Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mal som pocit, že ste ľahostajní

.michal Magušin .rozhovory

Ako sa zmenilo jeho vnímanie Slovenska po vražde Jána Kuciaka? Čo si na 70-ročnej histórii moderného štátu Izrael najviac cení a čo ho mrzí? Izraelský veľvyslanec Zvi Aviner Vapni.

Mal som pocit, že ste ľahostajní BORIS NÉMETH Zvi Aviner Vapni, izraelský veľvyslanec pre Slovensko.

david Ben Gurion vyhlásil nezávislosť štátu Izrael 14. mája 1948, teraz oslavujete 70. výročie. Pri príležitosti osláv váš premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že Izrael je „stúpajúca svetová mocnosť“. Ako tým slovám rozumiete vy?

Napriek tomu, že nie sme veľká krajina, je nás okolo osem a pol milióna a rýchlo sa blížime k deviatim miliónom obyvateľov, sme v niektorých oblastiach superveľmocou. Dám vám dva príklady. Myslím, že Izrael si skôr ako ostatné krajiny uvedomil, aké nebezpečné sú kybernetické hrozby. Mimochodom, tento rok na konferencii GLOBSEC vystúpi Isaac ben Israel, ktorý bol dlhé roky armádnym generálom a mal na starosti technologických rozvoj v bezpečnostnej sfére. Práve jemu politické vedenie krajiny pred pár rokmi zverilo úlohu vybudovať systém, ktorý nás bude chrániť pred kybernetickými hrozbami. 

V tom čase to bolo kompletné sci-fi, ľudia sotva vedeli, čo slovo kybernetika znamená. Teraz si každý uvedomuje, že súčasťou budúcich vojenských konfliktov budú aj hackerské útoky. A Izrael v tejto oblasti patrí medzi svetovú špičku. Dôkazom sú firmy ako Checkpoint, ale aj to, že k nám pravidelne chodia ľudia z celého sveta čerpať inšpiráciu. V Izraeli existuje aj miesto, kde si najnovšie poznatky z kybernetickej oblasti vymieňa súkromný a verejný sektor a myslím, že sme jedna z prvých krajín na svete, ktorá má vládnu inštitúciu zastrešujúcu celú túto problematiku. Druhý príklad izraelskej výnimočnosti je všeobecnej známy a dá sa zhrnúť do slov start-up národ. Týmto výrazom opisujeme prostredie, ktoré praje inováciám. 

Izrael má na akciovom trhu NASDAQ najviac technologických firiem po Spojených štátoch. Máme pritom aj veľa exitov, teda situácií, keď izraelská firma vyvinie určitú technológiu a veľké spoločnosti ju od nej odkúpia. Minulý rok išlo napríklad o firmu Mobileye, ktorá vyvíja senzory pre samoriadiace autá. Túto spoločnosť kúpil počítačový gigant Intel za viac než 15 miliárd dolárov. Táto firma pritom začala ako projekt dvoch profesorov na izraelskej univerzite Technion.

slovám Benjamina Netanjahua teda rozumiete tak, že ste výnimoční v oblasti kybernetickej bezpečnosti a startupov?

Áno, myslím si totiž, že žijeme v dobe, keď nerozhoduje len počet tankov a lietadiel. Toto je zlatý vek malých krajín, vďaka technológiám, vďaka tomu, že dvadsiatka šikovných ľudí, ktorí spolu sedia v jednej miestnosti, vedia zmeniť svet. 

sedmička je číslom plnosti. Izrael oslavuje 70. výročie existencie na mape vo veľmi komplikovanom regióne. Spomenuli ste dve oblasti, v ktorých ste výnimoční. Aká idea či filozofia je však v pozadí existencie štátu Izrael a spomínaných úspechov?

Je to kombinácia niekoľkých vecí. Po prvé platí, že potreba je matkou inovácií. Keď niečo potrebujete, musíte to vyvinúť, obzvlášť v situácii, keď nemôžete očakávať pomoc od susedov. Keďže žijeme v krajine, ktorá je extrémne suchá, nemáme veľa zrážok a vody. Rieka Jordán v skutočnosti nie je rieka a Galilejské more v skutočnosti nie je more, len malé jazero. Nemáme vodu. Čo spraviť v takej situácii? Vymysleli sme kvapkovú závlahu, ktorá sa teraz používa na celom svete. Naše špičkové technológie sa často vyvinuli vďaka vojenskému vývoju. Naša obrana musela mať vysokú úroveň a zároveň sme nemali peniaze na to, aby sme si kedykoľvek mohli zavolať dve stovky inžinierov, ktorí vyriešia problém. Zobrali sme preto mladých vojakov, ktorí mali 18 rokov a najlepšie výsledky v škole, posadili sme ich do jednej miestnosti a povedali im: Nájdite technické riešenie na daný problém. Vznikol kreatívny tím, ktorý vyvinul novú technológiu. Mnohé z tých inovácií našli potom uplatnenie aj v nevojenskej sfére a stali sa základom mnohých firiem. Druhým hlbokým dôvodom úspechu Izraela je niečo, čo nazývam židovskou perspektívou, ktorá pretrváva stáročia. 

ako si ju máme predstaviť?

Židovské komunity boli typické tromi vecami: vzdelávaním, rodinou a prácou. Židia si vždy cenili vzdelanie a aj v stredoveku trvali na tom, aby ich deti vedeli čítať a písať. Dôvod je jednoduchý: naše náboženstvo si vyžaduje, aby sme vedeli čítať. Na rozdiel od iných náboženstiev nemôžete v synagóge len stáť, mali by ste aktívne čítať text. V židovskej tradícii má otec rodiny povinnosť naučiť deti čítať, vzdelávať ich. Tradícia nehovorí, že otec sa má v prvom rade postarať o jedlo či odev, dokonca nehovorí ani to, že ich má v prvom rade fyzicky ochrániť. Prvoradou povinnosťou otca je vzdelávanie. Druhým dôležitým faktorom je rodina. Keď žijete v malých komunitách, na miestach, ktoré často nie sú židom priateľsky naklonené, je rodina základnou vecou. Posledným faktorom je dôraz na prácu. Musíte pracovať, excelovať, dostať zo seba to najlepšie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite