Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vytunelovať sa dá aj Dunaj

.martin Mojžiš .rozhovory

Ako vodohospodár a vodák má na plán výstavby nových vodných diel v starom koryte Dunaja jasný názor. Ide podľa neho o zlé rozhodnutie, ktoré nerešpektuje odborné stanoviská. Vidí za ním ekonomické sily v pozadí politických strán. Martin Mišík.

Vytunelovať sa dá aj Dunaj BORIS NÉMETH

v poslednom čase sa čoraz častejšie hovorí o pripravovanom prehradení starého koryta Dunaja. O čo vlastne ide?

Ide o zámer vybudovať v starom koryte Dunaja niekoľko takzvaných prehrádzok. Slovo prehrádzka je pritom dosť zavádzajúce. Evokuje totiž niečo malé, ale v skutočnosti sú to veľké vodné diela s pohyblivými haťovými konštrukciami a plavebnými komorami. Celý zámer je z odborného hľadiska prinajmenšom kontroverzný, ale čo je na tom naozaj alarmujúce, to je spôsob, akým je to pripravované.

čo presne sa myslí pod starým korytom Dunaja?

Pôvodné koryto, ktorým Dunaj tiekol pred vybudovaním vodného diela Gabčíkovo. V rámci celkovej schémy vodného diela Gabčíkovo sa v oblasti Čuňova odvádza voda z pôvodného koryta do takzvaného derivačného kanála, v ktorom vzniká umelé zvýšenie hladiny, tento výškový rozdiel sa potom v Gabčíkove zomelie na elektrinu a pod Gabčíkovom sa derivačný kanál opäť spája so starým korytom. 

a teraz chce niekto vybudovať vodné diela aj na tom pôvodnom toku?

Presne tak. V rámci schémy veľkého vodného diela sa majú budovať ďalšie vodné diela. Ich zmysel je však veľmi pochybný. Staré koryto Dunaja má tri hlavné funkcie – protipovodňovú, ekologickú a športovo-rekreačnú. Protipovodňová funkcia je celkom jasná, počas povodní sa má cez staré koryto previesť masa vody. Ekologická funkcia súvisí s tým, že Dunaj vytvoril v tomto úseku unikátnu vnútrozemskú deltu a okrem hlavného koryta je tam dosť rozsiahla a komplikovaná sústava ramien na slovenskej aj na maďarskej strane. A staré koryto slúži aj na športovo-rekreačnú plavbu, ktorá nejde cez derivačný kanál a plavebné komory, kadiaľ chodia len veľké lode. Z hľadiska všetkých troch funkcií by mali nové vodné diela oveľa viac negatívnych ako pozitívnych dopadov.

no ale to znamená zrejme len toľko, že nejde o Dunaj, ale o peniaze. Koľko by to celé stálo?

Stovky miliónov eur.

z európskych peňazí, predpokladám.

Inak si to neviem predstaviť.

a kto je za tým?

To nie je jasné. Zámer podľa všetkého začal pripravovať ešte predchádzajúci vládny splnomocnenec pre výstavbu a prevádzku vodného diela Gabčíkovo-Nagymaros Ladislav Lazár, ktorý bol zároveň generálnym riaditeľom Vodohospodárskej výstavby.

ten smerácky Lazár z kauzy kompa?

Áno, najviac sa zviditeľnil touto kauzou, ale podľa medializovaných informácií to nebol jediný prípad, v ktorom nekonal vo verejnom záujme. Zdá sa, že to pripravoval s Maďarmi na úrovni vládnych splnomocnencov. Bolo to v nejakej uzavretej skupine a niekedy v roku 2015 sa vo vodohospodárskych kruhoch začalo hovoriť, že sa čosi také pripravuje, ale nikto k tomu nie je prizývaný. Tak som sa v tom začal angažovať a pokúšal som sa zistiť, o čo vlastne ide. 

prečo ste o to začali zaujímať?

Ja som vodohospodár, stavebný inžinier, mám vyštudované vodné stavby. Robím riečnu hydrauliku a počítačové modelovanie prúdenia. Robil som na mnohých výskumných úlohách súvisiacich s vodným dielom Gabčíkovo, myslím si, že tomu systému rozumiem. Okrem toho som vodák, takže k celej tej veci mám dvojnásobný vzťah a chcel som vedieť, čo sa deje.

čo ste sa dozvedeli?

V prvom rade to, že nikto nič nevie. Na ministerstve životného prostredia, v podniku Vodohospodárska výstavba, v Slovenskom vodohopodárskom podniku, vo Výskumnom ústave vodného hospodárstva, všetci mi hovorili, že vedia o tom, že sa niečo pripravuje, ale nikoho k tomu nepustia, nič o tom nevedia.

„Slovenským kolegom poradili, aby tam toto leto išli s deťmi a urobili si fotky, lebo o rok bude všetko vyzerať inak.“

napriek tomu ste sa dozvedeli, čo sa chystá. Ako?

Z internetovej stránky konzultačnej firmy Podzemná voda. Táto firma je takým dvorným konzultačným dodávateľom útvaru splnomocnenca ešte od čias súdneho sporu v Haagu. Na svojej stránke spracovali a prezentovali jeden maďarský návrh, ktorý je súčasťou SEA, teda strategického posúdenia vplyvov vodného diela Gabčíkovo na životné prostredie. Tento návrh počítal s výstavbou troch až štyroch stupňov v starom koryte Dunaja. Osobne som sa stretol so zástupcami tejto firmy a oni mi potvrdili, že taký zámer existuje, ale že diskusia o ňom je predčasná – to bolo v roku 2015. Zároveň ma ubezpečili, že keď to začne byť aktuálne, oslovia všetky dotknuté skupiny – vodohospodárov, ekológov, vodákov. Hovoril som aj s pracovníkom útvaru splnomocnenca a ten mi povedal to isté. Teraz je to predčasné, potom sa vám ozveme.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite