Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V michalovskej osade: Situácia s osýpkami je už stabilizovaná

.matúš Baňovič .denisa Gdovinová .rozhovory

V rómskej osade v Michalovciach pracujú už niekoľko rokov. To, že sú tam osýpky, sa prvý raz dozvedeli od hygieničky, odvtedy sa nezastavili. O tom, aká je tam situácia, sme sa presvedčili priamo na mieste so sociálnymi pracovníkmi Mariánom Litunom, Jozefínou Vasiľovou a Lianou Petruškovou.

V michalovskej osade: Situácia s osýpkami je už stabilizovaná Boris Németh Traja zo šiestich sociálnych pracovníkov v michalovskej osade. Odkedy im hygiena povedala, že v Angi Mlyne sú osýpky, nezastavili sa. Organizovali očkovania a sprevádzali Rómov k lekárom.

kedy ste prvýkrát zistili, že sú v rómskej komunite v Michalovciach osýpky?

Prišla za nami osobne hygienička s tým, že sú tu dve deti, ktoré ich majú. Sprevádzali sme ju potom k rodinám a v podstate hneď sme začali pracovať v teréne. Tlačili sme plagáty, osobne sme vyzývali rodiny na hygienu, na to, aby sa deti negrupovali. Spolupracovali sme s lekármi, usmerňovali ľudí na vyšetrenie, okrem toho sme aj organizovali očkovania tu v komunitnom centre a v základnej škole. 

michalovce neboli prvou lokalitou, kde sa osýpky na Slovensku vyskytli, bolo to v neďalekej obci Drahňov. Viete ako sa dostali sem?

To je pre nás záhadou. Nám ochoreli malé deti – jednoročné a desaťročné. Ony nikde neboli, predpokladáme, že nejaká návšteva prišla k nim. Tu sme osýpky predtým nikdy nemali. „Džuvy“, teda v rómčine vši, tu máme celoročne. Ale toto nie. Veľa klientov (Rómov v michalovskej osade, pozn. red.) k nám prichádza z Trebišova, lenže ani tam zatiaľ osýpky nie sú rozšírené.       ( v čase rozhovoru osýpky v Trebišove neboli, pozn. red.)

ako je možné, že práve tieto dve malé deti ochoreli? Neboli zaočkované? 

Pri jednom z tých dvoch detí sme zistili, že nebolo zaočkované, a to preto, lebo bolo často chorľavé a ani nebola príležitosť mu podať vakcínu. Stáva sa aj to, že špecialista, napríklad neurológ, nepovolí očkovanie. Máme aj také prípady.

pribudli vám ešte ďalšie prípady osýpok? 

Minulý víkend nám pribudlo 35 prípadov. Odvtedy žiadny. Všetko to boli nedávno očkované deti. Preto nás aj hneď obvinili, že namiesto vakcíny sme im podali vodu.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite