Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hejného metóda na Slovensku

.martin Mojžiš .rozhovory .rozhovor

Učí matematiku na Žilinskej univerzite a spolu s manželom Hynkom vedie školenia vyučovania matematiky Hejného metódou pre prvý stupeň základných škôl. Okrem toho sa podieľa na vývoji učebníc pre túto metódu. Katarína Bachratá.

Hejného metóda na Slovensku

ako si sa vlastne dostala k Hejného metóde?

Počas vysokej školy sme boli aj s manželom súčasťou seminára, ktorý na bratislavskom matfyze viedol začiatkom 80. rokov Milan Hejný. Predmetom práce tohto seminára bolo rozpracúvanie pedagogických myšlienok jeho otca Víta Hejného, z ktorých nakoniec vyrástla takzvaná Hejného metóda. Takže sme sa k tomu dostali v čase, keď sa metóda začínala používať vo väčšom rozsahu. Dovtedy mali skúsenosti s jej využitím vo vyučovaní iba Vít a Milan Hejný.

ale zavádzať do škôl ste ju začali len nedávno. K tomu došlo ako?

O tom, že by sme sa mohli o niečo také pokúsiť, sme začali rozmýšľať niekedy v roku 2012. S profesorom Hejným sme sa dohodli na pilotovaní novej generácie učebníc. Naozaj sme začali v roku 2014. Prvý podnet prišiel z jednej malej školy z východného Slovenska, konkrétne zo Sabinova, kde mali problémy s niektorými deťmi. Jedna bývalá vedúca z našich korešpondenčných seminárov riaditeľke navrhla, že by mohli skúsiť riešiť tie problémy pomocou Hejného metódy. Oslovili nás, my sme im radi pomohli a oni s tým začali. Postupne sa pridali ďalšie školy, napríklad  na Orave. Najskôr len opatrne, jednou hodinou týždenne Hejného metódou a štyrmi hodinami klasickou metódou. Po mesiaci to už boli štyri hodiny Hejného a jedna hodina klasickej matematiky, a po ďalšom mesiaci prešli kompletne na Hejného metódu. Pretože jednoducho zistili, že v porovnaní s ňou je klasické vyučovanie strašná nuda. Pre deti aj pre učiteľov. No a potom sa začali ozývať ďalšie školy.

dnes je ich koľko?

Momentálne sa staráme približne o desať škôl, čo znamená osemdesiat učiteľov a asi tisíc žiakov. Stavovsky sme pod záštitou Slovenskej matematickej spoločnosti, ktorá je súčasťou Jednoty slovenských matematikov a fyzikov. Pre učiteľov organizujeme školenia, pre žiakov dodávame materiály. Tie nie sú len prekladmi českých učebníc, tvoríme trochu inú verziu, prispôsobenú slovenským osnovám a najmä reakciám detí z pilotných tried a ich učiteľov. Pracujeme tak, ako už tridsaťšesť rokov v korešpondenčných seminároch, čiže dobrovoľnícky. Réžia školení a tlač materiálov však zadarmo byť nemôže. Našťastie, vďaka grantu od Nadácie ESETdokážeme tých desať škôl zvládnuť  tak, aby to finančne nezaťažovalo rodičov a aby učitelia mohli každého pol roka absolvovať školenie k novým učebniciam.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite