Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podporte spevník Dežových piesní

.peter Bálik .rozhovory

Juraj Havlík je veľkým fanúšikom Deža Ursinyho, preto sa rozhodol, že vydá spevník jeho piesní. Tento projekt, na ktorom pracoval spolu s priateľmi a spolupodieľal sa na ňom aj Kubo Ursiny a Ivan Štrpka, môžete podporiť na stránke starlab.sk.

Podporte spevník Dežových piesní archív Jakuba Ursinyho/SITA

prečo si sa rozhodol dať dohromady spevník Dežových piesní? 

Na strednej škole som veľmi intenzívne žil Dežovou tvorbou, a vlastne tvorbou dvojice Ursiny-Štrpka. A nebolo to len o hudbe, podnecovalo ma to aj na pokusy písať,  pokusy rozmýšľať, ale aj pokusy spievať slovenčinu. Až spätne si uvedomujem, ako toto „nosenie” si Deža v slúchadlách do školy i zo školy či čítanie Listov Zdenke Krejčovej cez prestávky výrazne vplývalo na moje dnešné vnímanie kvality hudby, tvorby či významov ako takých. A hoci som dodnes nezohnal tú štvorcovú knižočku Petra Zajaca Modrý vrch, kde koncom 80. rokov vyšli všetky texty/básne Ivana Štrpku dovtedy nahratých albumov, už vtedy mi behali hlavou dve myšlienky – buď vydať tzv. Modrý vrch II., ako čiastočnú reedíciu tejto knižky a jej doplnenie o zvyšné texty, alebo vydať spevník, ako výber ľahšie hrateľných a spevavých piesní z Dežovej tvorby spolu s akordmi. S kamarátmi Deža dodnes veľmi radi hrávame a spievame, lenže na internete je jeho vecí iba pár, aj to nie vždy celkom šťastne zapísaných, a sám nie som natoľko hudobne zdatný, že by som si ich vedel sťahovať z nahrávok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite