Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smer podporil mňa, nie ja ich

.andrej Bán .rozhovory

Marián Kotleba bude opäť kandidovať za župana v Banskej Bystrici. Jeho najsilnejším vyzývateľom je Ján Lunter. Necíti sa však „kotlebobijcom“. Je občianskym kandidátom. Prijal podporu Smeru i Progresívneho Slovenska.

Smer podporil mňa, nie ja ich BORIS NÉMETH

ako ste prijali, keď Smer nedávno oznámil, že vás podporujú? 

Oni to trikrát deklarovali v médiách, že podporia najsilnejšieho, takže si splnili svoj záväzok. A tým aj prispeli k netriešteniu síl v župných voľbách.

najsilnejší zo súperov Kotlebu ste podľa jedného výskumu a Pellegrini to oznámil dva týždne pred uzavretím kandidátky. 

Tie prieskumy boli dva. V jednom prieskume z júna, ktorého zadávateľom som bol ja, som bol na druhom mieste, na prvom bol súčasný župan. V poslednom prieskume z augusta, ktorý si objednal pán Juhaniak, som už bol na prvom mieste aj pred súčasným županom. A že to spravili v takom čase, s tým nič nemám.

čo si myslíte, skôr vám podpora Smeru pomôže, alebo ublíži?

Stalo sa a nemá význam to riešiť. Smer povedal, že podporí najsilnejšieho demokratického kandidáta, treba oceniť, že dodržali slovo a nekládli si žiadne podmienky. A žiadne podmienky by som ani neprijal. My budeme viesť našu kampaň tak ako doteraz a  presviedčať ľudí, že máme najlepší plán na rozvoj kraja, za ktorým stoja poctiví  nezávislí ľudia.

z vašej reakcie cítiť, že nie ste podporou Smeru nadšený.

(Ticho.) O pár dní sa už pridali Most-Híd, Šanca alebo Progresívne Slovensko.  Vzhľadom na jednokolové voľby dúfam, že sa podarí prekonať stranícku politiku a zjednotiť čo najviac voličov aj politických subjektov.

prečo ste nepodporili Mičevovo memorandum spájania proti Kotlebovi?

A bolo to už v marci logické? Prečo tak skoro?

v Bystrici je atypická situácia tým, kto je tu županom. Čo vám prekáža na záväzku spojiť sily na základe viacerých prieskumov vo vhodnom čase? 

To boli také reči, ktoré sa viedli. Pre mňa bolo dôležité a mali sme to premyslené, že dáme voličom jasný signál. Ak nebudem najsilnejší demokratický kandidát v prieskumoch na konci septembra, odstúpim. Bez podmienok a bez snahy niečo za to dostať. Prekvapilo ma, že som dostal ponuku podpísať memorandum päť minút pred diskusiou s Michalom Havranom. To sme odmietli, s nami pán Mičev včas nekomunikoval. Chceli sme to riešiť v auguste. Načo memorandum, nestačí moje slovo?

„Ľudia dodnes nevedia, čo je župa. Vnímajú ju negatívne, pretože boli odkryté aféry s korupciou.“

často hovoríte, že do konca septembra zvážite a dávate slovo, že ak niekto bude mať vyššie šance, vzdáte sa v jeho prospech.

A to aj naďalej platí. Memorandum dodnes nemá mechanizmus podpory najsilnejšieho kandidáta. Iba uvádza, že jeho signatári budú od 4. do 9. septembra hľadať podmienky, za akých sa podporí najsilnejší kandidát.

prečo považujete odhodlanie spájať sa proti Kotlebovi za zlý signál pre voliča?

Určite je to počas kampane zlý signál. My sme zaznamenali väčšiu dôveru Kotlebových voličov, dali sme im týmto postojom možnosť zmeniť svoje rozhodnutie. Keby sme sa už na začiatku všetci traja – ja, Klus a Mičev – zadefinovali ako „kotlebobijci“, tak vzniká efekt martýra: aha, už ho pečú, všetci idú po ňom. V našom kraji sú ľudia alebo celé regióny v takej ťažkej situácii, že pre nich Kotlebova ideológia nie je najväčší problém na svete. Treba im dať jasný signál, že ich problémy chceme a vieme riešiť.

k tomu skôr či neskôr aj tak príde. Teda, ak sa vzdajú tí dvaja vo váš prospech.

Ak Kotleba bude kandidovať, tak asi áno. Je však dôležité, aby to nebolo len spájanie proti niekomu, ale za jasne a konštruktívne prezentovanú zmenu k lepšiemu. 

išli by ste do priamych diskusií s Kotlebom?

Určite, pripravujem sa na to.

ste pripravený, že bude zákerný, tvrdý, agresívny?

On nie je agresívny. Veď sa pozrite, s akým pokojom „spracoval“ Sulíka. Videli ste ho už rozčúleného?

áno, na mítingoch, keď nadával na parazitov. Ak začne o vás hovoriť, že ste smerák, čo je tu druh nadávky, ako zareagujete?

Smer podporil mňa, ja som sa o ich podporu nehlásil. Rovnako ma podporili iné politické strany, medzi nimi aj také, ktoré nechcú mať so Smerom nič spoločné.

občiansky aktivista Juraj Mesík, ktorý pochádza z Banskej Bystrice, napísal, že si vás nezaslúžime. Čo vy na to?

Odpísal som mu, že po jeho článku som sa pozrel do zrkadla a zbadal som svätožiaru. Teda, že to trochu prehnal. A čo si zaslúžia občania kraja? Určite zodpovednejšieho kandidáta ako všetci župani, čo boli doteraz. 

tým myslíte najmä súčasného župana Kotlebu?

Nie, všetkých. Župani sedeli inde, obrazne povedané, nie v kraji. Mali sme Murgaša, Maňku a máme Kotlebu. Ľudia dodnes nevedia, čo je župa. Vnímajú ju negatívne, pretože boli odkryté aféry s korupciou. Viktor Nižňanský ako autor reformy územnosprávneho členenia chcel rozhodovanie posunúť bližšie k ľudom, to sa nenaplnilo.

BORIS NÉMETH

máte pocit, že ľudia do vás vkladajú možno až prehnané očakávania?

Tí, ktorí poznajú moju históriu, majú nádej, že môžu očakávať zmeny. To je aj história, akú opisoval Mesík, teda ako som pristupoval k životu v kritických chvíľach, keď v Rumunsku bola pri páde socializmu občianska vojna a daroval som krv. Bavili sme sa o mojich plánoch, Juraj bol vtedy lekár. Už som bol nasmerovaný na zdravú výživu, na využitie toho, čo som sa naučil v 80. rokoch: zmena stravovacích návykov plus zodpovednosť za veľkú rodinu. Čo si budeme hovoriť, už nie je v móde mať šesť detí a zodpovedne ich vychovať. Firma vznikla z „jedného hrnca“ a dnes zamestnáva viac ako dvesto ľudí, vyše polovica našich produktov smeruje do šiestich krajín v zahraničí. To je moja história, ktorá dáva nádej, že môžem vniesť do župy poctivosť, čestnosť, svedomitosť, húževnatosť.

už kampaňujete nejaký ten mesiac, ako na vás ľudia reagujú?

Stretol som sa aj s takýmto odmietnutím: ja ťa v kandidatúre nepodporím, lebo si slušný človek. To isté mi avizovali aj naši dobrovoľníci.

tiež som sa stretol s výhradou, že ste príliš slušný. Inými slovami povedané, ste vraj pre svoju mäkkosť nevhodný do tvrdej politiky. Ste?

Vnímam to tak, že ma chceli ochrániť. Alebo mi povedali, že z politiky sa v bielom obleku vystúpiť nedá. Mohli to chápať aj tak, že ma v politike okydajú, čo sa už deje. Na fejsbúku už som vraj Kiskov kôň, Ficov kôň, otrepávajú mi o hlavu kauzu Cícerka.

ako odpoviete, ak vám niekto v dobrom vytkne, že ste príliš mäkký a dobrý?

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite