Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lakoti potrebujú zažiť odpustenie

.lukáš Krivošík .rozhovory

Je zo Slovenska, no v USA pôsobí ako misionár v indiánskej rezervácii. Vníma sociálne problémy, ktorým dnes čelia pôvodní obyvatelia Ameriky, no zároveň upozorňuje na ich prednosti, ktorými by sme sa mohli inšpirovať všetci. Roman Lacho.

Lakoti potrebujú zažiť odpustenie BORIS NÉMETH

vaše pôsobisko je medzi Indiánmi v rezervácii Lower Brule v Južnej Dakote. Čo si našinec má predstaviť pod pojmom „rezervácia“?

Rezervácia je autonómne územie, ktoré americká federálna vláda dala k dispozícii Indiánom. Tí tam môžu žiť, ale nemusia. Majú tam svoju vládu, políciu, svoje úrady. Vzťahujú sa na nich trochu iné zákony. Ide o akúsi autonómnu republiku, ktorá má okrem vlastných príjmov aj podporu zo zdrojov federálnej vlády. 

čiže nie je to tak, že Indiáni sú nútení žiť iba v rezerváciách?

Nie sú tam držaní, ale ide o územie, ktoré patrí iba im. V našej rezervácii napríklad nemôžu nečlenovia kmeňa vlastniť nehnuteľnosť, aj keď v niektorých iných rezerváciách to možné je. Takže my tam žijeme na fare. Ak je niekto biely a pôsobí v rezervácii napríklad ako učiteľ, môže mu tam škola prenajať byt, ale ak nie je člen kmeňa, nemôže si samostatne kúpiť dom. 

akú rozlohu má vaša rezervácia a koľko tam žije ľudí?

Presnú rozlohu neviem, ale odhadujem, že porovnateľnú s bratislavským krajom. Žije tam vyše tisíc ľudí. Celá Južná Dakota je inak štyrikrát väčšia ako Slovensko, no má len 800-tisíc obyvateľov. Lower Brule je jedna z najmenších rezervácií v Južnej Dakote, ale na slovenské pomery je stále obrovská.  

pôsobíte v kmeni Lakotov. Viete ich nejako priblížiť?

Na Slovensku sú známejší pod menom Siouxovia. Je to kmeň, ktorý bol kedysi kočovný. Migrovali za bizónmi po obrovskom území dnešných štátov Južná a Severná Dakota, Nebraska, Montana či Minnesota. Z radov Lakotov vyšli aj známe osobnosti ako náčelník Sediaci býk alebo Bláznivý kôň, ktorí v roku 1876 porazili americké jednotky pod vedením generála Custera v bitke pri Little Big Horne.  

ako žijú Lakotovia dnes, keď už nemigrujú?

Zle, nevedia sa s tým zmieriť. Aj keď ubehlo už asi 130 rokov, čo nekočujú, a v podstate to zabudli. Boli nútení v krátkom čase prejsť ohromne rýchlym vývojom a dodnes to úplne nespracovali. Nosia si so sebou silný pocit krivdy. 

aké sú dôsledky?

Vinou toho šoku je v nich veľmi veľa neodpustenia a beznádeje. Je medzi nimi vysoká samovražednosť, alkoholizmus, veľa drogových závislostí a rozbitých rodín. Často už deti majú deti. Problémom sú aj gangy či vysoká nezamestnanosť. V našej rezervácii je štyridsaťpercentná, čo nie je až tak veľa. V rezervácii Pine Ridge, ktorá je od nás vzdialená štyri hodiny autom, je nezamestnanosť sedemdesiatpercentná. Prirovnal by som to trochu k pomerom v rómskych osadách u nás. Mimo rezervácií Indiáni narážajú na predsudky a rasizmus. Aj keď si, samozrejme, uvedomujem odlišnú históriu severoamerických Indiánov a našich Rómov, v ich prítomnosti je veľa podobného.

kde sa vo vás vôbec vzal záujem o Indiánov? Bol to vplyv Winnetoua?

Ako dieťa 80. rokov som na tom prirodzene vyrastal. (Smiech.) Neskôr som si prečítal knihu jednej nemeckej autorky, ktorá písala o kmeni Lakotov. Žila tam s nimi už v čase, keď boli v rezervácii a bolo to napísané reálnejšie než mayovky. Odvtedy som sa o to začal viac zaujímať. Nerozmýšľal som, ako žiť minulosť Indiánov, ale zaujímalo ma, ako Indiáni žijú dnes. To išlo ruka v ruke s vyrastaním v cirkvi. Vždy som chcel byť misionárom. No nikdy mi nenapadlo, že by to mohlo byť v USA. Veď misionári skôr chodia do Afriky, Indie a na podobné miesta. Plánoval som ísť do Južnej Afriky. Lenže raz sa ma kamarát spýtal, že čo budem robiť v Afrike, keď sa modlím za Indiánov. Vtedy sa to zmenilo. So ženou sme išli na svadobnú cestu do USA. Navštívili sme aj rezerváciu. Od roku 2012 tam žijeme natrvalo. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite