Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Laššákovej to hrozne ublíži

.eva Čobejová .anton Vydra .rozhovory .rozhovor

Patrí medzi iniciátorov petície kultúrnej obce pod názvom Žiadame okamžitý kultúrny reparát! Bola aj tvárou študentského hnutia v novembri 1989. Dramaturgička a producentka Zuzana Mistríková.

Laššákovej to hrozne ublíži PETER HOMOLA Zuzana Mistríková je jednou z iniciátorov za odchod súčasnej ministerky kultúry Ľubice Laššákovej.

stojíte za výzvou na odvolanie ministerky kultúry Ľubice Laššákovej. Prečo?

My nechceme ministerku odvolať, len jej veľmi úprimne navrhujeme, aby to odstúpila sama, pretože tým veľmi pomôže.

pani ministerka už avizovala, že po Veľkej noci je ochotná stretnúť sa s predstaviteľmi vašej výzvy. Pôjdete?

Požiadali sme ju, aby odstúpila. Neviem, si predstaviť, o čom by sme mohli diskutovať.

keď na stretnutie nepôjdete, bude sa to vysvetľovať tým, že ona bola ochotná, ale vy ste sa zachovali arogantne.

Možno niektorí vnímajú ako aroganciu už to, že sme verejne povedali, čo si o kompetencii ministerky kutúry myslíme. Nie je väčšia arogancia to, že nás a aj ju do takej situácie politické reprezentácie vôbec dostali?

dodnes (v piatok) sa pod vašu petíciu podpísalo takmer 2 000 ľudí z kultúrnej a umeleckej obce. Ako s touto petíciou teraz naložíte?

Zrejme sa v najbližšom čase obrátime na pána premiéra s otázkou, či si naozaj myslí, že to môže takto ostať a či nie je namieste vymenovať na post ministra kultúry kompetentnejšieho človeka. Chceme diskutovať aj s ďalšími ľuďmi, ktorí sa zaoberajú inými rezortmi, napríklad ochranou životného prostredia, zdravotníctva či školstva. Nie sme žiadna „výlučná skupina“, ktorá si rieši len svoj problém. Vnímame nespokojnosť so spravovaním vecí verejných vo všetkých oblastiach. My si len myslíme, že práve na obsadení rezortu kultúry vidieť explicitne, ako vládni politici vôbec nepochopili, o čo tu posledné štyri týždne ide.

ministerka Laššáková síce začala nešťastnou zmienkou o Sorosovi a bohatom treťom sektore, no je pravda, že v Banskej Bystrici vystupovala proti kotlebovcom, zastala sa Divadla Štúdio tanca, ktoré chcel Kotleba zrušiť.

Nijakým spôsobom nechcem pani Laššákovej uprieť jej občiansky postoj, ktorým sa ohradila proti niečomu, čo je samo osebe neprijateľné. No to ju nekvalifikuje na to, aby mohla zastávať post ministerky kultúry. Tým, že ju Smer na túto pozíciu nominoval, jej strašne ublížil. Je to funkcia, na ktorú nie je vybavená informáciami, znalosťami a ani osobnostne. Skrátka, na takom poste má byť niekto, o kom je od prvého momentu jasné, že reprezentuje to, čo sa volá kultúra.

možno ona ani nie je tá najväčšia katastrofa v Pellegriniho vláde.

Veď práve, my sa ani netvárime, že ministerka kultúry je jediným problémom novej vlády. Tu bolo iba najvypuklejšie vidieť – aj preto, že obsadzovali uvoľnený post – ako veľmi je vládnym stranám jedno, čo spoločnosťou v ostatných týždňov hýbe.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite