Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Netrávte celý deň pred počítačom

.lea Dianová .rozhovory

S kariérou youtubera začínal v pätnástich rokoch vo svojej detskej izbe. Bol prvý na Slovensku. Ako vníma konkurenciu? Ako ovplyvňuje youtube mladých ľudí? Daniel Sebastián Štrauch, ktorého verejnosť pozná pod menom GoGo.

Netrávte celý deň pred počítačom BORIS NÉMETH Snaží sa byť svetlou chvíľkou dňa pre mladých, ktorí sú vyčerpaní zo školy a osobných problémov. Youtuber GoGo ladí svoje videá najmä pozitívne.

ako by si vysvetlil starším ľuďom, čím sa živíš?

Som to isté, čo televízia, len v jednej osobe, ktorá pôsobí na youtube. Videá musím sám vymyslieť, produkovať a zavesiť na youtube. Tam ma následne živia z reklamy, ktorá je v nich umiestnená. Dnes už máme výhodu, že youtuberi sú v podstate mainstream a tí poprední majú svojich sponzorov a iné platené partnerstvá, ktoré im umožnia robiť produkciu na vyššej úrovni, alebo túto prácu brať ako full time job. Robím to pre mladých, ktorí tento štýl preferujú pred sledovaním klasickej televízie, kde im obsah naservírujú. Sami si vyberú, čo ich zaujíma. Potom sledujem, kedy a o čo majú záujem. Najmladší ma sledujú po učení večer v posteli na mobile. Rok čo rok mám vyššiu cieľovku, keďže diváci starnú so mnou.

diváci starnú s tebou? Takže to nie je tak, že starší odchádzajú a mladší prichádzajú?

Áno, ale určite ma aj veľa divákov opustilo.

počet sledovateľov ti však stále rastie, už ich máš milión 700-tisíc. 

Rastie, no veľmi sa spomalil. Dosiahol som pomyselný strop, ktorý som tipoval okolo milióna, odvtedy sa to spomaľuje. Keďže máme približne 5 a pol milióna obyvateľov, Česi majú 10,6, nemyslel som si, že to môže byť vyššie číslo. Youtuberov sledujú totiž predovšetkým tínedžeri, ktorých viac nie je, aj keď vezmeme do úvahy, že niektorí môžu mať viac účtov. Keďže som sa dostal nad toto číslo, mojou prioritou je dnes sledovanosť. Pri mojom počte odoberateľov nechcem, aby mali videá 100- či 200-tisíc prehratí, ale povedzme 500-tisíc. Chcem zaujať širšiu škálu svojej cieľovky.

je tvoja cieľovka široká?

Áno, niektorí moji sledovatelia so mnou rástli a majú rovnako ako ja 21 rokov. A pribudli mladší, ktorí ma predtým nesledovali, ktorí to napríklad videli u svojho staršieho súrodenca. Samozrejme, sú im možno bližší mladší youtuberi, ktorí sa venujú kontentu, ktorý už nie je blízky mne. Moja najväčšia výhoda je zrejme v tom, že som to začal robiť u nás ako jeden z prvých, tak si ma ľudia pamätajú ako pomyselného tatka SK YouTube.

ako sa to celé začalo? Mal si kameru namierenú na seba a hral si sa hry na počítači?

Vtedy som dokonca ešte ani nemal kameru. V úplných začiatkoch som neodhaľoval svoj výzor.

takže si len nahrával svoj hlas?

Presne tak. Podľa svojich zahraničných vzorov som začal nahrávať hry iba na mikrofón. Našetril som si naň svoje prvé peniaze, v tom čase som chodil s otcom na brigády fotiť svadby.

ako ti niečo také vôbec napadlo, keďže to na Slovensku nebolo vôbec známe. 

Mal som 15, bol som už zmutovaný, čo je pri týchto videách dôležité a všetko to vzniklo v mojej detskej izbe. Od svojich desiatich rokov som sledoval amerických youtuberov. Keďže moja matka bola učiteľka angličtiny a počas môjho detstva so mnou komunikovala po anglicky, tento jazyk som mal na dobrej úrovni. Nesledoval som teda televíziu, ale americký youtube a v pozadí som sníval, že to budem jedného dňa robiť, možno sa tým aj živiť.

vtedy bolo ešte nepredstaviteľné, že sa týmto bude môcť na Slovensku niekto živiť.

Táto scéna tu neexistovala. Ľudia začínali pozerať youtube kvôli hudbe a videoklipom. Neskôr hľadali správy či udalosti. Ja som sa snažil Slovákom ukázať, že je to o komunitnom živote youtubera a divákov, že platforma ponúka omnoho viac. Na začiatku som mal síce asi desať sledovateľov, no to ma neodradilo. Spamoval som svoje videá s prosbou o názor po rôznych minecraftových fórach. To je hra, ktorou som začínal. Do komentárov som písal, aby ma sledovali. Môj prvotný cieľ bol 1 000 sledovateľov.

kedy sa ti to podarilo? 

Trvalo to pár mesiacov. Potom sa to zrýchľovalo. Čím viac odoberateľov človek má, tým rýchlejšie sa to nabaľuje. Najviac mi pomohol rozhovor s Minecraft Box, vtedajšími najodoberanejšími českými youtubermi. V tom čase ma začali registrovať aj na českej scéne. Preto mám v súčasnosti stále okolo 60 percent sledovateľov Čechov.

„Nesledoval som televíziu, ale americký youtube a v pozadí som sníval, že to budem jedného dňa robiť.

svoje nápady si na začiatku čerpal zo západného trhu?

Presne tak. Skúšal som všetko, čo ma zaujalo. Po hrách som skúšal aj vlogy. Čo prakticky znamená, že som si sadol do svojej izby pred kameru a rozprával som o nejakej téme. Ako jediný v tej dobe som použil dynamický strih. Malo to krátky rozsah a veľa efektov, vtipov. Práve to ma preslávilo. 

s týmto zameraním si začal na strednej. Nemrzelo ťa, že si sa vydal takýmto smerom a nešiel si ďalej študovať?

Vysokú školu som skúsil. Dal som si prihlášku na strih na VŠMU. Baví ma viac zadná strana ako byť hercom, aj keď ma tak ľudia možno neberú. Úprimne som ale dúfal, že ma nezoberú, aby som mal konečne 100 percent času na youtube. No vyskúšať som to musel. Napokon som skončil druhý pod čiarou. Mohol som sa viac pripravovať a menej strihať videá.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite