Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve stratené generácie Kataláncov

.daniel Kaiser .echo24 .rozhovory

Po zadržaní katalánskeho lídra Carlesa Puigdemonta v Nemecku sa v Katalánsku znovu vyhrotila situácia. Tentoraz už po násilí nesiahala iba polícia, ale ojedinele aj demonštranti. Kam sa to rúti najbohatšia provincia Španielska? Hovorí o tom profesor Peter A. Kraus.

Dve stratené generácie Kataláncov EMILIO MORENATTI/AP/SITA 25. marec 2018, Barcelona: Katalánska polícia blokuje postup protestujúcich mieriacich na úrad centrálnej vlády.

ako to dnes v Katalánsku vyzerá?

Situácia je skoro tragická. Po polroku násilia a frustrácie sú ľudia úplne vyčerpaní. Autonómna, teda zosadená katalánska vláda vystupuje proti násiliu, napriek tomu je isté riziko, že menšina, dosť veľká na to, aby ju bolo vidieť, sa začína radikalizovať.

dá sa po zadržaní Carlesa Puigdemonta povedať, že v Španielsku bola parlamentná demokracia vyradená z prevádzky?

Tak jednoducho sa to povedať nedá. Demokratické pravidlá v zásade fungujú. Horšie už funguje štátoprávna kontrola. Správna ochrana menšín je problém vo všetkých mnohonárodných štátoch. Ide o to, aby menšina mala primeranú záštitu pred rozhodnutím väčšiny, nielen v parlamente, ale aj v exekutíve a najmä v justícii. Španielska justícia však z historických dôvodov a tiež vinou systému, akým sa vyberajú noví sudcovia, zasahuje jednostranne – vždy v prospech centrálneho štátu. V takej Kanade by to asi bolo inak. Takže dôležité zložky demokratického systému nie sú vyradené, no vážne narušené. Dá sa hovoriť o plazivej maďarizácii... no, slovo turkizácia by som asi nepoužil. Pomery sú v každom prípade povážlivé.

argument zástancov jednoty Španielska znie, že ústava hovorí o nedotknuteľnosti územnej integrity. Môžu sudcovia a prokurátori konať inak?

Formálne je to správna námietka. Španielska ústava naozaj delenie Španielska nepovoľuje. Ale aj ústava sa dá meniť. Dnešné vyhrotenie pomerov súvisí aj s tým, že posledný pokus Katalánska nie o odtrhnutie, ale o väčšiu autonómiu zrušili španielski národní konzervatívci s pomocou Ústavného súdu po tom, čo ho odsúhlasil katalánsky parlament, španielsky parlament aj  referendum. Tento zásah rozbehol všetko, čo dnes vidíme. Katalánci vlani v októbri vedeli, že robia niečo, s čím ústava nepočíta. Ale existuje pnutie medzi tým, čomu sa hovorí legalita a legitimita. V zásade nie je nedemokratické žiadať referendum o samostatnosti. Nie je to porušenie základných liberálnych práv, aké by predstavovala napríklad požiadavka zbaviť nejakú skupinu ľudí ich práv. Kataláncov centrálny štát roky ignoroval a poukazoval na ústavu. Lenže v dejinách sa už odohralo veľa zmien, ktoré žiadne ústavy nepredpokladali.

ústava zakazuje delenie Španielska, v Katalánsku však mierna väčšina chce právo na sebaurčenie. Ocitli sa vo vlastnom štáte ako v klietke?

Právo na sebaurčenie môžete v Španielsku užívať, ak ste Španiel. A čo sa týka klietky, na španielske súdy má zásadný vplyv Generálna rada súdnictva. A na jej zloženie má zase nemalý vplyv španielsky parlament, v ktorom majú hlavné slovo dve tradičné strany, ľudovci a socialisti. Katalánci či Baskovia nemajú šancu ovplyvniť zloženie tej rady. A to hovorím ako pars pro toto. Katalánci sú takzvanou štrukturálnou menšinou. To sú menšiny, ktoré nemajú šancu stať sa väčšinou v inštitúciách štátu. Sú odkázané na dobrú vôľu. V prípade Kataláncov sa ústava a zákony dlho vykladali v ich prospech. Až v posledných rokoch prevládol opačný trend – uťahovanie skrutiek.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite