Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mám v hlave tváre tých, čo svoj boj prehrali

.michal Oláh .rozhovory

Má dvadsaťpäť rokov, vyštudovala medicínu na Masarykovej univerzite v Brne, no zdalo sa jej, že svojmu povolaniu potrebuje dať nejaký zmysel. Zavolala teda profesorovi Krčmérymu a neskôr odišla pracovať do Južného Sudánu. Lucia Janovičová.

Mám v hlave tváre tých, čo svoj boj prehrali ARCHÍV LUCIE JANOVIČOVEJ

ako si sa dostala do Južného Sudánu? Je to jedna z najnebezpečnejších krajín na svete.

Bola to zhoda viacerých okolností. No ako to už býva, tie najkrajšie veci prichádzajú do života neplánovane. V poslednom ročníku ma totiž začala lákať tropická medicína.

takže si tam šla hneď po škole?

Áno, no ešte predtým som navštevovala prípravné Tropic Teamy na Vysokej škole sv. Alžbety. Keď mi po ukončení prípravného kurzu ponúkli Južný Sudán, vystrašilo ma to, no nedokázala som odmietnuť. Chcela som si medicínu vyskúšať „aj z tej druhej strany“.

južný Sudán je riziková krajina pre pretrvávajúce ozbrojené konflikty. Ako si tam dokázala žiť?

Strávila som tam tri mesiace v „meste“ Mapuordit. Boli to tie najťažšie, a zároveň najkrajšie mesiace v mojom živote. Hneď prvý týždeň v práci nám doviezli postrelenú ženu. Bol to šok, s niečím podobným sa u nás lekár stretne iba zriedkavo.

to ťa šokovalo?

Šokoval ma skôr dôvod, prečo tú mladú ženu postrelili. Nebol v tom vojenský konflikt, iba to, že sa odmietla vzdať fľaše s mliekom, ktorú práve niesla. Nakoniec to pre pacientku dopadlo dobre, náš chirurg jej zachránil život.

takže násilie v Sudáne nie sú iba vojenské konflikty? 

V Sudáne je už viac-menej mier a konfliktné sú často len roztržky medzi miestnymi. Ľudia však bežne nosia zbrane a používajú ich tak, ako my na Silvestra ohňostroj.

„Nedokázala som pochopiť matky, ktoré svoje deti dobrovoľne odsúdili na smrť.
 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite