Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nebojme sa nepríjemných otázok

.anton Vydra .rozhovory

Zastupuje kolektív autorov, ktorí sa podieľali na príprave rozsiahlych komentárov ku Knihe žalmov. Nedávno získali za tento počin Cenu Dominika Tatarku. Knihu dostal ako dar aj pápež František. Jezuita a dekan Teologickej fakulty Trnavskej univerzity Miloš Lichner.

Nebojme sa nepríjemných otázok BORIS NÉMETH Spoluautor komentárov ku Knihe žalmov Miloš Lichner.

bolo pre teba prekvapením, že ste dostali cenu, ktorá nepochádza z religiózneho, ale skôr z občianskeho prostredia?

To bolo pre mňa skutočne to najdôležitejšie. Naše spoločné dielo zaujalo veľmi pestrú časť spoločnosti, aj tú sekulárnu. Ukazuje to, že sa nám podarilo spraviť hodnotnú, kvalitnú vec.

tá cena sa udeľuje dielam s vysokou literárnou hodnotou a zaslúžia si ju aj ďalšie komentáre z tejto edície. Tie ku Knihe žalmov sú už šieste v poradí.

Aj to tak bolo. Tá cena naozaj patrí celej skupine autorov, ktorí sa podieľali nielen na tomto poslednom zväzku, ale aj na tých, ktoré mu predchádzali. Žalmy v tom však majú svoje zvláštne miesto.

prečo?

Pretože utvárali aj našu európsku kultúru a jasne poukazujú na židovsko-kresťanské korene Európy. Je v nich výkrik trpiaceho človeka, je v nich jeho radosť, keď sa mu niečo podarí. Toto všetko tvorí aj naše dejiny. Žalmy boli jedným z najčítanejších diel v našej histórii, tradične vychádzal Nový zákon spolu so Žalmami.

je to asi aj tým, že jednotlivé žalmy sú aj volaním po sociálnej spravodlivosti, nie? A to hýbalo ľuďmi odnepamäti.

Aj to. No je to aj prosba človeka, ktorý sa cíti opustený priateľmi, ktorý ostal sám vinou choroby, ktorý ťažko znáša vlastnú prázdnotu, no ktorý uvažuje aj nad tým, či nespravodliví vôbec budú niekedy aj potrestaní. No k celkovému obrazu človeka patrí aj radosť a krása. Nemôžem predsa ružu posudzovať len podľa tŕňov, ktoré ma poranili; ona má aj kvet.

„Ak poviem, že korupcia je zlá a poviem to na Slovensku, ktoré sa väčšinovo hlási ku kresťanstvu, znamená to vari, že skorumpovaní sú len tí nekresťania a my veriaci sme čistí?“

tie komentáre však nie sú len novým vydaním niekoľkých žalmov, je to najmä odborná kniha o prekladoch a interpretácii starých textov. Čo v tej knihe čitateľ nájde?

Nájde tam jednotu v pluralite. Veľa ľudí si myslí, že kresťanský svet je čierno-biely, no on je v skutočnosti veľmi farbistý. Už keď prví cirkevní otcovia pracovali s biblickými textami, mali pred sebou sedem, niekedy až desať rôznych prekladov Biblie. Nesnažili sa nájsť jednotný text, každý z tých prekladov bol pre nich inšpiratívny. Vraveli si, že ak Boh dopustil takýto preklad, tak nám tým chcel niečo povedať.

v zahraničí takých komentárov existuje viacero. V čom sú popri nich tie slovenské nové?

Prinajmenšom preklady sú úžasné v tom, že sa vychádza z pôvodín a pracuje sa výlučne s nimi. Ale aj rabínske komentáre: na každý verš žalmu existuje niekoľko desiatok rabínskych komentárov, z ktorých bolo treba vybrať päť-šesť najdôležitejších riadkov. Rovnako je to aj s cirkevnými otcami a klasikmi spirituality. Je to množstvo výkladov, z ktorých bolo treba vybrať len zlomok. Nespomínam si, žeby nejaký zahraničný komentár obsahoval takto pokope rabínske komentáre, výklady cirkevných otcov, súčasnú interpretáciu tých textov, ako aj teologickú, pastorálnu a liturgickú interpretáciu. Takáto kombinácia je skutočne svetovo unikátna! A do budúcna plánujeme zaradiť k tomu aj komentáre reformátorov a pohľady východných cirkví v liturgickej aplikácii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite