Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vivat Olomoucké tvarůžky

.marian Jaslovský .reportáže .dobré jedlo

Olomouc je veľký, vzdušný, nájdeme tu obrovské plochy parkov, neobvyklé množstvo fontán, niekoľko rozľahlých námestí a jeden socialistický orloj. A ak patríte ku gastronautom, máte ešte jeden dôvod zájsť do metropoly Hanej. Olomoucké tvarůžky.

Vivat Olomoucké tvarůžky MARIAN JASLOVSKÝ Reklamný pútač Múzea olomouckých tvarôžkov na 6. ročníku Olomouckého tvarůžkového festivalu.

ak sa nejaká potravina alebo ingrediencia volá po nejakom mieste alebo meste, spravidla sú na to miestni pyšní. Na svoje tvarôžky sú v Olomouci hrdí tak, že už šiestym rokom im zorganizovali veľký festival, ktorý víta návštevníkov (nielen) z Európy. 

Nemám veľmi rád klišé typu „toto buď človek miluje, alebo nenávidí“, lebo spravidla dokázateľne existuje celkom dosť medzistupňov medzi týmito pólmi, nech sa bavíme o čomkoľvek. U kvarglí (olomouckých tvarôžkov, u nás niekedy nazývaných aj olomoucké syrečky) to však zrejme naozaj platí a empiricky, nepoznám človeka, ktorému by boli ľahostajné. Ich vôňa, ktorú veľa ľudí vôňou až tak nenazýva, je veľmi výrazná a dosť často k obľube nepomáha ani argument, že ide o tvaroh, čiže kvargle (v Olomouci zvané tvargle) sú kaloricky veľmi priateľské a smelo ich môžu jesť aj tí, čo chcú schudnúť; obsahujú len 0,6 percenta tuku. A pozor, sú vraj účinné aj na depresie, srdcové arytmie a pod., lebo uvoľňujú oxytocín. Len zvážte, či z ich arómy nebude mať depresiu a srdcovú arytmiu váš partner.

sme v múzeu

Tvarôžkov je plný Olomouc. Teda stánkov. „Kvargle“ (tu sa hovorí tvargle) sú vo väčšine z nich v rôznych podobách: ako súčasť slaných, ale aj sladkých závinov, koláčov, palaciniek, s hruškou, nakladaných tvarôžkov, tvarôžky vymiešané do peny na rôznych kreáciách z lístkového cesta, chlebíky s nátierkami, tvarôžkový tatarák a takto by som mohol pokračovať dlhé riadky. Vidíme aj slivkovú buchtu s „tvarůžkovou droběnkou“ a obchádza ma mierny smútok, že toto všetko by som nevládal degustovať ani za týždeň.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite