Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fungovať bez odpadu chcú aj veľké automobilky alebo starostovia dedín

.denisa Gdovinová .rozhovory

Zuzana Jánošíková spoluorganizuje prvú zero-waste konferenciu. O to, ako minimalizovať odpad, sa podľa nej začínajú zaujímať aj starostovia obcí či veľké automobilky. Hovorí, ako začať minimalizovať odpad a čo je pritom najťažšie zmeniť.

Fungovať bez odpadu chcú aj veľké automobilky alebo starostovia dedín Boris Németh Zuzana Jánošíková má aj v bratislavskom paneláku kompost s dážďovkami.

aké prvé kroky by mal podniknúť človek, ktorému sa zapáčila bezodpadovosť a chcel by to skúsiť? 

Úplne prvý krok je nosiť si so sebou plátenú tašku. Ja ich mám asi šesť až osem. Už som si tak odvykla od igelitiek, že aj keď si medzi kamarátkami posúvame detské veci, dávame ich aj s taškou. Dve mám v taške od kočíka, jednu v kabelke a jednu v ruksaku. Ak ich mám viac, nemusím sa na ne sústrediť. Odvykla som si úplne aj od mikroténových vreciek. Mám výbavu plátených. Na zeleninu, ovocie, chlieb a pečivo. Minule môj manžel doniesol asi po trištvrte roku domov mikroténové vrecko, zdalo sa nám to divné.

do týchto tašiek si v obchode nakladáš zeleninu a pečivo? Nehnevajú sa predavačky, že im to na váhe robí problém? 

Nerobí. Keď sme ich vyrábali, vážila som si ich. Vážia päť až deväť gramov, čo je zanedbateľné, nestretla som sa s tým, aby im to prekážalo. Moja mama raz zažila, že predavač išiel tovar prevážiť. Väčší problém je pultový predaj napríklad syrov. Zisťovala som si, čo sa o tom píše v hygienických zásadách. Ich jedinou povinnosťou je nekontaminovať priestor, z ktorého to naberajú. Čiže keď si kupujem bryndzu, nemali by sa naberačkou dotknúť mojej škatuľky. Ale v zákone nie je nič, čo by im zakazovalo predať do vlastných nádob.

nezdá sa predavačom zvláštne, keď si pýtaš tovar do vlastných nádob? 

Ako komu. V tej istej syrárni je jeden predavač ochotný, iná predavačka nie. Tvrdila, že im za to hrozia hygienické pokuty. Práve kvôli nej som zisťovala, ako je v to zákone. Mimochodom, objavila som aj fantastickú vinotéku, kde majú 36 druhov čapovaných vín v Bratislave. Nekupujem si sklenené fľaše, ale načapujú mi ich do vlastných fliaš. A sú to naozaj dobré vína! Hanbila som sa nakupovať čapované sudové vína, ale tieto sú výborné. Nehovoriac o drogérií, ktorú si naberám do vlastných nádob. 

čapovaná drogéria sa mi však zdá komplikovaná pre začiatočníka. Alebo nie?

Ani nie, je to jednoduché. V Bratislave je obchod vo Freshmarkete. Ak mi ostane nádoba od praciého gélu, načapujem si ďalší. Bola som tam v januári, vzala si dve nádoby a ešte len teraz som minula prvú nádobu. A to sme trojčlenná rodina a periem pomerne veľa. A fantastické zistenie je, že človek nepotrebuje na domácnosť takmer žiadne čistiace prostriedky. 

ako vám to funguje? 

Na všetko stačí ocot, sóda bikarbóna a kyselina citrónová. Keď sa to zmieša aj s éterickými olejmi, potlačí to zápach octu. Alebo sa k roztoku naložia pomarančové šupky a chytí to ich vôňu.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite