Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podrazil ma

.michal Magušin .rozhovory

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko hovorí o rivalite vnútri koalície, kauzách a smerovaní strany. Počas rozhovoru mu premiér Fico odvolal ministra školstva.

Podrazil ma Boris Németh

keď ste vypovedali koaličnú zmluvu, v jednom krátkom rozhovore ste sa na adresu Roberta Fica vyjadrili, že „nebude mňa on dráždiť“. Ako vás premiér dráždi?

Máme veľký prienik voličov a ja som generačne mladší. Človek, ktorý je v politike 27 rokov, je, samozrejme, skúsenejší. Myslím si ale, že medzi koaličnými partnermi by mala byť elementárna úcta. Malo by síce byť aj určité hodnotové odlíšenie, lebo všetci máme iný program, ale program by sme mali napĺňať a vzájomne si pomáhať. SNS prebrala niektoré ministerstvá a niektoré veci, ktoré som na ministerstvách zdedil, som vnímal a komunikoval veľmi citlivo. Uvedomujem si totiž, že Smer vládol sám. V mnohých reakciách však vnímame zo strany Smer určitú chladnosť, odstup. A niekedy aj problémy pri napĺňaní dobrých nápadov. Je tu určitá rivalita. Videli sme to na téme kvality potravín, keď naša strana odpracovala veci. Nemal som problém, aby predseda vlády prebral štafetu vo vedení V4, ale sú veci, ktoré potrebujem aj ja so svojou politickou stranou verejnosti komunikovať a ukázať jej, že program napĺňame. Je tam naozaj veľký konflikt politických záujmov.

viete pomenovať nejakú špecifickú udalosť, moment, keď ste si povedali, že stačí a vypovedali ste koaličnú zmluvu?

Nie. Myslím, že leto je ideálnym obdobím na to, aby sa veci nastavili a vyjasnili. Koaličná zmluva je atypická. Roky sa tu podpisovala, ale sama osebe nemá nejaký veľký význam. Nie je vynútiteľná, chýbajú tam nástroje a mechanizmy, ako sa riešia konflikty, ako často sa máme stretávať. Z právneho hľadiska si dovolím povedať, že je zastaraná a ťažkopádna. Ale chcem zdôrazniť, že SNS nepoložila vládu. Je veľký rozdiel medzi pádom vlády a namietaním nefunkčného ustanovenia koaličnej zmluvy a vzťahov. S hrdosťou som ako predseda Národnej rady zastával všetky funkcie pri predsedníctve Rady Európskej únie, dvakrát som tu hostil všetkých lídrov EÚ a SNS so svojimi ministrami pri takej významnej udalosti hanbu neurobila. Teraz sme v situácii, keď znova vzniká tlak na jadro EÚ a na moju zodpovednosť. Ale mňa a moju stranu nemôže zotrvanie v koalícii politicky ničiť. Ja som túto stranu dvíhal z popola. O to citlivejšie teraz vnímam tie manipulatívne pokusy spájať SNS s nejakými firmami, hodnotiteľmi a špinavosťami.

akú rolu v tom všetkom hrá Erik Tomáš?

Erik Tomáš je taká zvláštna osoba. Bol štátnym tajomníkom (na ministerstve školstva, od apríla do augusta 2016, pozn. redakcie), možno nemal splnené všetky očakávania a odchádzal odtiaľ až s takou „ješitnosťou“. Ja som hovoril, že pred voľbami to bola osoba zodpovedná za niektoré mediálne ataky voči SNS. Pred voľbami som sa nevedel dostať do Slovenskej televízie a svoj podiel viny na tom mal aj pán Maďarič. V týchto médiách som bol neustále blokovaný. Podarilo sa nám dostať do parlamentu. Vtedy som povedal: Čo sme si, to sme si, poďme skúsiť hľadať prieniky programov. Nie som človek, ktorý sa dokáže neustále hašteriť. Som človek z praxe, potrebujem veci realizovať prakticky. Neviem sa pozerať na to, že tu staviame diaľnicu „300 rokov“, že niektoré veci riešime ťažkopádne. Sú politici, ktorí sa viac zamerajú na mediálnu komunikáciu. Ja som viac zameraný na prácu. Štát sa musí zmeniť. Nemôže neustále šikanovať podnikateľov, zvyšovať dane. Na niektorých ministerstvách je hlboký komunizmus. Ak sa chceme rozprávať o školstve, ľudia asi nezabudli na sifóny a na plno korekcií, ktoré tam boli. Nemôže bývalý minister Draxler zvaľovať vinu na ministra, ktorý je tam rok, za operačný program, ktorý nastavoval on sám. To mi vadí. To, že niekto stotožňuje neúspechy Slovenska za 25 rokov so SNS. Vyprosím si to.

„Možno som čakal aj väčšie pochopenie toho, že nie je ľahké byť vo vláde s Robertom Ficom.“

keby ste však vnútrokoaličné trenice mali personalizovať, je Erik Tomáš najväčší problém?

To nie, on nemá taký politický význam. Najväčší problém je prirodzená rivalita o voliča medzi Smerom-SD a SNS. Najväčší problém je aj generačný súboj o voličov, ktorých oslovujem ja a predseda vlády. Najväčší problém je, že na jednej strane musíme byť vo vláde, na druhej strane sa politicky kanibalizujeme. Problém je tento konflikt záujmov. A navyše, ja som asi až príliš dobrý a naivný človek vo vzťahoch a vo veľa veciach som sa zbytočne otvoril.

hovorili vám do vášho rozhodnutia vypovedať koaličnú zmluvu a do plánov, ako strategicky sa správať v tejto koalícii, ľudia ako Anton Siekel alebo Ivan Kmotrík?

To sú, povedal by som, až smiešne kombinácie. Je to až zúfalstvo, spojiť ma s niekým, kto ma riadi alebo financuje. Ten, kto ma pozná, vie, ako som financoval SNS. Dobre viete, že som v SNS fungoval s jednou hovorkyňou, že som si sám šoféroval po Slovensku a najazdil 180-tisíc kilometrov v predvolebnom roku. Ľudia si asi pamätajú, ako som hovoril, že jediné, čo som na SNS našiel, bol obrovský dlh. Ja sa politicky z hľadiska rozhodnutí neriadim a nie som odkázaný na riadenie nikým. Ja som ako advokát zarobil niekoľko miliónov eur a niekoľko státisíc a možno aj miliónov zaplatil na daniach z rôznych svojich obchodných aktivít. Nie som odkázaný na žiadne takéto veci.

a aká je rola pána Gučíka, u ktorého ste sa stretli aj s pánom Bugárom po vypovedaní koaličnej zmluvy?

Absolútne nikto nevedel a nemohol vedieť, ako sa ja rozhodnem. Bolo to čisto moje osobné rozhodnutie, za ktorým si stojím.  

ale s pánom Bugárom ste sa stretli u pána Gučíka.

S pánom Bugárom som sa stretol u pána Gučíka, pretože u pána Gučíka som sa stretol aj s pánom Ficom, videl som odchádzať pani Radičovú, videl som tam pána Freša...

ale prečo? 

Myslím si, že je veľa ľudí, ktorí sú v médiách zdatní, alebo sú ľudia, ktorí ovplyvňujú niektoré záležitosti z hľadiska toho, že majú strašne veľa informácií a dokážu ich vyhodnocovať. Je predsa samozrejmé, že ľudia medzi sebou komunikujú a stretávajú sa, veď to nie je nič neštandardné.

takže vám dával nejaké mediálne rady.

Ale ešte raz. Nikto ma nemanipuluje a nepotrebujem rady takéhoto typu. Existujú veci a ľudia, ktorých poznám roky, aj keď som v politike nebol. Medzi nimi je aj pán Gučík. Dlhé roky som zastupoval rodinu Bubánovcov, ktorá je rodina pána Gučíka. Tak ich poznám. Poznám ho 15 rokov. A naozaj nie som človek, ktorý si v týchto veciach dá radiť a nechá sa ovplyvňovať. Aj toto, čo sa deje, je vec môjho úsudku. Vždy som hovoril, že Slovenská národná strana sa nesmie stať fackovacím panákom Smeru, že musí mať svoje programy a vízie. Ja sa nemôžem svojmu koaličnému partnerovi zúfalo doprosovať, ako teraz o peniaze na zelenú naftu pre pôdohospodárov. Viete, sila toho koaličného partnera, okrem toho, že má pod sebou vnútro a financie, spočíva aj v tom, že dokáže ovplyvňovať aj chod vašich ministerstiev. Prepáčte, ja som zubami-nechtami bojoval o mzdy pre učiteľov a za zrušenie daňových licencií. Zubami-nechtami som bojoval za zvýšené paušálne výdavky pre živnostníkov. 

presadili ste to.

Možno som aj čakal väčšiu odozvu od ľudí. Možno som čakal aj väčšie pochopenie toho, že nie je ľahké byť vo vláde s Robertom Ficom. 

Boris Németh

po voľbách sa zdalo, že táto koalícia SNS vyhovuje. Rástli ste, mali ste 14, 15 percenta. Smer, naopak, klesal, prejavovalo sa prelínanie voličov. Potom prišla výložková kauza, následne Smer posilnil svoj mediálny tím a percentá SNS klesli. Vidíme, že Smer na vás rád ukáže prstom, keď ide o nejakú kauzu. Aj v prípade kauzy na ministerstve školstva sme počuli zo Smeru hlasy: Nech si to tam vyriešia, urobia poriadok. Minulosť ukazuje, že pán Fico už raz zničil SNS, zobral im voličov, ukázal na SNS, keď boli v koalícii problémy. Nebude sa to opakovať?

Sme tu preto, aby sa to neopakovalo.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite