rómov a nepovedal, aký má problém a ako mu môžem pomôcť. A to za mnou pravidelne chodia bieli Briti, Pakistanci, Bangladéšania, Somálčania… Bol som na rôznych podujatiach, kde boli aj slovenskí Rómovia, no zakaždým boli veľmi podozrievaví k akýmkoľvek autoritám alebo k vládnym predstaviteľom. Možno je to preto, ako sa k nim správali na Slovensku, kde sú diskriminovaní. Ak si zvyknutý na vládu, ktorá sa k tebe správa zle, budeš ostražitý aj ku každej inej vláde v budúcnosti.

„Slovenskí Rómovia sem prichádzajú ako minorita a pokračujú v tom, že sú menšina. Nie je pre nich prirodzené zapájať sa do komunity.“

správajú sa v tom iné menšiny rozdielne?

Úplne. Už od začiatku, ako sem prišli, boli zvyknutí chodiť za svojimi poslancami. Videli vládu alebo poslancov ako niekoho, od koho môžu niečo dostať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite