Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ján Mazák: Vyzvali nás na súboj dobra a zla

.michal Magušin .rozhovory

V čase najväčšej krízy v krajine radil prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Verejne sa zastal prokurátora Vasiľa Špirka a upozornil expremiéra Roberta Fica, aby sa k hlave štátu nesprával neslušne. Bývalý predseda Ústavného súdu a rešpektovaný právnik Ján Mazák.

Ján Mazák: Vyzvali nás na súboj dobra a zla Boris Németh Ján Mazák sa stal v roku 2000 predsedom Ústavného súdu SR. Neskôr bol generálnym advokátom Súdneho dvora EÚ v Luxemburgu a v súčasnosti je poradcom prezidenta Andreja Kisku.

mnohých ľudí sa vražda novinára a jeho snúbenice osobne hlboko dotkla. Ako túto tragédiu v osobnom živote prežívate vy? 

Neviem to, priznám sa, ani opísať. Šok je slabý výraz. Nútilo ma do plaču, že v krajine, kde som sa narodil, vraždí niekto naše nevinné deti. Napadli mi myšlienky na pomstu všetkým, ktorí to urobili a umožnili. 

hneď v prvých dňoch vyšetrovania sa verejnosť dozvedela o niekoľkých zvláštnych skutočnostiach: na miesto neprivolali súdneho lekára, na mieste činu bol šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer, policajný prezident hovoril o tzv. drogovej stope v čase, keď bolo jasné, že je už irelevantná. Vo svojej kariére ste ako sudca riešili aj trestnoprávne záležitosti, máte teda predstavu, ako majú jednotlivé vyšetrovacie orgány konať. Ako hodnotíte vyšetrovanie prípadu a spomenuté sporné momenty?

V spise, ktorý sa predloží sudcovi, sa tieto rozporuplné postupy nemusia priamo prejaviť. Napriek tomu sa nazdávam, že skúsený sudca by bol schopný takéto prešľapy pri zisťovaní skutkového stavu odhaliť a, žiaľ, vyvodiť z nich závery v prospech obžalovaných osôb. Inak povedané, kvalita prípravného konania, vyšetrovania a informovania je nevyhnutným predpokladom na to, aby sudca nemusel spochybniť výsledky trestného konania a podľa toho rozhodnúť.

v reakcii na prekvapivé verejné vystúpenie Vasiľa Špirka, prokurátora Špeciálnej prokuratúry, ste kritizovali výrok generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o tom, že Špirkov spôsob bol „neštandardný“ a že ho nazval „záhradnou párty“. Poznáte sa s Vasiľom Špirkom osobne? 

Nepoznám osobne prokurátora Vasiľa Špirka, ale ani spôsob, ktorý zvolil na informovanie verejnosti, nenarušil moje presvedčenie, že je to dôveryhodný verejný činiteľ. Napokon, je dlhodobo výborne hodnoteným prokurátorom Špeciálnej prokuratúry.

ako ste vnímali jeho rozhodnutie verejne vystúpiť a rozprávať o vážnych podozreniach?

Ako odvahu človeka, ktorý je prokurátor, a trochu aj ako vystúpenie prokurátora, ktorého vlastní ľudia nepodržali vtedy, keď mali a mohli. Jeho občianska a prokurátorská statočnosť je obdivuhodná. 

čižnárovi ste pripomenuli, že jeho spôsob zvolenia do funkcie bol neštandardný a ÚS rozhodol, že funkciu mal dostať Jozef Čentéš. Mnohí politici počas najhlbšej krízy tvrdili, že práve Čižnár je človek, na ktorého sa spoliehajú. Vnímate aj vy Jaromíra Čižnára ako charakterného človeka v porovnaní so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom či policajným prezidentom Gašparom?

Jaromír Čižnár je profesionál. Ako som napísal, prokurátor telom aj dušou. Ale to je práve dôvod, prečo som sa tak tvrdo ohradil proti jeho výrokom na vystúpenie Vasiľa Špirka. Jeho podriadený zvolil spôsob komunikácie, ktorý mu nanútili. Pokarhať ho možno bolo namieste. Ale zosmiešňovať jeho spontánne a odvážne vyjadrenie, to už bolo mimo povinnej kolegiálnej zdvorilosti. Preto som generálnemu prokurátorovi pripomenul, ako sa stal najvyšším predstaviteľom slovenskej prokuratúry. Popravde, napriek tomu sa nazdávam, že charakter Jaromíra Čižnára vysoko prevyšuje spomenutých pánov. Isto je to človek, ktorý sa aj za normálnych okolností mohol stať generálnym prokurátorom, teda i bez lámania Ústavy. 

vy osobne máte dôveru v to, že Špirkove podozrenia budú spoľahlivo preverené kompetentnými orgánmi? 

Verím tomu, hoci ide o mimoriadne problematické objasňovanie, počas ktorého sa všetci zúčastnení budú masívne brániť. Dovolenými aj zakázanými prostriedkami. Som však mierne optimistický práve pre to, čo som uviedol o generálnom prokurátorovi. Neviem si totiž predstaviť, že by sa uspokojil s neslávnym výrokom: „Skutok sa nestal.“ 

vražda a následné reakcie politikov vyhnali do ulíc desaťtisíce ľudí. Prekvapilo vás to? 

Poprava dvoch nevinných detí preformátovala celú spoločnosť. Reakcie niektorých politikov boli však nepochopením výnimočnej tragickosti takej provokácie voči nám všetkým. Niektorí sa snažili vyrobiť z tejto ohavnosti obyčajný kriminálny čin, ktorý treba vyšetriť, potrestať napríklad pomocou odmeny za informácie o páchateľoch. Drastický omyl. Takže ľudia na námestiach neboli prekvapením.

myslíte, že organizátori kládli legitímne požiadavky?

Ich požiadavky, hoci bez ozajstného právneho významu, boli jasnou spontánnou reakciou. Prispeli však k tomu, že sa nachádzame v prechodnom období, ktoré začína éru sebaspytovania, kam sme došli pri prehliadaní kriminálnych praktík v našej krajine, ktoré vyústili až do prepojenia s mafiánskymi kruhmi a ich kontaktmi s aktuálnou politickou mocou. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite