Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Africké slumy nie sú ako rómske osady

.michal Oláh .rozhovory

Sociálna pracovníčka Dária Kimuli žije v Keni. Pôvodne sem prišla iba nakrátko, aby pomáhala s logistikou. Našla si tu však manžela a usadila sa v Afrike.

Africké slumy nie sú ako rómske osady FOTO MICHAL OLÁH

do Kene si mala ísť pôvodne na šesť mesiacov, ale si tu už takmer deväť rokov. Prečo?

Po skončení školy som prišla rovno do Kene, pridelil mi ju profesor Krčméry ako krajinu, kde bola potrebná logistická pomoc. Prečo som tu ostala? Lebo človek ak už niečo začal, tak to chce aj dokončiť. Preto som nechcela odísť do inej krajiny a  začínať odznova. Keňa ako krajina sa mi páči a očarila ma.

v čom ťa očarila?

Spôsobom života, životným štýlom, očarili ma ľudia, ale aj príroda a kultúra. 

čo je vlastne náplňou tvojej práce?

Momentálne som vedúca slovenskej misie pre Vysokú školu sv. Alžbety a mám na starosti všetky projekty v Keni a vo Východnej Afrike plus manažment projektov z ministerstva zahraničných vecí cez Slovak Aid, grantové výzvy, fundraising, adopciu na diaľku a podobne.

ako vyzerá tvoj bežný pracovný deň?

Každý je úplne iný. Niekedy sme v teréne, kde riešime detské centrá, školy alebo čas trávime s deťmi. Veľa času trávime aj na úradoch alebo na stretnutiach so sponzormi. Niektoré dni presedím v kancelárii a riešim administratívne záležitosti. Inokedy sme s kolegami v teréne, kde vyhľadávame deti alebo ideme na domáce návštevy a kontrolujeme, ako sa deťom darí, či rodina nezlyháva. 

„Na začiatku mi bolo zvláštne, že na víkend nás prišlo pozrieť aj štrnásť členov jeho rodiny.“

vydala si sa za Keňana. Ako sa žije s človekom, ktorý je z inej kultúry?

Manželmi sme tri roky, máme dvojročnú dcéru a čakáme druhé dieťa. Rozdiel v kultúre vôbec nevnímam, sú tam malé odlišnosti, no tým, že sme už dlho spolu, človek vôbec nevníma to, že ten druhý má odlišnú farbu pleti.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite